Simon West: The Expendables – A feláldozhatók 2. Simon West: The Expendables – A feláldozhatók 2.

Akciófilmes rekordkísérlet

Simon West: The Expendables – A feláldozhatók 2.

ÉRTÉKELD A FILMET!
The Expendables – A feláldozhatók 2.
Simon West
2012
The Expendables – A feláldozhatók 2.

The Expendables – A feláldozhatók 2.

Adatlap Filmadatlap Teljes filmadatlap

A Filmtett szerint: 6 10 1

6

A látogatók szerint: 0

0

Szerinted?

0

A két éve bemutatott The Expendables – A feláldozhatók című mozit nem különösebb túlzás az akciófilm-műfaj egyik csúcsteljesítményének nevezni. Stallone még több akciósztárt, fegyvert és robbanóanyagot hordott össze a folytatásra, de elfelejti, hogy többet ésszel, mint erővel.

A feláldozhatók nem posztmodern öniróniájával mutatott újat, hisz Stallone és Schwarzenegger már hőskorukban nagyokat mulattak magukon és egymáson, előbbitől elég a Tango és Cashre („Rambo? Az egy buzi.”) és a „Schwarzenegger Elnöki Könyvtárat” felvonultató A pusztítóra gondolni, míg utóbbi Az utolsó akcióhős és az Ikrek című vígjátékai alkalmával poénkodott kettejük rivalizálásának mítoszán. Retró műfajfilm voltában sem volt különösebben eredeti A feláldozhatók, hisz három évvel Tarantino és Rodriguez csodálatos Grindhouse-duplafilmje után készült, ekkorra pedig már a Machete is mozifilmmé nőtte ki magát kamu-előzetesből.

Kép a The Expendables - Feláldozhatók 2 című filmből

A kulcs inkább Stallone szerzőisége: miután a 30 Arany Málna-jelöléssel és 8 díjjal honorált filmes pályája a D-Tox környékén mélypontra jutott, két emblematikus sagájának egy-egy sikeres folytatásával tért vissza, a John Rambo fenséges pusztításszimfóniája után fogva bele A feláldozhatókba. Maszkulin mozibajárók és Pán Péter-szindrómás akciófilm-fanok erotikus fantáziáit valóra váltó all-star-álomcsapatot szedett össze, kihozta a maximumot a sztárokból (lásd az explicit orálszex nélkül is frenetikus Stallone-Schwarzenegger-Willis jelenetet), hősei férfiasabbak és hitelesebbek nem is lehettek volna, emellett a műfaj attrakcióit is kiváló minőségben szállította, tökös dumáktól felnőtt korhatárt érdemlő erőszakig. Hab a tortán, hogy szinte már mondanivalója is volt: a John Rambo alkalmával már elmorzsolt „inkább halj meg valamiért, mint élj a semmiért”-filozófiát valló, a macsó kaszkadőrködést extrém sportként művelő söpredék-osztag példaképül szolgálhat korunk kényelemre berendezkedett embere számára.

Kép a The Expendables - Feláldozhatók 2 című filmből

A The Expendables A feláldozhatók 2 alkalmával Stallone még erősebb csapatot állít ki, megjavítva az első résszel felállított műfajtörténeti rekordokat. Schwarzenegger nagyobb szerepet kapott, jött az első részre nemet mondó Van Damme, valamint Chuck Norris, akinek viszont ezzel a résszel volt problémája: vallásosságára hivatkozva gyerekbarát-korhatáros mozit szeretett volna. Részben ismét Stallone jegyzi a forgatókönyvet, a rendezést ezúttal kiadta a veterán Simon Westnek. Nem fog Oscart nyerni legjobb eredeti forgatókönyv kategóriában: egy régi adósság (tökmindegy, hogy mi) miatt Barney Ross és dementált baráti köre kénytelen elvállalni egy rázós küldetést (tökmindegy, hogy mit), de egyiküket (tökmindegy, hogy kit) megöli (tökmindegy, hogy miért) a beszélő nevű Vilain, aki ráadásul tömegpusztító fegyver (tökmindegy, hogy miféle) birtokába jut, hőseink így egyszerre állhatnak bosszút és menthetik meg a napot.

Kép a The Expendables - Feláldozhatók 2 című filmből

A nagy elődöt sem vállaltan B-filmes sztorija miatt szerettük, de ott legalább az újdonság varázsa megvolt, nem lehetett panaszunk a hangulatra. A feláldozhatók 2 viszont már csak egy akciófilmes klisékből összefércelt kerettel rendelkezik, aminek fő célja, hogy minél több összecsapásra, férfiaskodásra és laza humorkodásra adjon lehetőséget. A film azonban kevés jól megírt jelenettel és pusztító egysorossal kecsegtet, és az a néhány sem a fantáziadúsabb fajtából való, könnyű kitalálni, milyen poénok csattanhatnak el Norris, Willis, Lundgren és Schwarzenegger jelenlétében. Ami az akciójeleneteket illeti, a film szerencsére nem mentes korhatáros tartalmaktól, de a CGI-jal varázsolt, számítógépes játékokat idéző hentelésben kevés örömünk telhet. Arról nem is beszélve, hogy összesen két akciójelenetet kapunk (bár azok elég tömények), egyet az elején, hogy azt higgyük, az egész film ilyen zúzda lesz, egyet a végén, hogy elfelejtsük a két jelenet közötti kb. egy óra B-kategóriás időhúzást.

Kép a The Expendables - Feláldozhatók 2 című filmből

A feláldozhatók 2 összességében tipikus bőrlehúzós sequel, hiányzik belőle az a spiritusz, ami jó filmmé tette elődjét. A csatasorba állított akciósztárokban még mindig több van, mint egy ilyen hakni, a The Expendables 3 pedig csak akkor sikerülhet jól, ha Stallone és társai addig megnézik a The Raidet, és jól elszégyellik magukat.

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

A Filmtett szerint:

6

A látogatók szerint:

0

Szerinted?

0

Friss film és sorozat

Szavazó

Melyik filmnek drukkolsz az idei Oscaron?

Szavazó

Melyik filmnek drukkolsz az idei Oscaron?

Friss film és sorozat