Az MGM stúdió története 2. Az MGM stúdió története 2.

Aranykor a szivárvány alatt

Az MGM stúdió története II.

A 30-as évek elején megkezdődött hatalmi és személyi változások 10 év alatt a stúdió profilját is megváltoztatták: a 30-as évek végén a sztárgárda, a 40-es végére pedig a produceri szekció is lecserélődött. Azonban a változások és a válság ellenére az MGM Hollywood első számú stúdiójának számított.

A technikai paradigmaváltás hajnala nem okozott izgalommal teli várakozást az MGM házatáján: hiába rendelkeztek a legnagyobb pénzügyi háttérbirodalommal a stúdiók közül, nem voltak ráutalva – mint A dzsesszénekest piacra dobó Warner Brothers – a kísérletezésre. A hangfelvétel lehetőségét inkább extra effektnek tekintették: egyes jeleneteknél használták csak, az érzelmi-hangulati fokozás érdekében. Amikor azonban 1928-ban végre felépítették hangstúdiójukat, gondoskodtak arról, hogy a legmodernebb és legnagyobb berendezés álljon kis családjuk rendelkezésére. Az átállást pedig egy tényleges családtag, a kor női sztárjainak királynőjeként reklámozott, ma már jobbára elfeledett Norma Shearer1 bátyja, Douglas Shearer felügyelte.

Norma és Douglas Shearer

A hangra való végleges áttérés a stúdió műfaji térképét is átrajzolta, ám a filmtörténeti összefoglalók „kitépett oldalának” tekinthető „realista” – az MGM tipikus stílusképének szöges ellentétét alkotó – filmek mintha szublimálódtak volna a kollektív filmes emlékezetből, csak mert nem illenek be az egzaktul megfestett stúdióportréba. Amit nem lehet kikerülni, az természetesen a musical-ciklus MGM-hez fűződő elindítása: a Broadway Melody „backstage-musical”-sztorija kópiák millióit hívta életre, Mayerék háza táján is. Azonban a többnyire sikertelen replikák helyett a 30-as évek elején olyan gyarló kisemberekről szóló filmek gyűjtötték be pénzügyi és kritikai jutalmukat, mint a „Garbo beszél!” szlogennel reklámozott Anna Christie, az idősödő párost, Wallace Beeryt és Marie Dresslert a kor legnagyobb sztárjaivá avató Bill és Min (Min and Bill, 1930), illetve műfajindító darabok: a The Big House (1930) börtönfilmje és A bajnok (The Champ, 1931) férfi melodrámája.

Wallace Beery és Marie Dressler, azaz Bill és Min

Természetesen az is közrejátszott ebben, hogy Hollywood öncenzúrája, a Hays-kódex csak 1934-ben lépett jogilag is érvénybe: ekkortól datálható az MGM-stílus tematikai egyeduralma is, amely a glamúrsztorikat szigorú morális-vallásos cenzúra alá rendelte. Hiszen lehetett bármekkora híve is Mayer a Tízparancsolatnak, neki is a fiskális regulák diktáltak. Azokat pedig még a rendre gyilkosokat, őrülteket, önpusztító szenvedőket alakító Lon Chaney is betartotta. Az MGM másik szenzációjának, Jean „amit látsz, az tényleg van” Harlownak is visszavettek a morális működéséből, és a 30-as évek elejének túlfűtött, erotikus sztorijaiból – amik korántsem voltak szokatlanok az MGM palettáján. Sőt, az MGM ezen szakaszára olyannyira jellemző a kísérletezés, hogy 1930-ban még egy A-kategóriás westernnel is próbálkoztak (Billy, a kölyök / Billy The Kid), ám mivel Vidor filmjét semmilyen jellegű nimbusz nem övezte, ez a próbálkozás is zsákutca maradt MGM-berkekben2.

