Kritika: The Fallout (Megan Park) Kritika: The Fallout (Megan Park)

Maradni sem könnyebb

Megan Park: The Fallout

ÉRTÉKELD A FILMET!
The Fallout
Megan Park
2021

A Filmtett szerint: 8 10 1

8

A látogatók szerint: 10

10

Szerinted?

0

Lehet-e még újat, de legalábbis érvényeset mondani az iskolai lövöldözésekről? Megan Park filmje erre a kérdésre ad elegáns választ.

Sajnos máig igen gyakran hallunk az Egyesült Államokban történt iskolai tragédiákról. A jelenség rendkívül összetett, és talán ilyen távolságból nincs is meg a megfelelő mennyiségű információnk ahhoz, hogy ítéletet mondjunk, az azonban jól látszik, hogy a tengerentúli közvélemény próbál valamiféle választ adni, nem véletlenül készül számtalan film is a témában, legyen szó akár dokumentum- (Kóla, puska, sültkrumpli / Bowling for Columbine), akár játékfilmes (Elefánt) példákról. Az ilyen témák esetében az alkotók az örök kérdéssel szembesülnek: hogyan lehet új oldalról megközelíteni a kérdéskört, hogy ne csak a jól ismert közhelyeket ismételgessük? A The Fallout elsőfilmes rendezője, Megan Park a nézőpont megváltoztatásával oldja fel a dilemmát.

Kép a The Fallout című filmből

Nem is kezdődhetne átlagosabban az iskolai nap. Vada (Jenna Ortega) majdnem elalszik, ám indulni kell, hiszen kezdődnek az órák. A lány ki is kéredzkedik az egyikről, válaszol a testvérének üzenetben, majd mosdóba megy, ahol egyszer csak egyre hangosabb lövésekre lesz figyelmes. Miával (Maddie Ziegler) és Quintonnal (Niles Fitch) kiegészülve Vada megmenekül, a három, addig egymás számára ismeretlen fiatal élete pedig elválaszthatatlanul összefonódik.

A The Fallout első néhány perce az utóbbi időszak legerősebb nyitánya. A rendező kevés időt szán az alaphelyzet bemutatására, azonnal jön a tragédia. Park ezzel szinte észrevétlenül üzeni, hogy nincs válasza, nem tesz úgy, mintha tudná, mi vezethet ilyen szintű brutalitáshoz. Ő a túlélőkre akar koncentrálni, a társadalmi kontextust csak nagyon érintőlegesen, Vada egyik barátján keresztül érinti. Nem kerül terítékre a fegyvertartás vagy a pszichológiai nyomás kérdése, itt mindössze néhány fiatalt látunk, akiknek percek alatt változik meg az élete.

Kép a The Fallout című filmből

Park a nézői elvárásokkal is remekül játszik. Kezdetben ugyanis szinte hiánytalanul hozza be a coming-of-age műfaji kliséket. A visszahúzódó lány, a menő csaj, a talán kicsit szigorú, de alapvetően jó szándékú szülők mind-mind jelen vannak. Ezek azonban csak elterelésként jelennek meg a vásznon, ez a zsáner ugyanis (a nevéből is adódóan) valamilyen fejlődést ábrázol, amelyben a főhős továbblép, képes felelősséget vállalni, előrébb jut az életében. Park ezzel szemben épp azt akarja bemutatni, hogy van olyan veszteség, amin nem lehet túllendülni. Meg lehet tanulni együttélni vele, de a teljes felejtés lehetetlen.

Tinifilmes kliséket idéz kezdetben a két lány kapcsolata is, amint a visszahúzódó, alig észrevehető félről kiderül, hogy valójában egy izgalmas személyiség, miközben a menőség álarca is lehull. A The Falloutban azonban Vada és Mia motivációja tökéletesen érthető, a két lány egymásra találását a közös, a külvilággal szinte megoszthatatlan tragédia eredményezi.

Kép a The Fallout című filmből

A film legnagyobb erénye egyébként is az, ahogyan a gyász folyamatát, annak minden stádiumával bemutatja. Bár tudjuk, hogy pszichológiailag messze nem a legszerencsésebb, ám nagyon emberi, ahogy Vadáék kezdetben a teljes, szinte reflektálatlan továbblépéssel próbálkoznak, majd szépen lassan esnek át az összes stádiumon; tagadnak, haragszanak a világra, magukat okolják, végül azonban mégis képesek kialakítani egy egészséges viszonyulást a tragédiához (ha ilyen esetben lehet egyáltalán ilyesmiről beszélni). Mindez egyébként egészen az utolsó jelenetig tökéletesen igaz a filmre, ekkor azonban a rendező megpróbálja egy tolvonással tönkretenni a korábbi munkáját, és majdhogynem sikerrel is jár. A befejezéssel nemcsak az a gond, hogy olcsó és hatásvadász, hanem az is, hogy ebben a formában, kitárgyalatlanul hagyva szinte idézőjelbe teszi a gyászmunkát, amit a szereplők elvégeztek.

Kép a The Fallout című filmből

Park részben jár csak „sikerrel”, ennek oka pedig, hogy korábban viszont kifejezetten erős alapokon nyugvó várat épített. Remek például, ahogy a hangvételekkel játszik a film, a vicces és tragikus pillanatok ilyesfokú keverésével az amerikai függetlenfilm legszebb hagyományaihoz nyúl. A szülőkkel, a fiatal pszichológusnővel (Shailene Woodley) folytatott beszélgetések esetenként elképesztően humorosak, ám nem bagatellizálják el a témát. Egyrészt érezzük, hogy egyfajta védelmi reakció ez Vada részéről, másrészt pedig azért mégiscsak azt üzeni Park, hogy egy kis öniróniával minden könnyebben elviselhető. Illetve az ellentétek a tragédia hatását is jól érzékeltetik, mert végső soron arról van szó, hogy még korábban az volt a gond, hogy de gáz már, amit a másik az Instagramon csinál, meg nem tetszik a fiú, akinek én igen, addig most a kortársainkat temetjük el.

Kép a The Fallout című filmből

A pillanatokra sem tolakodó, a csendekkel, a zsigeri reakciókkal  remekül operáló megvalósítás és a főszereplő, Jenna Ortega laza, magabiztos játéka is hozzájárul ahhoz, hogy a The Falloutot nyugodtan nevezhessük kifejezetten jó filmnek. Elsősorban azért, mert úgy képes kiutat mutatni a melankóliából, hogy közben hitelesen ábrázol egy felfoghatatlan tragédiát. Ha a film egy jelenettel rövidebb, még patetikusabb jelzők használata sem lett volna indokolatlan. De a „jót” is becsüljük meg.

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?
The Fallout

The Fallout

Színes filmdráma, 96 perc, 2021

Rendező:
Szereplők: , , , Teljes filmadatlap

A Filmtett szerint:

8

A látogatók szerint:

10

Szerinted?

0

Friss film és sorozat

Szavazó

Melyik filmnek drukkolsz az idei Oscaron?

Szavazó

Melyik filmnek drukkolsz az idei Oscaron?

Friss film és sorozat