Ajánló | Fanny Ardant az idei TIFF-díszvendég Ajánló | Fanny Ardant az idei TIFF-díszvendég

Fanny Ardant az idei TIFF-díszvendég

Folytatódik az infiniTIFF, újból lesz Carte Blanche retró-béfilmes, valamint Film Food gasztrofilmes szekció. Szabó István viszont nem jön el.

Mivel az idei TIFF is pár nappal korábban van (a szervezők szerint leginkább a Cannes-i Fesztivál programja befolyásolja a dátumot), a hagyományos sajtótájékoztatót is korábban tartották. Tudor Giurgiu fesztiváligazgató, Mihai Chirilov művészeti igazgató, valamint Cristian Hordilă fesztiválmenedzser alig győztek beszámolni a temérdek filmről, koncertről, rendezvényről és egyéb újdonságról – idén sem lesz egyszerű válogatni a TIFF-programok között.

Idén 227 alkotást vetítenek le május 25 és június 3 között, ebből 178 nagyjátékfilm és 49 rövidfilm, mindösszesen 58 országból – ezek közül egy olyan ország (Koszovó) is debütál idén gyártóként, amelynek bizonyos államok, többek között épp Románia  nem ismeri el a függetlenségét. Sajnálattal jelentették be, hogy két központi fesztiválhelyszín is kiesik az idén: a Művész / Arta mozi restaurálási munkálatai még nem fejeződtek be (ez azért is szomorú, mert a közelmúltig az „Árta” volt az egyetlen fesztiválmozi, amelynek még megvoltak a régi, 35mm-es vetítőgépei), a Győzelem / Victoria emeletén található ún. Hadsereg Háza (Cercul Militar) felújítása viszont csak most kezdődik. Állandósuló helyszín viszont a régi Uránia mozi mozitlanított, aztán tavaly újramoziasított terme, valamint az Urániától nem messze található H33 nevű közösségi hely (ahová a Carte Blanche szekciót „száműzik”: az idén a cseh Shockproof fesztivállal karöltve mutatnak be „ízléstelen” műfaji filmeket, a nézőket interaktivitásra buzdítva), illetve a ClujHub, ahová az infiniTIFF virtuálisvalóság-műhelye költözik (itt nemcsak filmeket, azaz VR-élményeket vetítenek, hanem egy konferenciát is szerveznek az új történetmesélési technológiák apropóján).

Az idei legrangosabb díszmeghívott az életműdíjat átvevő Fanny Ardant, aki előreláthatóan május 31.-én érkezik Kolozsvárra, és mind a négy filmje vetítésén részt vesz – ezek közül kettőben színészként brillírozik, kettőnek meg rendezője. Így aztán megnézhetjük Truffaut utolsó filmjét, a Végre vasárnap!-ot (Vivement Dimanche, 1983), amiben Ardant Jean-Louis Trintignant-nal együtt látható, a színésznő legutolsó, Lola Pater című filmjét (r. Nadir Moknéche, 2017), amiben egy transszexuálist alakít. A TIFF-en már vetítették a román koprodukcióban készült, Háromszéken is forgatott Hamu és vért (Cendres et sang, 2009) – szintén Ardant jegyzi rendezőként a tavalyelőtti Sztálin kanapéja (Le divan de Staline), amiben a címszereplőt Gérard Depardieu alakítja, egyébként az ő meglepetésszerű felbukkanásáról sem mondtak le a szervezők, Ardant-t kísérné el Kolozsvárra. Szintén életműdíjat kap Széles Anna, aki a román és a magyar filmtörténetnek egyaránt része, Kolozsvárra pedig konkrétan hazatér: 1989-ig az Állami Magyar Színház színésznője volt. Tőle a Gaudeamus Igitur című, a hatvanas években, Kolozsváron forgatott „érettségi”-drámát, valamint a román filmtörténet egyik legfontosabb filmjét, a Cannes-i nagydíjas Akasztottak erdejét lehet megnézni. Kiválósági díjat Dan Nuțu színész kap, akitől a A homokdűnéken túl (Dincolo de nisipuri, 1973) című Radu Gabrea-klasszikust lehet majd megnézni az idei TIFF-en.

