Neil Burger: Divergent / A beavatott Neil Burger: Divergent / A beavatott

Csak beavatottaknak

Neil Burger: Divergent / A beavatott

ÉRTÉKELD A FILMET!
A beavatott
Neil Burger
2014

A Filmtett szerint: 6 10 1

6

A látogatók szerint: 0

0

Szerinted?

0

Akad a kortárs filmtendenciák sorában egy szinte észrevétlenül megbúvó és a legjobb esetben is jelentéktelen melléksodor, melynek köszönhetően a mozilátogatók kénytelenek a képregényhősök, a zombik, a másnaposok, és az új ruhába bújtatott klasszikusok ingerküszöb felett elszáguldó redundanciája mellett a tinédzserkor buktatóit féllábú metaforákba beletaposó young adult-könyvadaptációkkal is szembesülni.

J. K. Rowling kétségtelenül jelentős munkásságának sarkában loholva e könyvek – és a belőlük készült filmek – olyan sietve váltják egymást, mintha tényleg szükség lenne rájuk. A beavatott pedig – annak ellenére, hogy a legjobb pillanataiban képes a kellemes szórakoztatás látszatát nyújtani – sajnálatosan nem tesz többet a futószalagra ész nélkül felhajigált félkész lányregény-adaptációk gyarapításánál. A Philip Roth-tal feltehetően még csak távoli rokonságban sem álló Veronica Roth trilógiájának nyitódarabja annyira tipikus mintaegyede a kortárs ifjúsági irodalom posztmodernre legyintő összefércelt termékszerűségének, hogy azzal nem igazán fog tudni mit kezdeni az adaptációjára valamilyen karmikus kátyú miatt betévedő olyan nyomorult, aki már elballagott az általánosból. A beavatott ugyanis fogja a Harry Potter, az Alkonyat, és az Éhezők viadala összes olyan elemét, melyekben a legcsekélyebb potenciál is megvan a példázatépítéshez, s ezeket szépen-komótosan egymásba gyurmázza – hátha lesz belőle pénz. Az eredmény tehát egy fájóan ismerős poszt-apokaliptikus disztópia – a metaforák melegágya – melyben a névtelen világégés traumájától meghülyültek egy olyan egypálcás társadalmi pöcében tengetik életüket, amitől minden jóravaló néző már az expozíció során arcába locsolná a vizes kólát.

Kép A beavatott (Divergent) című filmből

Az Éhezők viadala nyomán itt ugyan nem települések csoportjai alkotják a társadalmat, hanem egy város – a látványosan lerohadt Chicago – frakciói, de a képlet egyértelműen azonos. Valamiféle barbári naivitással kivonatolt hittanóra eredményeképpen a barátságosak művelik a földet. Az őszinték mindig megmondják az őszintét. A műveltek azok, akik soha nem viszik vissza időben a kikölcsönzött könyveket. Az önzetlenek szinte biztos, hogy soha nem férnek fel a villamosra, mivel mindenkit maguk elé eresztenek. Főszereplőnk ide tartozik. Továbbá vannak még a bátrak, akik „soha nem adják fel” és annak ellenére, hogy a rendvédelmi szerv funkcióját töltik elvileg be, leginkább csak egy sor adrenalin-függő militáns bugris. A kasztokat egy szemkápráztatóan nem reprezentatív személyiségteszt során állapítják meg, de az eredményt egyszer meg lehet vétózni egy Teszlek Süveget idéző, vérszerződéssel egybekötött szertartás keretén belül – és szinte biztos, hogy ebben a világban kicsit mindenki bátor, mert ugyanazt az egy kést használják.

Kép A beavatott (Divergent) című filmből

Nagyon masszív agyidegzsába kell ahhoz, hogy ez a döbbenetesen elnagyolt csoport- és személyiségszociológiai alaphelyzet bárki számára hihetővé váljon. A konfliktus eredője pedig az, hogy a teszt szerint Tris (Shailene Woodley) egyszerre több frakcióba is beillik – épp ezért divergens, ami magyarul a röhejesen pejoratív csengésű „elfajzott”. Tris a bátrakat választja, és meg is kezdődik a címbeli beavatás, szerelemmel, ármánnyal, önkereséssel, mely a kíméletlenül hosszú játékidő felét el is veszi. Ami egyáltalán nem baj, mert így Neil Burger rendező legalább eltereli a figyelmet filmje lobotómiával felérő alaphelyzetéről. Tris tréningje pedig majdhogynem teljesen rendben van. Persze, tátongnak nagy lyukak a sablonkarakterek és sokat látott motivációik között, de ezek – ha nem is elvárt – de bocsánatos bűnök. Lötyög és egy helyben toporog a film, mégis az Utódokban (is) hatalmasat játszó Woodley kisasszony jelenléte feledteti ezt. Első ránézésre csak a szeme csillog folyamatosan, a film végére mégis képes felépíteni szerepének érzelmi mélységét – amúgy meg egy ad definitum cukorfalat. Rajta kívül nem sok említésre méltó színészteljesítményt hordoz a film. Ezért Kate Winslet antagonistájáról sem érdemes sokat beszélni. A cselekményt bonyolító konspirációs elemek szócsöve ő csupán, aki szócsővé teszi Trist is. Közös jeleneteikben úgy repkednek oda-vissza a didaktikus kijelentések, hogy a néző alig győzi kapkodni előlük a fejét.

Kép A beavatott (Divergent) című filmből

A beavatott nagy hibája a megmondás. Kerettörténetének metaforikus töltete ugyanis annyira gyenge, mint az azt lelkesen bámulók utolsó tejfoga. Ezt pedig Burger hiába próbálja meg palástolni, még a film második, igazán tragikus meglepetésekben gazdag fele sem elég rá. Ahogy ugyanis a néző kezdi úgy érezni, hogy egy fantasztikusan közepes, de szórakoztató filmre váltott jegyet, úgy kezd egyre jobban kilógni a tanulság bűzös lólába. Míg egyes hasonlatai és képzettársításai pont azért működnek, mert Burger eltekint értelmezésüktől (a kiképzés hallucinációs és félelem-szimulációs jelenetei erre tökéletes példák), addig a történet egészének analízise kimerül a szociológiai példázatkényszer rettentően lehangoló leegyszerűsítésében. Nem szabad tehát hagynunk – tizenéves lánygyermekként –, hogy beskatulyázzanak minket, mert többek vagyunk bizony egyetlen személyiségjegynél. Ha pedig ez A beavatott végkövetkeztetése, akkor elég csak az első tíz percét megnézni. A maradékot csak a beavatottak tudják majd igazán élvezni.

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?
A beavatott

A beavatott

Színes akciófilm, kalandfilm, sci-fi, romantikus, 139 perc, 2014

Rendező:
Szereplők: , , , , , , , , Teljes filmadatlap

A Filmtett szerint:

6

A látogatók szerint:

0

Szerinted?

0

Friss film és sorozat

Szavazó

Melyik filmnek drukkolsz az idei Oscaron?

Szavazó

Melyik filmnek drukkolsz az idei Oscaron?

Friss film és sorozat