Spike Lee homloka ragyog a Cannes-i Fesztivál plakátján Spike Lee homloka ragyog a Cannes-i Fesztivál plakátján

Spike Lee homloka ragyog a Cannes-i Fesztivál plakátján

Cannes-ban idén a zsűrielnök Spike Lee a legnagyobb sztár, legalábbis az ő (fél) arca ékesíti idén a fesztivál plakátját.

A fesztivál honlapján tegnap délután megjelent, játékos hangvételű közlemény szerint a plakát ábrázolja egyebek mellett Spike Lee „hatalmas türelmetlenségét”, amivel a fesztivál szervezőihez hasonlóan várja, hogy ismét a tengerparton, a pálmafák alatt és a gyöngyvászon előtt lehessen, „kíváncsi pillantását”, amellyel filmalkotó társai munkáit fogja kísérni, „személyes nézőpontját”, amelyet első alkotása óta mindegyre megoszt Cannes-nal, és a szemében bujkáló huncutságot, amely közel négy évtized állandó lázadása után is változatlan maradt.

A 64 éves amerikai filmrendező 1986 óta visszatérő vendég a szinte fekete-fehér plakáton pálmákkal jelzett Croisette-en. A Nola Darling 1986-ban díjazott lett a Rendezők Kéthete elnevezésű szekcióban. 1989-ben Szemet szemért című vígjátékát beválogatták a versenyprogramba, 1991-ben pedig Dzsungelláz című filmje versenyzett az Arany Pálmáért. A Girl 6 – A hatodik hang című produkcióját versenyen kívül vetítették Cannes-ban 1996-ban, az Egy sorozatgyilkos nyara című filmjét pedig szintén a Rendezők Kéthete tűzte műsorra 1999-ben. 2002-ben a Tíz perc: Trombitával szerepelt az Un certain regard szekcióban. Hosszabb szünet után, 2018-ban a Csuklyások – BlacKkKlansman című filmjével tért vissza Cannes-ba, és ezzel a filmjével el is nyerte a fesztivál nagydíját.

A 74. Cannes-i Fesztivált július 6. és 17. között rendezik meg, a hivatalos programba három magyar alkotás is meghívást kapott: A feleségem története (r. Enyedi Ildikó) az Arany Pálmáért versenyez, az Evolúciót (r. Mundruczó Kornél) a vadonatúj Cannes Premiere szekcióban vetítik, a FONICA M-120 (r. Rudolf Olivér) című diplomafilmet pedig a Cinéfondation programba válogatták be.

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Friss film és sorozat

Szavazó

Melyik a kedvenc Hans Zimmer-filmzenéd?

Szavazó

Melyik a kedvenc Hans Zimmer-filmzenéd?

Friss film és sorozat