Velencei filmfesztivál: orosz film kapta az Arany Oroszlánt Velencei filmfesztivál: orosz film kapta az Arany Oroszlánt

Velencei filmfesztivál: orosz film kapta az Arany Oroszlánt

Alekszandr Szokurov orosz rendező Faust című filmje kapta szombaton a legjobb alkotásnak járó Arany Oroszlán-díjat a 68. velencei filmfesztiválon.

Szokurov filmje ugyan megosztotta a kritikusokat és a közönséget, a Darren Aronofsky vezette nemzetközi zsűri mégis ezt a filmet találta a legjobbnak. Az orosz rendezőnek a hatalom „nagy alakjairól" szóló sorozatának ez a negyedik darabja, amely egyben lezárása a tetralógiának.

Steve McQueen brit rendező Shame című alkotása kapta a filmkritikusok nemzetközi szövetségének (FIPRESCI) díját. A legjobb férfi alakításért járó Coppa Volpit Michael Fassbender német-ír színész kapta a Shame című filmben nyújtott szerepléséért, melyben egy szexőrült férfit játszik. A legjobb női főszereplő Deanie Ip kínai színésznő lett A Simple Life című filmből.

Kiosztották a rangos Orrizonti (Horizontok) szekció díjait is. A nemzetközi zsűri Cukamoto Sinja japán rendező Kotoko című egészestés filmjének ítélte a fődíjat, különdíjat kapott Michael Glawogger osztrák-német koprodukcióban készült szintén egészestés filmje, a Whore’ Glory. Felice D'Agostino és Arturo Lavorato olasz alkotók művét, az In attesa dell'avvento című munkát találta a legjobbnak az Orrizonti zsűrije a rövidfilmek mezőnyében, míg a közepes hosszúságú filmek között egy svéd, dán-argentin koprodukció, az Accidentes gloriosos kapta a rangos elismerést. Díjat kapott Al Pacino rendezése, a Wilde Salome is, a kollázsfilmként emlegetett alkotás Queer Lion elismerést kapott, ezt a homoszexualitással foglalkozó legjobb filmnek ítélik oda.

Roman Polanski rangos szereposztással készült Carnage című, sokat dicsért alkotását, Az öldöklés istene című színdarab filmváltozatát is elismerték: ezt találta a legjobbnak az a filmiskola, amelynek célja, hogy közelebb vigye a fiatalokhoz a mozit. Az olasz filmkritikusok hazai alkotást, Emanuele Crialese versenyfilmjét, a Terraferma című menekültdrámát jutalmazták a Francesco Pasinetti-díjjal.

 

Friss film és sorozat

Szavazó

Melyik a kedvenc ezredforduló utáni westernfilmed?

Szavazó

Melyik a kedvenc ezredforduló utáni westernfilmed?

Friss film és sorozat