Pete Docter – Bob Peterson: Up / Fel! Pete Docter – Bob Peterson: Up / Fel!

Sok kicsi színes léggömbbért tűvé tettem a házat

Pete Docter – Bob Peterson: Up / Fel!

ÉRTÉKELD A FILMET!
Fel!
Pete Docter, Bob Peterson
2009

A Filmtett szerint: 6 10 1

6

A látogatók szerint: 0

0

Szerinted?

0

Hány héliumos lufi szükséges ahhoz, hogy felemeljen egy házat lakójával együtt? Ezt a film megnézése után sem tudnám megmondani, de azt igen, hogy a Pixar mesterei kétféle gyerekkort gyúrnak tizedik egész estés animációs meséjük, a Fel! karaktereibe: idős- és fiatalkorit. Léggömbjeiket pedig, ha a sziklák nem is, de a (köz)helyesség szögesdrótja jócskán pukkasztgatja.

Újból olyan alkotás kerül nagyító alá, amelynek a csomagolásáról, csoki- vagy gumibevonatáról többet lehetne írni, mint magáról a filmről. Mert ugye a Pixar stúdióban kelt életre, és a stúdió első Disney Digital 3-D brand alatt futtatott produkciójaként vonult be a köztudatba, illetve az első egész estés animáció, amelyik cannes-i filmfesztivált nyitott meg (az ideit). Az egyre csak kísértő tény, hogy nem a reklám teszi a filmet, most újból beigazolódni látszik, ezért most megpróbálok minden körettől elvonatkoztatva a filmről írni. A köret címszó alatt még csak annyit, hogy nagyon tudatosan minimálisra csökkentettem a Pixar név és a sok kedves, hozzá kapcsolódó emlékem keltette elvárásaimat. Éppen ezért a Fel! első harmada igencsak tetszett.

A gyermek Carl áhítattal nézi a Charles Muntz nevű felfedező-kalandorról szóló dokumentumfilmet, aki Dél-Amerikában egy óriási madárfaj létezésének bizonyítására tette fel az életét. Hamar játszótársra talál, Ellie-re, aki hozzá hasonlóan kalandori ábrándokat szövöget. A két gyermek jellegzetesen Pixar-bájjal megáldott karakter, kis kalandjaikat szívesen néztem volna még, de a szerzők úgy döntöttek, hogy ezt a részt most átugorjuk, és megnézzük, milyen Carl idős korában. Ő is rendkívül bájos figura, és kezdtem megszeretni ezt a mesét, amiért az első 10 percében lepörgette az egyik hollywoodi mesesablont, hogy aztán az Óz-tata lufivarázslós színekben kitörjön ebből. Itt azonban megint elváráscsapdába kerültem, mert ez a kitörés – a sok színes lufival – a cím sugallta fölfelé irány helyett, sajnos leginkább vízszintesen lebegett.

A történet ugyanis egy másik mesesablonba sodródik át: egy cél, amelynek eléréséhez kalandos út vezet, miközben a szereplők az érzelmi és természetbeli fejlődés útját is megjárják. A mogorva főhőst és ugrabugráló, állandóan beszélő kis útitársát elég sok állat- és mesefajban láthattuk már (eltekintve a gyártó cégektől): ogre-szamár, mamut-lajhár, halak, mackók, bogarak, szörnyek stb. Ezekhez hasonlóan a karakterek formai kidolgozása talán üti a Pixar-szintet: ha a néző elengedi magát, jókat tud nevetni rajtuk. Kedvesek, viccesek és éppen elegendő mennyiségű humoros helyzetbe keverednek. Mimikájuk, gesztusaik és mozgásuk színvonalasan kidolgozott ugyan, akárcsak a környezet, sok újjal azonban nem lep meg, és természetük valószerűtlen túlzásokban gyökerezik. A beszélő kutyák lehetnének még vicces mellékszereplők (ami elég sokat számít egy animációs filmben), de elnagyoltra és fájdalmasan sablonosra sikeredtek, ezért csak megjelenésükkor nevettetnek meg. Időnként a film poénjai szórakoztatóak, időnként a helyzetek stupiditásai, néha meg az, hogy mikre nem képes az adrenalin hatására egy öregember, aki a film elején még bottal is lassan járt.

A kalandosnak ígérkező alapötlet kibontása ebben az alkotásban tehát inkább részleteiben válik élvezhetővé. A sok színes lufi egy-egy darabja érdekesebb, mint az egész kínálta látvány, és a kellően kidolgozott részletek kárpótolják a történet laposságát, melyben természetesen nem egy Hayao Miyazaki-féle Mozgó kastélyra számítottam, de azért reméltem, hogy a készítők meglepnek egy újabb fantáziadúsan felépített alkotással. A történetvezetés, karakterépítés árnyaltsága tekintetében tanulhatnának ezt-azt a japán mestertől. Értem én, hogy a készítők elsődlegesen gyerekeknek szánták ezt az animációs filmet, és akkor azt mondom, hogy megállja a helyét (még nem teszteltem ugyan), de akkor mit keres a cannes-i fesztivál megnyitóján? Rendben, elfogadom a választ, de akkor mi a helyzet a színvonalasság fejlesztésével, ami nem csak a CGI, 3-D, azaz a látványvilág szintjén kellene megmutatkozzon?

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?
Fel!

Fel!

Színes kalandfilm, animációs film, vígjáték, családi, 96 perc, 2009

Rendező: ,
Szereplők: , , , , , , , , , Teljes filmadatlap

A Filmtett szerint:

6

A látogatók szerint:

0

Szerinted?

0

Friss film és sorozat

 • Ők (Men)

  Színes filmdráma, horror, sci-fi, 100 perc, 2022

  Rendező: Alex Garland

 • Háromezer év vágyakozás

  Színes fantasy, filmdráma, romantikus, 108 perc, 2022

  Rendező: George Miller

Szavazó

Melyik a kedvenc Hans Zimmer-filmzenéd?

Szavazó

Melyik a kedvenc Hans Zimmer-filmzenéd?

Friss film és sorozat

 • Ők (Men)

  Színes filmdráma, horror, sci-fi, 100 perc, 2022

  Rendező: Alex Garland

 • Háromezer év vágyakozás

  Színes fantasy, filmdráma, romantikus, 108 perc, 2022

  Rendező: George Miller