Saul Dibb: Suite Francaise Saul Dibb: Suite Francaise

A vágy egyenruhás tárgya

Saul Dibb: Suite Francaise

ÉRTÉKELD A FILMET!
Suite Française
Saul Dibb
2014

A Filmtett szerint: 7 10 1

7

A látogatók szerint: 0

0

Szerinted?

0

1942 nyarán az auschwitzi táborban tífuszban elhunyt az ukrajnai zsidó származású Irène Némirovsky. Ekkor még senki nem tudta, hogy titokban egy ötkötetes regényen dolgozott Suite française címmel. Halála előtt a második kötet még lezáratlanul hevert. Ötvenöt évvel később a lánya elolvasta az addig nagy becsben, de érintetlenül őrzött kéziratot, és 2004-ben kiadták, eredeti francia nyelven. Rögtön népszerű lett, hiszen elsőkézből ábrázolja Franciaország náci megszállását egy fiktív szerelmi történet hátterében. A második kötetből (Dolce) készült – a teljes sorozat címe alatt – romantikus filmdráma 2014-ben.

1940-et írunk, a helyszín Bussy, Párizs egyik elővároskája. Lucile Angellier (Michelle Williams) a vidéki francia középosztály kissé szende tagja, férje valahol a fronton, anyósa (Kristin Scott Thomas) pedig a ház és pár bérbe adott tanya uralkodója. A megszálló náci hadosztály fenyegetően benyomul a kisvárosba, a tisztikart és a legénységet az egészséges fiatal férfiakat hiányoló családoknál szállásolják el. Lucile és anyósa a csendes, előzékeny és művészlélek Bruno von Falk főhadnagyot (Matthias Schoenhaerts) kapja „albérlőül”, aki szolid kitartással beépül a fiatal hölgy szívébe. Csak idő és egy másfajta hozzáállás kérdése, hogy a beszállásolásból konfliktus robbanjon ki valamelyik házban, meghaljon egy náci, és egy franciát kivégezzenek. Többet nem árulok el, ugyanis kár lenne elrontani ezt a kellemes moziélményt szpojlerezéssel.

Azt nyilván nem állítom, hogy utolérhetetlen mű lenne, vagy esetleg valami hosszantartó szenzáció, de harcias kifogást sem emelhetek ellene. A mindeddig szerényen dolgozó Saul Dibb alaposan helytáll mind a háborús légkör, mind a románc, mind pedig a feszültségkeltés porondján. Igaz, nem egyedül. Segítségére vannak a remekül játszó Kristin Scott Thomas és a mostanában egyre többet és változatos szerepekben foglalkoztatott belga Matthias Schoenhaerts, de még a kissé elmosódott Michelle Williams is. Dibbnek a társszerző Matt Charmannel közösen írt forgatókönyve, valamint rendezése kedvező pálya a karakterek kibontakozásának, a fenyegetettség fokozásának, a szerelmi szál valóságosként ható érzelemtelítettségének. Az uralom és rettegés ellenérzelmeitől feszülő légkör nem csupán az egyenruhák és a paraszti gúnya kontrasztjában érvényesül, illetve nem pusztán a zenei aláfestés okozza, hanem a néha bevetett over-the-shoulder (váll fölött, hátulról és közelről követés) dokumentarista módszere is nyugtalansággal telít. A fényképész Eduard Grau (Egy egyedülálló férfi / A Single Man, Élve eltemetve / Buried, Az ajándék / The Gift) kamerája sötét, gyakran fókuszukat kereső, a részletekkel is néha elbabráló belső képeket rögzít, amelyek a realizmus újabb rétegeit vonják az élményre, viszont a felpörgetett fegyveres külső pillanatok egy csapásra visszabillentenek a fikcióba. A látszólag beteljesülésre esélytelen szerelem szomorkás hangulatát Alexandre Desplat rövid zongoraműve fokozza, egyszerre közvetítenek reményt és hiábavalóságot a tempótlan molto rubato rebbenései.

Javára válik ugyanakkor a morális kérdések kimondása is. Az ellenséggel – szószerint és átvitt értelemben – összefekvő helyi lakosság egy része vagy pusztán vágyat olt, vagy régi sérelmeket igyekszik megtorolni haragosain a náci karhatalom segítségével, ami bevallhatóan nem csak francia problémája volt és lesz a mindenkori háborúknak. Megfelelően emberközeli, a kitartás bámulatára és a cserbenhagyás csalódására egyaránt alkalmas, szépen ívelő alkotás a Suite française, akkor is, ha visszafogottan ábrázolja a háború borzalmait, s az akkortájt meghirdetett zsidótörvényekkel sem igen foglalkozik. A főhősnő állandó narrációja sajnos kissé ront az összképen, hiszen így nyilvánvalóan túlélője a történetnek, és ezzel izgalmi pontokat veszít. Mivel azonban az előreláthatóság egyfajta előírás lett manapság, hát fogadjuk el akkor is, ha nem értékeljük különösebben.

Dibb alkotása keserédesen, pontról pontra húzza-vonja egy tisztességes német katona és egy válságba került francia nő erkölcstelennek bélyegzett kapcsolatát, amely végül mindkettejüket nem remélt örömmel töltötte el egy olyan pillanatban, amikor a többre érdemes civilizáción pokoli barbarizmus vett erőt. Amit azóta sem hevert ki.

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?
Suite Française

Suite Française

Színes filmdráma, háborús, romantikus, 107 perc, 2014

Rendező:
Szereplők: , , , , , Teljes filmadatlap

A Filmtett szerint:

7

A látogatók szerint:

0

Szerinted?

0

Friss film és sorozat

Szavazó

Ma tölti a negyvenet Henry Cavill. Melyik a kedvenc szereped tőle?

Szavazó

Ma tölti a negyvenet Henry Cavill. Melyik a kedvenc szereped tőle?

Friss film és sorozat