Andrei Zincă: Puzzle Andrei Zincă: Puzzle

Señora Tentacion

Andrei Zincă: Puzzle

ÉRTÉKELD A FILMET!
Puzzle
Andrei Zincă
2013

A Filmtett szerint: 4 10 1

4

A látogatók szerint: 0

0

Szerinted?

0

A Puzzle egy olyan kirakós, aminek már egyetlen darabja magában hordozza az egész történetet. Nem kristályszerkezete által, hanem azért, mert már láttuk.

Andrei Zincă neve nem véletlenül cseng ismeretlenül a filmrajongók számára: ez az első nagyjátékfilmje. Pedig korántsem először ül kamera mögött, korábbi rendezései közt olyanok vannak, mint a Guadalupe, a Marliena, a Morelia, vagy a Señora Tentacion. Ha a kedves olvasónak nem esett volna le: igen, ezek spanyol nyelvű telenovelák címei. Kiherélt melodrámák, a filmesztéták kedvenc, folyamatosan rugdalt döglött tetemei, amelyek a leggyűlöltebb idősávban, koradélután, a hírek előtt bomlasztják mindazt, amit Bergman, Tarkovszkij és – miért ne, Fassbinder –  éjfél után felépítettek. A másodpercenkénti huszonnégy kockás igazság hazug mostohagyermekei, a színészi játék temetői, a dramaturgiai taposómalom igái, az unatkozó nagymamák és tétlen háziasszonyok agysejt-krematóriumai. Ebből a szappanszagú légkörből érkezett vissza Zincă Romániába, hogy megpróbáljon labdába rúgni a távozása óta gyökeresen megváltozott, immár nemzetközi dicsfényben tündöklő román filmgyártásban.

Kép a Puzzle című román filmből

De igazságtalanok lennénk a rendező-forgatókönyvíróval, ha csak korábbi munkái alapján ítélnénk meg őt, esélyt sem adva mozis debütjének, a Puzzle-nek. Úgyhogy esélyt adtunk, és megnéztük a kolozsvári díszpremieren. A legtöbb előérzet, sajnos beigazolódott: ez a film nagyrészt egy másfél órás telenovela, ráadásul a forgatókönyv a lassan unalmassá váló Magnólia-Korcs szerelmek-féle, mozaikszerű, egymásba fonódó történetszálak dramaturgiáját hozza. Ștefan (Adrian Titieni) egy banki végrehajtó, aki egy aukción beleszeret a femme fatale-szerűen viselkedő művésznőbe, Gloriába (Skovrán Tünde). Felesége (Cătălina Mustață) pszichiáter, és éppen Gloria édesanyját (Ioana Pavelescu) faggatja a múltról, amikor kiderül, hogy a nő még mindig szerelmes egy pasiba, akit csak egyszer (!) látott, Brüsszelben. Mit ad isten, a pasi (Dan Nuțu) azóta már bácsi lett, de szintén Bukarestben él, s pont őt akarja kitenni otthonából végrehajtó barátunk, Ștefan. Így szép a telenovela, ha kerek, s ha a címbeli kirakósból nem hiányzik semmi.

Kép a Puzzle című román filmből

A filmet nem kell különösebben bemutatni, mindenki ismeri ezt az „álműfajt”, aki már látott véletlenül (vagy készakarva) az Acasă tévén délutáni szappanoperát: szépelgés minden – operatőri, zenei, színészi – szinten, az elszabadult érzelmeket bemutató képsorokat pszeudo-lírai lassítások váltják, ráadásul az említett brüsszeli találkozást felevenítendő egy több mint harmincéves Alexandru Tatos-film (Rătăcire / Tévúton, 1978) kockáit is belekeverik a digitálisan egymásba mosott képhalmazba, ugyanis abban láthatta a (közben telenovela-fogyasztó életkorúvá érett) közönség Dan Nuțut és Ioana Pavelescut utoljára, fiatalon együtt játszani. A filmes idézet viszont ebben a kontextusban nem hommage, hanem az eredeti mű megerőszakolása lesz, a giccs élesztőjeként működik, felpuffasztva azt, ami amúgy is dagadozik az érzelmi onániától.

Kép a Puzzle című román filmből

Ami menthető a filmben, azt a színészek mentik: Adrian Titieni most is jó, a Skovrán Tündével készült jelenetei talán a legjobbak a filmben. Utóbbi végzet asszonyaként jobban működik, mint aggódó szeretőként vagy hisztis leányként (ez a forgatókönyv egyik legzavarosabb fordulata amúgy: miért kezd ki a művésznő a végrehajtóval, ha ennyire szereti a pasiját – s még mielőtt szüksége lenne arra a pénzre?), de hozzá fűződik a film legjobb pikantériája is: családneve Mátyás (igen, ékezetekkel), s amikor már kifullad a végzetes román érzelmekből, átvált magyarra, így aztán a filmben néhány mondat szeretett anyanyelvünkön is elcsattan, pardon, elhangzik. A kolozsvári magyar színház művésznője mindenképp jó választás volt a szerepre, a szürke bukaresti hivatalnokhoz képest már csak a magyarsága is egzotikumot jelent, s a filmben ezt ki is használja, nem próbál görcsösen bukarestieskedni, marad erdélyies, de nem zavaró tájszólásánál.

Kép a Puzzle című román filmből

A még mindig sikeres román újhullámmal száznyolcvan fokban szembemenő, erőtlenül szépelgő alkotás a Puzzle. Nem azt mondom, hogy ne legyenek román közönségfilmek, sőt, legyenek! De ha már mintát vesznek valamiről, akkor ne a délutáni műsorsávból vegyék, hanem legalább Hollywoodból.

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?
Puzzle

Puzzle

Színes filmdráma, 110 perc, 2013

Rendező:
Szereplők: , , , Teljes filmadatlap

A Filmtett szerint:

4

A látogatók szerint:

0

Szerinted?

0

Friss film és sorozat

Szavazó

Ma tölti a negyvenet Henry Cavill. Melyik a kedvenc szereped tőle?

Szavazó

Ma tölti a negyvenet Henry Cavill. Melyik a kedvenc szereped tőle?

Friss film és sorozat