Egy hatás alatt álló nő – Steven Soderbergh: Unsane Egy hatás alatt álló nő – Steven Soderbergh: Unsane

Egy hatás alatt álló nő

Steven Soderbergh: Unsane

ÉRTÉKELD A FILMET!
Unsane
Steven Soderbergh
2018

A Filmtett szerint:

0

A látogatók szerint: 0

0

Szerinted?

0

Akármennyire is súlyos az Unsane történetének mélyén rejlő valóság tapinthatósága, sajnos ennek ellenére csak úgy fogják emlegetni, hogy „a film, amit Steven Soderbergh iPhone-nal vett fel”. Pedig ennél többről van szó.

Steven Soderbergh nem tud visszavonulni a filmkészítéstől, és ez jó. A Mozaik és A sebész (The Knick) tévés kiruccanása, valamint a Logan Lucky – A tuti balhé után az Unsane egy újabb példája annak, hogy Soderbergh akármilyen filmzsánert képes kirázni a műfaji kötöttségek gatyájából, és felrázni a vizuális és tematikus megszokottság, az „elvártság” élőhalotti állapotából.

Sawyer (Claire Foy hatalmas alakítása) életét élhetetlenné teszi követője (Joshua Leonard), akit mintha nem tudna lerázni magáról, aki rendre fel- és eltűnik, aki majdhogynem megőrjíti. Sawyer ezért bejelentkezik egy intézetbe, szakmai és életvezetési segítséget remélve. Elmeséli a történetét, majd átolvasás nélkül aláír egy „formális” nyilatkozatot. Ezután elveszik személyes holmijait, levetkőztetik, megvizsgálják, majd egy napra rázárják a sárgaház ajtaját. Az egy nap elzárásból egy hét lesz, a sztalker pedig egyszer csak ápolóként bukkan fel a pszichiátrián. A rémisztő folyamat elsodorja a karakán, kemény nőt, egyenesen a téboly küszöbére. A nagy kérdés pedig az, hogy vajon Sawyer valóban megőrült, vagy tényleg követi a férfi?

Akárcsak Soderbergh több korábbi alkotása, az Unsane is tipikus műfaji, vagy inkább tipikus alműfaji filmnek tűnik. A zsánerfelszínen olvasható a sztalker-thrillerek, valamint a pszichiátriai intézetekben játszódó drámák és pszichológiai horrorok egyfajta hibridjeként. Jonathan Bernstein és James Greer forgatókönyvének margójegyzetein feltehetően olyan filmek címei sorjázhatnak, mint a Sikoly-sorozat, a Halloween, az Egy ágyban az ellenséggel (Sleeping With The Enemy), a Tudom, mit tettél tavaly nyáron (I Know What You Did Last Summer), a Disturbia, a Hush, valamint természetesen a Száll a kakukk fészkére, a Viharsziget (Shutter Island), az Észvesztő (Girl, Interrupted), a 12 majom, A kórterem (The Ward), vagy mondjuk a Gothika és Az egészség ellenszere (A Cure for Wellness). Az Unsane tehát a cselekmény szintjén, műfaji felmenőinek árnyékában nagy újdonságokat nem mutat fel. Azonban a fent említett „nagy kérdés” igazából csak egy ügyesen végigvezetett (és sajnos kiábrándítóan feloldott) formulaszerű rejtély, mely megnyitja az Unsane metaforikus mélységét.

