Kritika | Paul Greengrass: News of the World / A kapitány küldetése Kritika | Paul Greengrass: News of the World / A kapitány küldetése

Ketten az úton

Paul Greengrass: News of the World / A kapitány küldetése

ÉRTÉKELD A FILMET!
A kapitány küldetése
Paul Greengrass
2020
A kapitány küldetése

A kapitány küldetése

Adatlap Filmadatlap Teljes filmadatlap

A Filmtett szerint: 7 10 1

7

A látogatók szerint: 0

0

Szerinted?

0

Joggal hihetnénk, hogy Paul Greengrass és a western találkozása figyelemreméltó mozit szül, ám sajnos mégsem így történt. A direktor ezúttal odahagyja védjegyévé vált dokumentarista stíluseszközeit, ami kényszerű, de logikus lépés – csakhogy az igazi probléma az, hogy szemlátomást nem is tud fogást találni a veretes műfajon.

Megannyiszor eltemették már, ám tetszhalálát mindig csodás redivivus követte: a western, ez az ízig-vérig amerikai filmműfaj évtizedek óta versenyt fut a halállal, miközben időről időre bizonyítja kivételes állóképességét és időszerűségét. A legutóbbi esztendőkben olyan gyöngyszemek öregbítették a zsáner hírnevét, mint A kelletlen útitárs (2014), az Aljas nyolcas (2015), a Csontok és skalpok (2015) vagy épp a Buster Scruggs balladája (2018). Közelítésmódjukban ugyan különböznek egymástól e filmek, egyvalami mégis összeköti őket: az ezredforduló utáni neowestern azon ágához tartoznak, melyet a hagyományos műfaji minták hol radikálisabb, hol óvatosabb korrekciója fémjelez. Ehhez a megnyerő társasághoz csatlakozhatott volna a dokumentarista ihletettségű műfajfilmjeiről elhíresült Paul Greengrass első westernje, A kapitány küldetése is – csakhogy a rendező ezúttal takarékra fogja leleményességét, sőt még a legősibb hollywoodi klisék csábításának is enged.

Tom Hanks és Helena Zengel A kapitány küldetése (News of the World, 2020) című filmben

Pedig a felütés kifejezetten sokat ígér: Jefferson Kyle Kidd kapitány (Tom Hanks), az amerikai polgárháború veteránja vég nélkül járja a déli vidéket, hogy elvigye az Újvilág aktuális híreit a poros kisvárosokba. Felolvasóestjein bombasztikus újságcikkekből válogat, melyekre úgy éhezik a köznép, akár egy falat kenyérre. Kalandjai során egy megszeppent kislányba botlik: a tízéves Johannát (Helena Zengel) a kiowa indiánok nevelték fel, miután igazi szüleit brutálisan lemészárolták. Kidd kapitány magához veszi a kis árvát, és lassacskán a szívébe zárja. Szent küldetésének tekinti, hogy eljuttassa a gyermeket még élő rokonaihoz, így hát a furcsa páros veszélyekkel teli, fordulatokban gazdag utazásra indul, egyaránt dacolva a természet erőivel és az útjukat keresztező haramiákkal.

Tom Hanks A kapitány küldetése (News of the World, 2020) című filmben

Greengrass korábban történelmi drámákban (Véres vasárnap / Bloody Sunday), katasztrófafilmekben (A United 93-as), összeesküvés-, kém- és túszthrillerekben (A Bourne-csapda, Zöld zóna, Phillips kapitány) kristályosította ki jellegzetesen dokumentarista stíluseszközeit. Rendszerint olyan témákat választott, melyek egyébként is szorosan tapadtak a valósághoz, de ha mégsem (lásd a teljességgel fikciós gyökerű Bourne-filmeket), akkor ő maga formálta realisztikussá az alapanyagot. Szenvtelen, objektív történetmesélésével, szikár – az érzelmi azonosulást sokszor teljesen kizáró – figurarajzaival, rendhagyó vizuális sziporkáival (intenzív, szapora vágásokkal kísért kézikamerás akciójelenetei a spontaneitás, a természetesség megnövelt illúzióját kínálták) mindig is a hollywoodi történetszervezés és hősábrázolás irányelvei ellen dolgozott. A westernnel azonban idegen terepre tévedt. Szemlátomást nem is tud fogást találni a műfajon. A kapitány küldetése a legkevésbé sem mondható eredeti darabnak. Nem pusztán cselekménysémájával, de főbb motívumaival is ezernyi klasszikust citál: a marcona férfihős és a vadóc kislány kettősére építő (Count Three and Pray, Az utolsó napnyugta / The Last Sunset, A félszemű seriff / True Grit, Lőpárbaj / Shoot Out), s a fehér és indián identitás homályzónáját feltérképező (Törött nyíl / Broken Arrow, Az üldözők / The Searchers, Akit Paripának hívtak / A Man Called Horse, Kis nagy ember / Little Big Man) westernek egyaránt megihlették. Ez önmagában még nem is lenne probléma, ám Greengrass meglepően rosszul sáfárkodik eme impozáns hagyománnyal.

