Kritika | Halász Glória: Három tánc Kritika | Halász Glória: Három tánc

Fiúknak sem leányálom

Halász Glória: Három tánc

ÉRTÉKELD A FILMET!
Három tánc
Halász Glória
2018

A Filmtett szerint:

0

A látogatók szerint: 0

0

Szerinted?

0

Legyen szó a váci börtön elítéltjeiről, bohócdoktorról, újcirkuszi társulatról, vagy indiai savtámadások áldozatairól, Halász Glóriának mindeddig sikerült megtalálnia azokat a különc sorsokat és nem mindennapi élethelyzeteket, amelyeknek határozottan ott a helye a vásznon.

A Három tánc is ezt a sort folytatja; és akárcsak az előző történetekből, ebből a filmből sem hiányozhat a művészet, az alkotás; szereplői pedig hisznek álmaikban, és abban, amit csinálnak. Ötödik dokumentumfilmjében Halász Glória három fiút követ egy éven keresztül, akiknek sorsát a tánc, pontosabban a balett és még pontosabban a klasszikus balett iránti szenvedélyük köti össze. Mindhárman a Magyar Táncművészeti Egyetem diákjai, a legkisebb I., a középső V., a legnagyobb végzős, IX. osztályos. E három generáción keresztül mutatja be a film az iskolába kerüléstől a balettművésszé válásig vezető meglehetősen rögös utat.

Marcell alig tíz éves, de már hozott egy nagy valószínűséggel életre szóló döntést: balett-táncosnak tanul. Vele járunk első osztályba és tapasztalunk meg mindent, ami ezzel jár; vele tanuljuk az első mozdulatokat, járunk (a felnőtt fejjel is nehéznek tűnő) próbákra, halljuk az első dicséreteket, (de inkább) kritikákat, éljük át az első vizsgákat, sikereket, kudarcokat. A film második szereplője Ábel, aki ötödik éve tanulja hivatásosan ezt a 600 éves hagyományokkal rendelkező művészeti ágat; rajta keresztül láthatjuk azt, hogy gyakran évek sem elegendőek egy-egy mozdulat tökéletesítéséhez, hogy a fejlődés mindennapi, folyamatos erőfeszítést igényel; de minden kritika és kudarc ellenére ő fogalmazza meg azt, hogy hisz abban, hogy munkájának meglesz a gyümölcse. Demeter végzős balett-tanonc ugyan, de a nagybetűs élet még csak most kezdődik; állást találni egy társulatnál neki sem könnyebb (sőt, talán nehezebb), mint munkát kapni egy frissen végzett egyetemi hallgatónak; annak ellenére, hogy ez a pálya több erőfeszítést, időt és befektetést igényel.

A Három tánc – akárcsak a Halász Glória eddig vászonra vitt történetei – játékfilmes igényességű és képi világú, személyes hangvételű dokumentumfilm. Nemcsak a szereplők hétköznapjaiba, életük meghatározó pillanataiba és személyes vívódásaikba, hanem az egymással és tanáraikkal való kapcsolataiba, a próbatáncok, vizsgák és versenyek megpróbáltatásaiba is enged minket bepillantani a film. Láthatjuk, hogy a fiúknak a fizikai fájdalmak mellett mennyi cinizmussal és leértékeléssel kell szembenézniük minden nap; ezeken túl pedig annak is szemtanúi vagyunk, hogy a kemény munka nem mindig jár sikerrel – és elgondolkodhatunk azon, hogy a helyükben mi képesek lennénk-e újra felállni, folytatni és újra meg újra motivációt találni.

Egy-egy interjúrészleten keresztül a fiúk személyes élettörténetük fontos állomásairól is beszélnek: többek között arról, hogy hogyan találkoztak először a tánccal, milyen jelentéssel bír számukra, milyen lemondásokkal jár és milyen hobbikra ad lehetőséget ez a pálya. Akárcsak a rendezőnő korábbi alkotásainak esetében, a történetmesélés itt sem korlátozódik a realitásra; a film visszatérő jelenete az a lírai jellegű és szimbolikus töltetű kép, amikor a szereplők egyedül, egy üres teremben, reflektorfényben táncolnak.

A film dinamikáját nemcsak a táncmozdulatok, hanem az ezeket követő kamera (operatőrök: Podányi Dániel és Pataki Ádám) és a Pénzes Máté által jegyzett jazz-futamok is meghatározzák. Összességében a film egy flow-élmény, nemcsak balett-táncosoknak és balett-rajongóknak, hanem mindenkinek, aki elhiszi, hogy annak ellenére, hogy a könnyű, szinte instant sikerek korszakát éljük, nemcsak színház az egész világ, hanem – a tanévet és egyben filmet záró gondolatot idézve – a tánc az élet.

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?
Három tánc

Három tánc

Színes dokumentumfilm, 78 perc, 2018

Rendező:
Teljes filmadatlap

A Filmtett szerint:

0

A látogatók szerint:

0

Szerinted?

0

Friss film és sorozat

Szavazó

Ma tölti a negyvenet Henry Cavill. Melyik a kedvenc szereped tőle?

Szavazó

Ma tölti a negyvenet Henry Cavill. Melyik a kedvenc szereped tőle?

Friss film és sorozat