B-oldalak és Thalberg szívügyei

Nincs mit csodálkozni ezen, ha belegondolunk, hogy a stúdió fénykorában heti 1 film készült el a stúdió falain belül – ebbe nem csak a presztízsfilmek és szofisztikált drámák fértek bele, a házi stílus pedig „csupán” a legfontosabb (a legnagyobb sikerre predesztinált) filmek esetében volt domináns. A radikális változás Thalberg 1932-ben bekövetkezett súlyos szívrohama utáni egyéves szabadsága alatt következett be. Mayer kapva kapott az alkalmon, és az MGM a központi produceri rendszerről átállt a több producert foglalkoztató, és azok számára külön részleget felállító gyártási rendszerre. A Thalberget pótló „új zseni” David O. Selznick lett, aki „vetélytársához” hasonlóan nívós drámai, pátosszal átszínezett filmekben utazott – nem mellesleg pedig Mayer lányát vette el feleségül.

Irene Selznick Mayer és David O. Selznick

Thalberg háttérbe szorulásával a kezdetektől az MGM-nél dolgozó régi motoros producerek is szabadabb kezet kaptak, mint pl. Harry Rapf (Szörnyszülöttek / Freaks, Possessed) és Hunt Stromberg (A Nagy Ziegfeld / The Great Ziegfeld). Ők indították be az MGM B-filmes részlegét3, amely tovább színesítette a stúdió profilját. Elsősorban persze a sztárciklusokra emlékszik az utókor, hiszen a leggazdagabb stúdiónál még az alacsonyabb költségvetésű darabokban is minimum két sztár szerepelt. Ilyen volt Stromberg irányítása alatt a Hammett regényét hihetetlen népszerűségi indexszel felruházó Thin Man-széria (William Powell és Myrna Loy), és az Eddie Nelson-Jeanette MacDonald operettek, amelyek már a korhoz képest is hihetetlen mértékű naivitással és giccsel tálalták portékájukat – ám a közönség szinte habzsolta őket. A B-filmes részleg egyik legtöbbet foglalkoztatott rendezője Van „Egyfelvételes Woody” Dyke volt, aki a Tarzan-sorozatot és a becenevével ellentétben több, igényesen kivitelezett gyorsmunkát is jegyez a bűnmelodrámák, háborús és kalandfilmek frontján.

1939: A csúcs- és fordulópont

A Tarzan és fia plakátja

1936. szeptember 14.: Thalberg tüdőgyulladásban meghal, az MGM gyászol. Egy évvel később a stúdió egyik legnagyobb sztárja, Jean Harlow is távozik az élők sorából. Halálukat nyugodtan tekinthetjük szimbolikus fordulatnak is: előbbi a központi irányítás teljes átrendeződését, utóbbi a 30-as évek sztárgárdájának lecserélődését vetítette előre. A „kisherceg” halálával az MGM Mayer monarchiája lett, aki a gyártási folyamatokra is kiterjesztette saját ízlésvilágát. A 30-as évek második felének légköre kedvezett a hagyománytisztelő Mayer elképzelései számára: a stúdiórendszer ekkor állt rá a családi filmek gyártására. A speciális célközönségek helyett a teljes famíliát megcélzó szórakoztatás lett a legértékesebb és legkelendőbb termék, amely ideális összhangban állt Mayer hagyománytisztelő értékrendjével. A presztízsfilmgyártást még a korábbinál is kevésbé merész darabok felé tolták el (pl. Karácsonyi ének / A Christmas Carol, 1938), ám az MGM B-filmjeit is „domesztikálták” – még Tarzan mellé is családot kanyarítottak (Tarzan és fia / Tarzan Finds a Son!, 1939). Az optimális példa azonban Mr. Mayer kedvence, a Hardy-család életét nyomon követő „sorozat” volt, amely a korabeli Szomszédok mágneses erejével szögezte a nézőket a jegypénztárakhoz. A pár százezer dollárból készült darabok több milliót hoztak az MGM-konyhára, és végleg megasztárrá avatták a bármilyen műfajban helytálló gyerekszínészüket, Mickey Rooney-t. Az 1937-ben, a brit kvótarendszer kielégítése következtében életre hívott MGM-British Films a kötelezően legyártott filmeket is ilyen könnyűszívű irodalmi adaptációk szolgálatába állította, élükön A citadellával (The Citadel, 1938) és a mai napig olajozottan működő Isten vele, tanár úrral (Goodbye, Mr. Chips, 1939).