Tom Hanks és Helena Zengel A kapitány küldetése (News of the World, 2020) című filmben

A forgatókönyv olyan, mintha nem is maga a direktor, hanem egy zöldfülű iparostanonc izzadta volna ki magából. Johanna és Kidd kapitány egymásra találásának remekbeszabott jelenetét követően Greengrass öregurasra veszi a tempót – a történet csoszogva-vánszorogva halad előre, s az epizodikus kalandok hiába csigázzák a néző figyelmét (vérszomjas banditák, nárcisztikus kisvárosi zsarnokok és egy óriási homokvihar akadályozza hőseink misszióját), ha a rendező gyengélkedése még a feszültségépítésben is megmutatkozik. Továbbá nem segít a helyzeten, hogy Greengrass ezúttal kifejezetten szűken méri az akciójeleneteket – ami már csak azért is furcsa, mert egy westernben (pláne egy útiwesternben) elengedhetetlenek a fegyveres konfliktusok. Kidd és a haramiák sivatagbéli összecsapása ennek ellenére is perfektül megkomponált, bravúros jelenete a filmnek: bár a rendező – érthető okokból – odahagyja a védjegyének számító dokumentarista stílt, e dinamikus kameramozgásokkal kísért, lendületes tűzpárbaj során végre minden egyes lövésnek súlya van, Greengrass pedig bebizonyítja, hogy szituációs- és ritmusérzéke még mindig bámulatos. Kár, hogy az efféle pillanatokból nem adatik több a nézőnek.

Tom Hanks A kapitány küldetése (News of the World, 2020) című filmben

Greengrass szinte valamennyi filmjében erős társadalmi-politikai reflexiók sorjáznak, és bár A kapitány küldetésében ilyesmiből is kevés akad, egyetlen jelenet mindenképpen említésre méltó. Kidd épp hősies szénbányászokról akar regélni vándorútja egyik állomásán, amikor a városka kiskirálya arra utasítja, hogy inkább a helyi – a valóságot arcátlanul elferdítő – szennylapból olvasson fel. A lelkes tömeg azonban mégis a bányászokról szóló – közhelyes, de színigaz – anekdotát követeli, s a vita hamarosan tömegverekedéssé fajul. E kurta, ám sokatmondó jelenetet látván nem nehéz a jelenkor globális médiaviszonyaira, nevezetesen a fake news riasztó térnyerésére asszociálni. Kár, hogy a szerzői öntudatosság csak ezekben a kivételes momentumokban lesz úrrá a rendezőn. A kapitány küldetése máskülönben a rojtosra koptatott sablonok nyelvén fogalmaz: még Tom Hanks álmatag tekintetű hőséből is hiányoznak a markáns jellemvonások. Slágfertig és csupaszív, felelősségteljes és érzékeny –  Henry Fonda és James Stewart westernhőseinek modern reinkarnációja, persze a hanksi kisember esendőségével megfejelve. Láttunk már ilyet, nem is egyszer. Ráadásul a színész sokadik kapitány-alakítása (Greengrass nyolc évvel ezelőtti Phillips kapitányában, sőt a szintén tavalyi Greyhound csatahajóban is ugyanez a rang illette a figuráját, nem is beszélve a Ryan közlegény megmentéséről) zavarba ejtően rutinszerű.

Tom Hanks és Helena Zengel A kapitány küldetése (News of the World, 2020) című filmben

Mégsem lehet igazán haragudni A kapitány küldetésére: Greengrass és Hanks második közös mozija ugyan nem sok vizet zavar, szűk két órára ideális választás lehet a műfaj elkötelezett rajongóinak. Vizuális szempontból pedig valóban nagyigényű film: a környezetrajz fantasztikus, s a vad préri végtelenjét pásztázó totálképek rabul ejtenek. Ám miközben a végefőcím pereg, a néző tudatába befészkeli magát a kínzó gondolat: a rendezőnek egy ennél nagyságrendekkel jobb film levezényléséhez is lenne elegendő puvoárja.

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?
A kapitány küldetése

A kapitány küldetése

Színes akciófilm, kalandfilm, filmdráma, 118 perc, 2020

Rendező:
Szereplők: , , , Teljes filmadatlap

A Filmtett szerint:

7

A látogatók szerint:

0

Szerinted?

0

Friss film és sorozat

 • A döntés

  Színes dokumentumfilm, 79 perc, 2022

  Rendező: Vízkelety Márton, Ugrin Julianna

 • A Fabelman család

  Színes életrajzi, filmdráma, 151 perc, 2022

  Rendező: Steven Spielberg

 • Vérapó

  Színes akciófilm, thriller, vígjáték, 101 perc, 2022

  Rendező: Tommy Wirkola

 • Wednesday

  Színes fantasy, horror, vígjáték, 2021

  Rendező: Tim Burton, James Marshall, Gandja Monteiro

Szavazó

Melyik a kedvenc életrajzi filmed a közelmúltból?

Szavazó

Melyik a kedvenc életrajzi filmed a közelmúltból?

Friss film és sorozat

 • A döntés

  Színes dokumentumfilm, 79 perc, 2022

  Rendező: Vízkelety Márton, Ugrin Julianna

 • A Fabelman család

  Színes életrajzi, filmdráma, 151 perc, 2022

  Rendező: Steven Spielberg

 • Vérapó

  Színes akciófilm, thriller, vígjáték, 101 perc, 2022

  Rendező: Tommy Wirkola

 • Wednesday

  Színes fantasy, horror, vígjáték, 2021

  Rendező: Tim Burton, James Marshall, Gandja Monteiro