R.J. Cutler: If I Stay / Ha maradnék R.J. Cutler: If I Stay / Ha maradnék

A lét elviselhetetlen

R.J. Cutler: If I Stay / Ha maradnék

ÉRTÉKELD A FILMET!
Ha maradnék
R.J. Cutler
2014

A Filmtett szerint: 3 10 1

3

A látogatók szerint: 0

0

Szerinted?

0

Szinte minden évben készül egy gyorsan kultikussá váló és többé-kevésbé hosszú ideig az is maradó young adult-film. Az idei évet persze már elvitte a Fault in Our Stars, de R.J. Cutler játékfilmes bemutatkozása ettől még lehetett volna az év másik durranása. Helyette az egyik legkínosabb film lett, nemcsak a műfaján belül.

Ez több okból is meglepő és szomorú egyben. Meglepő, mert Gayle Forman 2010-es, azonos című regénye viszonylag nagyobb sikernek örvendett (nemrég magyar nyelvre is lefordították), és népszerűségén túl a filmre adaptálás könnyűsége is mellette szólt. Az alapsztori aligha dolgozik bármiféle újdonsággal, de attól még kellőképp ízesek a párbeszédek, szerethetők a szereplők, hangulatosak a semmiről sem szóló átvezető jelenetek, és végső soron korrekt a történet is. Lehetne egy kicsit olyan a film is, mint maga a könyv.

Kép az If I Stay című filmből

És az a leginkább meglepő, hogy a film meglehetősen pontosan követi a könyvet. Épp csak a hangulatát és a súlyát nem sikerül átadnia. Pedig nem olyan nagy súly az: a fapados, mondhatni banális történet egy fiatal csellista lányról szól, aki kiskora óta a csellónak él, és a töretlen szülői támogatásnak köszönhetően mindig is megtehette, hogy ne kelljen törődnie semmi mással. Igen ám, de a húszhoz közeledvén most már őt is észreveszik a fiúk (merthogy Chloë Grace Moretzről van szó), ő is észreveszi a fiúkat, pontosabban egy fiút, aki szerencsére szintén zenész, jóllehet az ellentétes pólusú rockzene képviselője. Mégis egymásba szeretnek szinte azonnal, és élnének is boldogan, míg a halál el nem választja őket. Aztán sajnos elválasztja: a lány a családjával együtt autóbalesetet szenved a film első perceiben. Az anyuka a helyszínen meghal, az öcskös, az apa és Mia pedig kritikus állapotban érkezik a kórházba. Mia ezután kilép a saját testéből, és embernek tűnő, de a világgal érintkezni mégis képtelen szellemként kezdi járni a kórház folyosóit, és várja, hogy most meghal-e, vagy sem.

Kép az If I Stay című filmből

A halál kapujában persze mi mást is tehetne, mint felidézi az élete legfontosabb pillanatait, ami 99%-ban a csellóhoz kötődik, a maradék egy százalékot pedig sikerült kiérdemelnie és folyamatosan növelnie az újdonsült udvarlónak. Ahogy azonban Mia egyre több eseményre tekint vissza, rájön, hogy ez a százalékos arány aligha elfogadható. Hiszen van egy (szinte bosszantóan) idilli családja, és hát a rocksztár pasi sem mondható rossznak éppenséggel. Épp itt vérzik el az egész film – hogy ennek a Mia nevű lánynak mindene megvan. Abszolút mindene. És nem a halála pillanatában veszíti el ezt a rengeteg mindent, hanem már előtte. Ennek a konfliktusnak a kibontása pedig pofátlanul ügyetlen és gyermeteg.

A cselekvés- és döntésképtelen nagykamaszok szenvelgésbe hajló filozofálgatása, mely bölcsnek szánt narráció keretében végig is kíséri a filmet, már önmagában is olyan téma, amit csupán maroknyi forgatókönyvíró tud élvezetesen tálalni (például az Egy különc srác feljegyzései / Perks of Being a Wallflower Stephen Chboskyja, vagy a Nyakunkon az élet / Reality Bites forgatókönyvét jegyző Helen Childress), a többi pedig csak kínos helyzetbe hozza saját magát. Shauna Cross az időben való folyamatos ugrálással próbálja érdekesebbé varázsolni a cselekményt, a végeredmény mégsem több egy másfélórás hisztinél.

Kép az If I Stay című filmből

Nem lenne pedig reménytelen az alapfelállás. Humor kéne csak bele. A young adult filmeket – mostanában legalábbis – az különbözteti meg a többi tinifilmtől, hogy a vígjátéki alapvázat kisebb-nagyobb drámai elemekkel ruházza fel, szerencsés esetben mindvégig ügyesen egyensúlyozva bú és boldogság között. Ez utóbbitól, vagy egyáltalán bárminemű pozitív árnyalattól úgy ódzkodik a Ha maradnék, mint valami fertőtől. Steril komolykodása mellé már csak Coelho-pozitív egysorosok és több hektoliter könny fért. Meg néhány soft-rock betétdal, köztük egy Smashing Pumpkins-feldolgozás. Pont a drámai erő, a történet súlya maradt le. És mikor az egyébként is nevetséges konfliktust a fiú egyetlen félmondattal megoldja, majd ennek ellenére mégis tovább megy a vaskos és teljességgel céltalan lamentálás – na, akkor érzi úgy az ember, hogy inkább elővesz valami poros, de örökérvényű klasszikust, mondjuk Az utolsó mozielőadást (The Last Picture Show), az Amerikai graffitit, a Nulladik órát (The Breakfast Club), a Tuti dolgot (Sure Thing), a Tétova tinédzsereket (Ghost World), vagy akár magát a Ghostot.

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?
Ha maradnék

Ha maradnék

Színes filmdráma, 106 perc, 2014

Rendező:
Szereplők: , , , , , Teljes filmadatlap

A Filmtett szerint:

3

A látogatók szerint:

0

Szerinted?

0

Friss film és sorozat

Szavazó

Ma tölti a negyvenet Henry Cavill. Melyik a kedvenc szereped tőle?

Szavazó

Ma tölti a negyvenet Henry Cavill. Melyik a kedvenc szereped tőle?

Friss film és sorozat