Ha nem lenne elég magyar életűdíjasból, akkor a 3x3-as szekció Szabó István és Mészáros Márta előtt tiszteleg (a szekció harmadik rendezője az izraeli Assi Dayan), tőlük az Apát, a Mephistót és a Redl ezredest, valamint a friss Aurora Borealist, a Napló gyermekeimnek-et és az Örökbefogadást vetítik. Mészáros maga is eljön a TIFF-re, Szabó István viszont egészségügyi problémák miatt mégsem lesz itt. És ha már magyar filmekről esett szó, íme a hagyományosan szerdára szervezett Magyar Nap többi filmje: A hentes, a kurva és a félszemű, Budapest Noir, 1945, Férfikor, Genezis, az egész pedig két friss dokumentumfilmmel, az Ultrával és a Granny Projecttel egészül ki – nagyrészüket az alkotók is elkísérik majd a fesztiválra. Egyébként természetesen idén is lesz Tízen a filmért program, ahol film felé kacsingató fiatal színházi színészeket válogatnak ki – az erdélyi színházakból ezúttal a kolozsvári Imre Éva, valamint a marosvásárhelyi Ciugulitu Csaba került be a szelekcióba.

Mint a plakátról, a szpotból és a közleményekből ismeretes, az idei TIFF Bergman-emlékfesztivál is, a száz éve született svéd rendezőóriástól hét filmet vetítenek (Fanny és Alexander / Fanny och Alexander, Egy nyár Mónikával / Sommaren med Monika, A nap vége / Smultronstället, A hetedik pecsét / Det sjunde inseglet, Persona, Őszi szonáta / Höstsonaten, valamint a Saraband), plusz egy életéről és művészetéről szóló doksit, a Bergman Islandot. Nemcsak Bergman százéves ám az idén, hanem a nagy román egyesülés is: a TIFF erre az alkalomra is készült komolyanvehetőbb, illetve ironikusabb alkotásokkal a Románia 100 című szekció keretén belül. S ha már retró, az idei meghívott országok egyike már nem is létezik: főleg időseket várnak (de persze nemcsak) a grandiózusra tervezett Szovjet emlékek (Amintiri din URSS / Back in the USSR) szekcióba. A másik meghívott ország Bulgária lesz.

Különleges vetítésekből idén sem lesz hiány. Megnézhetjük Bonchidán Hitchcock (egyik) első , még néma filmjét, az 1925-ös A gyönyörök kertjét (The Pleasure Garden), amit a TIFF-alumnus kolozsvári Notes & Ties zenekar kísér majd. Ugyanitt lehet megnézni premierként a Kolozsváron és Tordán is forgatott Sion Szono-filmet, a Tokyo Vampire Hotelt, de horror-tematikájú buli is lesz a kastélynál. Szintén élőzenés kísér(t)ettel lehet megnéni az Operaház fantomját 1924-ből, valamint Harold Lloyd egyik legszebb filmjét, az 1923-as Felhőkarcoló szerelmet (Safety Last!). Mindkettő alá Samuel Liégeon improvizál orgonán, előbbit a piaristák templomában lehet elkapni. A többi koncertről és buliról a fesztivál honlapján lehet tájékozódni.

Embert próbáló filmekben az idén sem lesz hiány, Chirilovék hosszasan beszéltek az idei berlini fődíjas Nu mă atinge-mă-ről (Touch Me Not), amit országos premierben lehet megnézni a TIFF-en. Nemcsak efféle országos, hanem világpremierek is lesznek a Román Film Napjain és a versenyben – a már moziban „lefutott” alkotások mellett, mint a Pororoca, Meda, vagy az Un pas în urma serafimilor, az idén különösen erősnek tűnik a mezőny, a szervezők most már „új újhullámról” beszélnek. Amint azt már bejelentették, a nyitófilm a libanoni Foxtrot lesz (amit majd rendes mozis forgalmazásban is meg lehet nézni a fesztivál után), a zárófilm pedig Besson filmje, a Nagy kékség. És hát természetesen temérdek felfedezni való alkotás, amiről ahogyan eddig is, idén szintén megpróbálunk minél gyorsabban reagálva, minél naprakészebben, percről percre beszámolni. Uszkve tizenhét nap múlva.

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Friss film és sorozat

Szavazó

Ma tölti a negyvenet Henry Cavill. Melyik a kedvenc szereped tőle?

Szavazó

Ma tölti a negyvenet Henry Cavill. Melyik a kedvenc szereped tőle?

Friss film és sorozat