Clark Gable és Mickey Rooney

A csúcspontot nem csak Hollywood, de az MGM számára is az 1939-es év jelentette. Olyan díjnyertes alkotások születtek ekkor, mint a Rooney-Garland kooperációt megszilárdító Babes in Arms, a kizárólag női szereposztással bíró Az asszony (The Women, 1939), a Ninocska („Garbo nevet”), az Óz, a csodák csodája és persze az Elfújta a szél. Habár utóbbi az 1935-től függetlenedő Selznick produceri égisze alatt készült, Mayernek sikerült kilobbiznia a film forgalmazási jogait, így az MGM-nek is jutott a minden idők legsikeresebb filmjének pénzügyi és kritikai glóriájából, amely a 60-as években többször életmentő övként húzta fel a pénzügyi tenger felszínére a stúdiót.

1941-ben, az amerikai izolacionista politika feladásával az MGM sztárgarnitúrája is szublimálódott. A legnagyobb férfi színészek bevonultak a hadseregbe, élükön Clark Gable-lel és James Stewarttal. Azonban Mayer, látva távozó sztárapparátusát, úgy gondolta, a színészeknek a vásznon kell eleget tenniük a patriotizmus kötelességeinek. A háború mellett elkötelezett MGM-vezetőség az egyik legnagyobb hévvel vetette bele magát a propagandagépezet filmgyártási áradatába, és igyekezett többnyire olyan színvonalasabb drámákkal letenni a voksát a „jó ügy” mellett, mint az Oscar-díjjal jutalmazott Mrs. Miniver, a Megtalált évek (Random Harvest, 1942) vagy az Emberi színjáték (The Human Comedy, 1943). A háborús ideológia mellett elkötelezett filmekben azonban már új sztárok képviselték Leo presztízsét.

Clark Gable, David O. Selznick és Louis B. Mayer

Az MGM női sztárszekciója nyugdíjba vonult vagy eligazolt: Joan Crawford a Warner Brothers-hez távozott, Garbo A kétarcú nő (Two-Faced Woman, 1941) útkeresése és katasztrofális bukása után nem készített több filmet, Norma Shearer, az MGM-sztárok „királynője” pedig férje halála után helyesen mérte fel az erőviszonyokat, és önszántából elállt a további színészkedéstől. Mayerék a 40-es évek elejére olyan új arcokat hoz be a köztudatba, mint Lana Turner, Hedy Lamarr, illetve a természetességéért és Spencer Tracyvel közösen készített komédiáiért imádott Katherine Hepburn. A háború vége felé közeledve – és előrevetítve a következő 15 év tendenciáit – újra az MGM mottóját ironikus fénytörésbe helyező eszképista szórakoztató darabok kerültek előtérbe, élükön az állatos klasszikusokkal (Lassie hazatér / Lassie Come Home, 1943; Az őzgida / The Yearling, 1946).

Átszervezések és a nagy varázsló eltűnése

Az MGM legnépszerűbb állata azonban még csak nem is Lassie, hanem egy macska és egy egér volt. William Hanna és Joseph Barbera 1940-ben startoló Tom és Jerry-animációi repítették újra a rajzfilmgyártás élvonalába az oroszlános stúdiót, amelyek 1943 és 1953 között 7 darab Akadémia-díjat fialtak. 1941-ben pedig Tex Avery is csatlakozott a stúdió légköréhez képest szokatlanul liberális4 animációs részleghez, ahol szabad kezet kapva megteremtette egyben annak image-ét, identitását is Droopy, a Red Hot Riding Hood és a King-Size Canary sikereivel.

