Kritika | David Gordon Green: Halloween Kritika | David Gordon Green: Halloween

Here comes the boogeyman again!

David Gordon Green: Halloween

ÉRTÉKELD A FILMET!
Halloween 2018
David Gordon Green
2018

A Filmtett szerint: 10 10 1

10

A látogatók szerint: 0

0

Szerinted?

0

Az új Halloween felszínre hozza, mekkora műfaji kaméleon is az eddig inkább vígjátéki és drámai terepen mozgó David Gordon Green. Legalább akkora profizmussal hozza rá a frászt Michael Myers-szel a közönségére, mint amekkorával korábban megnevettette őket.

Amikor Michael Myers pontosan negyven évvel ezelőtt először indult tinédzsereket vadászni, talán senki sem sejtette, hogy a benzinkutas-gúnyát és William Shatner-maszkot viselő késes rém párszázezer dolláros költségvetésből több, mint negyvenmilliót kaszabol össze a pénztáraknál. John Carpenter filmje − az 1974-es A texasi láncfűrészes mészárlással és a kanadai Fekete karácsonnyal karöltve – úgy rakta le a 80-as években csúcsra járatott és a folytatások által az évtized második felére már igencsak felhigított slasher-zsáner alapkövét, hogy közben egy megkerülhetetlen horrorklasszikus, a Hitchcock-féle Psycho előtt sem felejtette el leróni tiszteletét. Az Illinois államban lévő fikciós városka, Haddonfield rettegett mumusa emellett nemcsak, hogy zöld lámpát biztosított Carpenternek a fősodorbeli Hollywood felé, hanem egyúttal komoly branddé is formálta magát, biztosítva a producereknek a folytatások, előzményfilmek és egyéb leágazások révén az aranytojást tojó gyilkos végsőkig menő kizsákmányolását.

Hat folytatás, egy spinoff (Halloween III), két, előzményfilmként is funkcionáló reboot (Rob Zombie Halloween-filmjei) után Myers 2018 októberében is a mozivásznakon vagdalkozik, ráadásul annak ellenére is tele van földöntúli energiával, hogy a széria során már nem egyszer végeztek vele − a húsz évvel ezelőtt készült, szintén jubileumi H20-ban pedig konkrétan a fejét is lenyisszantották. De minden idők egyik legemlékezetesebb final girl-je, a legendás sikoly királynő, Jamie Lee Curtis is visszatér Laurie Strode szerepében, holott karakterével Myers már végzett a 2002-es Halloween: Feltámadásban. Felmerülhet tehát a kérdés, hogy mindez hogyan lehetséges. A válasz pedig az, hogy a David Gordon Green-féle Halloween egy olyan folytatás, amely megtagadja az 1978-as klasszikus után készült összes Halloween-filmet. Ezzel együtt pedig azt az élősködő hozzáállást is, amit ezek a részek tanúsítottak az eredetivel szemben.

Elfelejthetjük tehát a csak viszonylag tűrhető második és harmadik részt, a nézhetetlenül pocsék új trilógiát, a nagy jóindulattal korrektnek nevezhető H20-at és a horrorfilmes hommage-okkal igen, eredeti ötlettel azonban már kevésbé teletűzdelt Feltámadást is. Nem kell tudnunk arról sem az új Halloween megtekintése előtt, hogy Rob Zombie már barbár módon nekiállt leásni a szörny lelkivilágának mélyére, és annak ellenére próbálta a klisés „tragikus gyermekkor”-kártyát lobogtatva indokolni a brutális gyilkosságokat, hogy állítólagos kedvenc filmje, a 78-as Halloween prológusából pontosan kiderül, hogy a kis Michael teljesen átlagos polgári családban, rendezett, kertvárosi környezetben nőtt fel, és éppen ezért igazán ijesztő, hogy egyik pillanatról a másikra, mindenféle motiváció nélkül lett ő – Dr. Loomis szavaival élve – az „eredendő gonosz”. A leginkább indie-vígjátékairól híres David Gordon Green (Ananász expressz, Király!, A bébisintér) és a szintén inkább humoros vonalon nyomuló forgatókönyvíró partnerek, Danny McBride és Jeff Fradley (Kib*zgatóhelyettesek) ugyanis ezzel szemben első horrorfilmjükben is akkora alázattal és hozzáértéssel nyúlnak a filmtörténeti mérföldkőnek számító eredetihez, hogy felmerülhet a kérdés, ezek a srácok miért nem ijesztettek meg minket legalább olyan gyakran, mint ahányszor mosolyt csaltak az arcunkra.

