Roy Andersson filmje nyert Velencében Roy Andersson filmje nyert Velencében

Roy Andersson filmje nyert Velencében

Roy Andersson filmje kapta szombat este az Arany Oroszlánt. Az alkotást két magyar operatőr, Borbás István és Pálos Gergely fényképezte. A zsűri nagydíja Joshua Oppenheimer alkotásáé lett – adta hírül a Filmhu.

A svéd rendező műve, az Egy galamb leült egy ágra, hogy tűnődjön a létezésről (En duva satt på en gren och funderade på tillvaron) című film nyerte el a legjobb alkotásnak járó Arany Oroszlán-díjat a 71. Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon szombat este az Alexandre Desplat zeneszerző vezette zsűritől. Andersson szürreális jegyeket viselő filmje egy három részből álló sorozat záródarabja. A trilógia azt a kérdést járja körbe, hogy mit jelent embernek lenni. A filmet két magyar operatőr, Borbás István és Pálos Gergely fényképezte.

A legjobb rendezőnek járó Ezüst Oroszlán-díjat az orosz Andrej Koncsalovszkij vehette át A postás fehér éjszakái című drámájáért. A legjobb színésznek és a legjobb színésznőnek járó Coppa Volpit Saviero Costanzo olasz rendező filmjének, a Hungry Heartsnak a két főszereplője, az amerikai Adam Driver és az olasz Alba Rohrwacher kapta.

A zsűri nagydíját Joshua Oppenheimer The Look of Silence című, az 1960-as években Indonéziában, egy meghiúsult kommunista puccskísérletet követően végrehajtott mészárlásokról szóló dokumentumfilmje kapta. Kaan Müjdeci török rendező Sivas című, egy elhanyagolt, magányos fiú és egy kutya barátságáról szóló drámáját a zsűri különdíjával jutalmazták. A legjobb forgatókönyvnek járó elismerést pedig Rahszan Bani-Etemad iráni rendezőnő filmje, a Mesék (Tales) kapta.

(Filmhu/MTI)

 

Friss film és sorozat

Szavazó

Ki a kedvenc Napóleonod?

Szavazó

Ki a kedvenc Napóleonod?

Friss film és sorozat