MGM-logó Tom macskával

Mayer „női jobbkezével”, a Hoover-adminisztrációból leszerződtetett Ida Kovermannal több jelentős változtatást is végrehajtott a stúdió életében. Amikor a többi nagy stúdió kezdett átállni a házon belüli független produceri rendszerre, amely tágabb mozgásteret biztosított egyes kreatív embereknek, ill. a reklámok terén is inkább az egyes filmekre fókuszált, Mayer minden téren a centralizáltság mellett tette le voksát. A produceri részleg központosítását egy ügyintéző bizottság létrehozásával fokozta, amelybe középkorú, kevés szakmai önállóssággal, egyéniséggel és tapasztalattal rendelkező alkalmazottak kerültek. A B-film-gyártást J.J. Cohn kizárólagos felügyelete alatt egyesítette.

Az MGM színészei 1943-ban

A bürokrácia túltengése a 40-es évek folyamán egyre súlyosabb daganatként hatalmasodott el a stúdió financiális életén: míg a túlfizetett alkalmazottak – az USA legjobban pénzelt „dolgozójának” számító Mayer egymaga milliós összeget vágott zsebre – száma nőtt, az évi gyártási kvóta 50 filmről 33-ra, majd 25-re csökkent. Egyre több producer foglalkozott egyre kevesebb filmmel, és a Thalberg által bevezetett mentalitás – több írót-rendezőt-sztárt egy filmbe – sem változott, amikor ezt a többi stúdió már pazarlónak ítélte. Hollywood az első gazdasági kihívásra, nevezetesen a világválságra a B-filmek megnövelt szerepkörével válaszolt – a háború alatt is ezt a megoldást választották, ellentétben az MGM-mel, aki továbbra is kitartott a nagyköltségvetésű presztízsfilmek gyártása mellett. A számok őket igazolták: a legsikeresebb filmek 30–35%-a rendre Mayer-produkció volt. Csakhogy a számadatok délibábnak bizonyultak: a többi stúdió úgy produkált annyi vagy még több bevételt, mint az MGM, hogy közben a mozgóképek gyártási költségeit folyamatosan lejjebb szorította.

Dore Schary az MGM-nél

A stúdió stabilitása továbbra sem forgott közvetlen veszélyben, ám a háború utáni gazdasági fejlődés ellenére is látható pénzügyi deficit arra késztette a végrehajtói piramis csúcsán (A Loew’s anyavállalat székében) trónoló Schencket (akit Mayer csak Mr. Skunkként [„Mr. Görény”] emlegetett), hogy kiadja az ukászt: „új Thalberget” kell találni. A mentőember a háború előtt a stúdiónál író-produceri szerepkörben dolgozó Dore Schary lett, aki Mayer fantáziavilágával szemben a realista üzenetfilmeket részesítette előnyben. Mayer továbbra sem akart az ellenőrzési rétegeket kikerülő, független producereket alkalmazni, így két részleget hívott életre az MGM-en belül: Arthur Freed az MGM sikerfilmjeinek számító musicalekért felelt, Schary pedig ígéretei szerint a „progresszív” alkotásokért. Schary a kor trendjeinek megfelelően csökkentette a kiadásokat, miközben a filmek minőségét fenntartotta, ám az ellentétes ideológiai és (film)politikai pólust képviselő producerek hamar összetűzésbe kerültek. Mayer anekdotája („Ha üzenni akarsz, táviratozz”) magabiztosságának és működőképességének tudatában ultimátum elé állította Schencket: vagy ő vagy Schary, de az egyiknek mennie kell. 1951-et írtunk, és a kiválasztott Mayer lett: ami eddig elképzelhetetlen volt, most valóra vált. Mayer, a nagy varázsló távozott az MGM-től.

(folyt. köv.)


1 A tény, hogy Norma Shearer mára csak filmlexikonok olvasatlan oldalainak lakója, nem feltétlen színészi képességeiből fakad: ő volt Thalberg felesége, és a csillaga csak addig tündökölt, amíg férjéé.