Az új Halloweenből kétségtelenül kiderül, hogy ilyen téren is vérprofik. Kiválóan ráéreztek arra, hogy a 78-as Myers-gyilkosságok igazi ereje a könyörtelen vérfürdő végtelenül egyszerű módon való tálalásában rejlett. Zombie-val ellentétben elkapták, hogy egy slasher-filmhez nem kellenek komplex karakterek, komoly pszichológiai motivációk, vagy jellemfejlődés, egyszerűen csak annyit akarunk látni, hogy egy álarcot viselő monstrum különböző kreatív módszerekkel halomra szúrja vagy vágja a felelőtlen bulira vágyakozó, élvhajhász fiatalokat. Greenéknek pedig szerencsére sikerült is elég bőlére ereszteni a fantáziájukat, így a történet elején főszereplőnek tűnő, valójában azonban csak az első rész eseményeinek rövid összefoglalásához kellő oknyomozó újságíró-páros kizsigerelésével kezdetét is veszi a különböző szúró-vágó eszközökkel kivitelezett, változatos aprítás. A megszokott toroknyirbálás és a késelés mellett ezúttal még egy emberi töklámpásnak is örülhetnek a rajongók, akik alighanem már az első filmet idéző főcímtől és az eredeti zenei témához hasonlóan szintén John Carpenter által komponált szintetizátoros score-tól is kisebbfajta extázisba esnek.

Akinek pedig még ez sem elég, annak ott van a Jamie Lee Curtis által alakított Laurie, akit immár harcias nagymamaként láthatunk viszont, és aki már a szétnyitott, veszélyes szúrófegyverként használt fémvállfa helyett egy teljes fegyverarzenállal készül a könyörtelen Michael Myers-szel való újabb halloweeni összecsapásra. A filmet a zsigeri élvezetek megélésén túl elemezgetni is vágyó nézők számára pedig az alkotók több ponton (ráadásul igen kreatív módon) felvetnek egy olyan értelmezési lehetőséget, miszerint Michael figurája már csak a Laurie által cipelt tinédzserkori trauma kivetülése, és valójában inkább a bébiszitter-gyilkosságoktól becsavarodott öregasszonytól kellene rettegnünk, mintsem magától a sorozatgyilkostól.

De akárhogy is, a 2018-as Halloween az iskolapéldája lehetne annak, hogy a 2000-es évek pocsék filmeket eredményező remake-dömpingje sem tudta még teljesen kiirtani a slasher műfaját a mainstream moziból. Ameddig pedig a Blumhouse stúdiónak köszönhetően a kizárólag anyagi hasznot leső iparosok helyett olyan alkotók fogják leporolni Michael Myers, Bőrpofa, Jason, Freddy vagy bármelyik 80-as évekbeli maszkos gyilkológép legendáját, mint a David Gordon Green-féle kreatív csapat, a legnagyobb élvezettel zarándokolunk el sokadszorra Haddonfieldbe, de akár a Kristály-tóhoz vagy a texasi semmi közepére is, hogy részesei lehessünk a láncfűrészberregéssel, kaszasuhogtatással, késélezéssel vagy akár vasvilladöfködéssel előadott mészárlás-szimfóniáknak.

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?
Halloween 2018

Halloween 2018

Színes horror, thriller, 109 perc, 2018

Rendező:
Szereplők: , , , , Teljes filmadatlap

A Filmtett szerint:

10

A látogatók szerint:

0

Szerinted?

0

Friss film és sorozat

Szavazó

Ma tölti a negyvenet Henry Cavill. Melyik a kedvenc szereped tőle?

Szavazó

Ma tölti a negyvenet Henry Cavill. Melyik a kedvenc szereped tőle?

Friss film és sorozat