A rendező korábbi alkotásaitól eltérően feldúlt dialektikus boncolgatása ez egy olyan világnak, melyben egy nő kilátástalanul próbál meg segítséget kérni. A magárahagyatottság, a meg nem értés megannyi gesztusa és a vétkes hallgatás az, ami Sawyer elméjét apránként felemészti. A klinika teszi „igazán” kattanttá. Ez a pokolian rideg hely a rendszer, amelyben élünk. Soderbergh kíméletlenségében is valószerű kafkai bürokrácia által éltetett pszichiátriájának minden zugában Sawyer (azaz a nők) ellen dolgoznak. Ez a „dolgozás” pedig inkább „nem dolgozás”. Senkit nem érdekel Sawyer betegsége, így degradálnak egyszerű kirakat-hisztérikává egy amúgy tökös nőt. Opresszív férfiak szarnak nagy ívben az életét és elmeállapotát egyre jobban féltő Sawyerre (beszédes kép: követője nyugtatózza be az intézet lakóit), akit sokkol a tudat, hogy senkinek még csak fel sem tűnik, hogy mekkora fájdalmat és félelmet hagy maga után az empátia hiánya. Sawyer – és vele együtt a néző – nem véletlenül kérdőjelezi meg épeszűségét. Érezni fogjuk – pontosabban érezni kellene –, hogy a Sawyert ért atrocitások a nőkre telepedő mindennapi mérgező maszkulin szarságok torz replikái. Hangsúlyozandó, hogy Soderbergh mindezt egy percig sem sulykolja didaktikusan.

Akármennyire is súlyos a Sawyer történetében rejlő valóság tapinthatósága, sajnos a legtöbben mindennek ellenére csak úgy fogják emlegetni, hogy „a film, amit Soderbergh iPhone-nal vett fel”. Persze, forgatott már Sean Baker is filmet iPhone-nal (Tangerine), csak ő palástolni kívánta a telefonkép jellegzetességét. Az iPhone képe (és nem evilági képaránya) azonban Soderberghnél a tartalmat szolgálja, nem üres lilaködös kísérletezés, nem technicista villantás. Nagyjából úgy nem, ahogy a Szex, hazugság, video sem volt az. Míg kultikus művében a néző és a karakterek közötti távolságot hangsúlyozta a video médiuma által, addig az Unsane ezt a távolságot radikálisan minimalizálja. A laposan és irreálisan görbülő, nyers, szemcsés képek és a sok arcközeli meghökkentően doboz-szerű, klausztrofób és paranoid hatást keltenek, mintha a szereplőket Soderbergh nem felvenné, nem filmezné, hanem megfigyelné, velünk együtt. A másik nagy különbség a Szex, hazugság, video és az Unsane között, hogy míg előbbiben a rendező hosszú követésekkel dolgozott, addig utóbbiban többnyire szikár statikus képekkel operál, melyekből a vágóasztalon lendületes szekvenciák és a sodró őrületet éreztető montázsok születtek (Soderbergh újfent álnéven vágta a filmet). A színészek és a helyszín is erőre kapnak a vizuális stílustól, és nehéz elképzelni, hogy a film működne sajátosan szemetes, szereplőire és a nézőkre egyaránt rázáródó látványvilága nélkül. Azt viszont könnyű, hogy az Unsane-re – így vagy úgy – sokáig emlékezni fogunk.

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?
Unsane

Unsane

Színes thriller, 98 perc, 2018

Rendező:
Szereplők: , Teljes filmadatlap

A Filmtett szerint:

0

A látogatók szerint:

0

Szerinted?

0

Friss film és sorozat

 • A döntés

  Színes dokumentumfilm, 79 perc, 2022

  Rendező: Vízkelety Márton, Ugrin Julianna

 • A Fabelman család

  Színes életrajzi, filmdráma, 151 perc, 2022

  Rendező: Steven Spielberg

 • Vérapó

  Színes akciófilm, thriller, vígjáték, 101 perc, 2022

  Rendező: Tommy Wirkola

Szavazó

Melyik a kedvenc életrajzi filmed a közelmúltból?

Szavazó

Melyik a kedvenc életrajzi filmed a közelmúltból?

Friss film és sorozat

 • A döntés

  Színes dokumentumfilm, 79 perc, 2022

  Rendező: Vízkelety Márton, Ugrin Julianna

 • A Fabelman család

  Színes életrajzi, filmdráma, 151 perc, 2022

  Rendező: Steven Spielberg

 • Vérapó

  Színes akciófilm, thriller, vígjáték, 101 perc, 2022

  Rendező: Tommy Wirkola