2 Rin-Tin-Tin sikereit is próbálták lemásolni saját kutyás detektívfilmjeikkel, amelynek főszereplőjét, Flash-t még háborús filmben is bevetették, ahol a harcmezőn mentette meg gazdáját.

3 Az MGM soha nem ismerte volna be, hogy gyárt B-filmeket vagy „realista” darabokat: önbecsapó struccpolitikájuk még a későbbi „dokumentumfilmekben” is lenyűgözően konzisztens.

4 Az MGM öreg producerei nagyrészt tagjai voltak az Allied for the Preservation of American Ideals nevű őskonzervatív tömörülésnek, Mayer pedig a filmipar kommunistaüldözéseit és a McCarthy-szenátor által vezetett Amerika-ellenes Tevékenységet Vizsgáló Bizottság működését is teljes mellszélességgel támogatta.

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Kapcsolódó filmek

 • The Broadway Melody

  Színes és fekete-fehér musical, romantikus, 110 perc, 1929

  Rendező: Harry Beaumont

 • Szörnyszülöttek

  Fekete-fehér filmdráma, horror, 64 perc, 1932

  Rendező: Tod Browning

 • Óz, a csodák csodája

  Színes és fekete-fehér kalandfilm, családi, fantasy, musical, 101 perc, 1939

  Rendező: Victor Fleming, George Cukor, Mervyn LeRoy, King Vidor

 • Elfújta a szél

  Színes filmdráma, háborús, romantikus, 238 perc, 1939

  Rendező: Victor Fleming, George Cukor, Sam Wood

 • Mrs. Miniver

  Fekete-fehér filmdráma, háborús, romantikus, 134 perc, 1942

  Rendező: William Wyler

 • Az őzgida

  Színes filmdráma, családi, 128 perc, 1946

  Rendező: Clarence Brown

 • Isten vele, tanár úr!

  Fekete-fehér filmdráma, romantikus, 114 perc, 1939

  Rendező: Sidney Franklin, Sam Wood

Friss film és sorozat

 • Nyolc hegy

  Színes filmdráma, 147 perc, 2022

  Rendező: Felix Van Groeningen, Charlotte Vandermeersch

 • Volt egyszer egy nyár

  Színes filmdráma, 102 perc, 2022

  Rendező: Charlotte Wells

 • Spre nord

  Színes filmdráma, thriller, 122 perc, 2022

  Rendező: Mihai Mincan

 • 65

  Színes sci-fi, thriller, 93 perc, 2023

  Rendező: Scott Beck, Bryan Woods

 • Sikoly VI.

  Színes horror, thriller, 123 perc, 2023

  Rendező: Matt Bettinelli-Olpin, Tyler Gillett

 • Shazam! Az istenek haragja

  Színes akciófilm, kalandfilm, képregényfilm, sci-fi, 130 perc, 2023

  Rendező: David F. Sandberg

Szavazó

Melyik a kedvenc streamingszolgáltatásod?

Szavazó

Melyik a kedvenc streamingszolgáltatásod?

Friss film és sorozat

 • Nyolc hegy

  Színes filmdráma, 147 perc, 2022

  Rendező: Felix Van Groeningen, Charlotte Vandermeersch

 • Volt egyszer egy nyár

  Színes filmdráma, 102 perc, 2022

  Rendező: Charlotte Wells

 • Spre nord

  Színes filmdráma, thriller, 122 perc, 2022

  Rendező: Mihai Mincan

 • 65

  Színes sci-fi, thriller, 93 perc, 2023

  Rendező: Scott Beck, Bryan Woods

 • Sikoly VI.

  Színes horror, thriller, 123 perc, 2023

  Rendező: Matt Bettinelli-Olpin, Tyler Gillett

 • Shazam! Az istenek haragja

  Színes akciófilm, kalandfilm, képregényfilm, sci-fi, 130 perc, 2023

  Rendező: David F. Sandberg