Miklauzic Bence: A zöld sárkány gyermekei Miklauzic Bence: A zöld sárkány gyermekei

Egyszerűen, őszintén

Miklauzic Bence: A zöld sárkány gyermekei

ÉRTÉKELD A FILMET!
A zöld sárkány gyermekei
Miklauzic Bence
2011
A zöld sárkány gyermekei

A zöld sárkány gyermekei

Adatlap Filmadatlap Teljes filmadatlap

A Filmtett szerint: 7 10 1

7

A látogatók szerint: 0

0

Szerinted?

0

Áttétes politikai utalások, magyarázó célú társadalmi keresztmetszet, szemléletes kulturális határátlépések, kihegyezett drámai szituációk, pátosz. Miklauzic Bence filmjében felesleges ezeket az összetevőket keresni. A zöld sárkány gyermekei „mindössze” három magányos számkivetett édes-bús története, se nem politikai, se nem társadalmi – egyszerűen emberi.

A híres Simó-osztályban végzett Miklauzic bár több éves tévéfilmes kitekintés után tér vissza a mozi világába, új egészestés játékfilmjével korántsem szándékszik gyökeres szemléletváltást produkálni, legújabb alkotásának tematikája több ponton is kapcsolódik lassan épülő életművéhez. Már a 2002-es Ébrenjárók is az emberi elhagyatottság tárgykörét boncolgatta, a Hajónapló-sorozat keretein belül készült Barbárok pedig szintén megállja a helyét a felszínes látszatérzelmek mögé rejtett elhidegülés illusztrációjaként; s A zöld sárkány gyermekeivel Miklauzic ugyan ismét az egyedüllét szorongató érzését transzformálja mozgóképpé, a teljes izoláltság bemutatásán túl azonban az újonnan kialakuló kapcsolatok keltette feloldozást sem sajnálja nézőitől.

Miklauzic Bence: A zöld sárkány gyermekei (Yu Debin és Bánfalvi Eszter)

A történet alapvetően két ember köré szerveződik: Máté János (Rátóti Zoltán) középkorú elvált ingatlanügynök egy svéd üzletember megbízásából azt a feladatot kapja, hogy árusítson ki egy ideiglenesen kínai árucikkek raktáraként működő épületet. Itt jön a képbe a pöttöm keleti emberke, Wu (Yu Debin), aki a feltornyozott dobozokba szuszákolt tárgyak biztonságáért felel. A távoli országból magyar földre csöppent Wunak azonban nem csupán munkahelye, hanem lakása is ez a kartonvilág, az ingatlan értékesítője és annak haszonélvezője így a kényszerű együttélés következményeként egyre közelebb kerül egymáshoz. A tesztoszteron-túladagolást elkerülendő és állóvizet megkavarandó, Miklauzic egy női karakterrel toldja meg az amúgy sem túl heterogén duót, a vadóc pizzafutárlány, Regina (Bánfalvi Eszter) figurájával tehát az elmaradhatatlan katalizátor szerepkörét is kipipálja.

Miklauzic Bence: A zöld sárkány gyermekei (Rátóti Zoltán)

A zöld sárkány gyermekeinek első újítása abban rejlik, hogy az agyonhasznált női karakterek helyett egy középkorú férfin, Jánoson keresztül mutatja be az egyedülálló (szingli) életformát: a színes koktélokat, a drága cipőkollekciókat és a könnyes csokoládé-szeánszokat ezúttal neonfényben izzó szupemarketek végtelen polcai, törött csempés konyhabelsők és pléhfazékban forralt konzervek visszatérő képsorai váltják fel. Ezt a negatív tónust csak tovább erősíti a magány végső stádiumát jelző jövőkép előrevetítése, mely a szomszéd férfi karakterén keresztül kerül szemléltetésre. Béla (Lengyel Ferenc) a kora esti söradagon kívül ugyanis csupán egyetlen apró örömöt tudhat magáénak, a helyi srácok edzéstervének ütemezését, akiknek a napi rutin részeként elsősorban a körgangos épület tartóoszlopait kell eltolniuk.

A teatralitás és a túlzott melodramatikus atmoszféra eluralkodását azonban rendre meggátolják a film teljes játékidejét átható helyzetkomikumok, melyek a felszínen talán a kulturális különbségekből fakadnak, valójában azonban az egyének közti eltéréseket illusztrálják. Nem a kávé kontra tea harc a releváns, hanem az életforma – és az ebből fakadó egyéni attitűd –, amit az egyes italok szimbolizálnak. Miklauzic egyszer sem jelenti ki, hogy Wu személye az egész kínai társadalmat képzi le (ezt alá is támasztja a változatos keleti mellékszereplőkkel), de János karaktere sem feltétlenül a magyar mentalitás iskolapéldája. Nem a típusokon, hanem az embereken van a hangsúly, és ez válik A zöld sárkány gyermekeinek legfőbb erényévé.

A zöld sárkány gyermekei – Werkfotó, rajta Yu Debin

A dramaturgiai építkezés alapvetően nem sok újítást takar. Miután viszonylagos képet fest főszereplőjéről, és megteremti a kibillenést stimuláló alapszituációt, Miklauzic először a két figura közti ellenpontokra helyezi a hangsúlyt, s csak később világít rá az eltérések esetlegességére. A struktúra mégsem válik didaktikussá, ami a filmes formanyelv kifinomult alkalmazásának köszönhető. A legszebb példa erre a két főszereplő életvitele, személyes tere közti hasonlóság bemutatása. Míg ugyanis a film tekintélyes hányada a dobozokkal telezsúfolt raktárban játszódik, János lakásából a film utolsó harmadáig csak a konyhát mutatja a kamera. Ez a homály pedig teret enged a nézői előítéletnek, ami leginkább egy tisztes agglegénylakot csatol a középkorú öltönyös figurájához. Amikor azonban a két férfi sorsa végül külön utakra terelődik, egy érzékletes fahrttal János hálószobája is bemutatásra kerül, mely szintén kartondobozok gyűjtőhelye. Vecsernyés János operatőri munkájának köszönhetően azonban ez a gesztus egy pillanatra sem válik tolakodóvá, de szavatolja a nézőben a visszacsatolásból fakadó megnyugvás érzését.

Miklauzic Bence: A zöld sárkány gyermekei (Bánfalvi Eszter)

Mindezekhez társul a színészek szinte kifogástalan játéka: János feszült magatartása, Wu játékos lendülete és Regina lázadása egymást erősíti, mindhárman manírok nélkül hozzák az életszagú figurákat. (Talán ehhez némileg az is hozzájárult, hogy a rendező egy idő után direkt rájuk formálta a karaktereket.) A mellékszereplők talán helyenként sántítanak, a dialógusok humora azonban még ezt is képes felülírni. A zöld sárkány gyermekei egy kedves film a barátságról és a kapcsolatokba vetett hitről. Egyszerűen, őszintén beszél – emberekről.

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?
A zöld sárkány gyermekei

A zöld sárkány gyermekei

Színes filmdráma, 89 perc, 2011

Rendező:
Szereplők: , , , , , Teljes filmadatlap

A Filmtett szerint:

7

A látogatók szerint:

0

Szerinted?

0

Friss film és sorozat

Szavazó

Ma tölti a negyvenet Henry Cavill. Melyik a kedvenc szereped tőle?

Szavazó

Ma tölti a negyvenet Henry Cavill. Melyik a kedvenc szereped tőle?

Friss film és sorozat