Tarantino lesz a velencei zsűrielnök Tarantino lesz a velencei zsűrielnök

Tarantino lesz a velencei zsűrielnök

Quentin Tarantino, a Ponyvaregény és a Becstelen brigantyk rendezője vezeti majd a nemzetközi zsűrit a 2010. szeptember 1. és 11. között megrendezésre kerülő 67. Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon – hozták nyilvánosságra a szervezők. (EST.hu)

A megtisztelő feladatot a direktor – aki egyébként állítólag lelkes rajongója az olasz mozinak – a tajvani filmestől, Ang Lee-től veszi át, aki a tavalyi évben döntött a fesztivál díjai, többek közt a nagy presztizsű Arany Oroszlán sorsáról (akkor a Lebanon című izraeli film kapta a fődíjat).

Habár az idei Oscaron Becstelen brigantyk című művével a legjobb rendezés és a legjobb eredeti forgatókönyv kategóriájában is jelölt alkotót már díjazták a másik nagy mustrán, a Cannes-i Filmfesztiválon (1994-ben a Ponyvaregénnyel elnyerte az Arany Pálmát), a velencei Lidón még sosem szerepelt egy munkája sem versenyben.

Cannes-ban egyébként 2004-ben (éppen tíz évvel győzelme után) Tarantino volt a nemzetközi zsűri elnöke, sőt később mesterkurzust is tartott a neves mustrán, ám a Velencei Filmfesztivál sem lesz teljesen idegen terep a számára: az elmúlt években több retrospektív vetítéssorozatot is ő vezetett fel és mutatott be a Mostrán.

A fesztivál szervezőinek nyilatkozata szerint a Kutyaszorítóban, a Jackie Brown, a Kill Bill 1. és 2. és a Grindhouse – Halálbiztos rendezője „a kortárs filmművészet nagy kreatív figuráinak egyike”, aki „talán az egyetlen amerikai szerző filmes, akiért úgy rajonganak világszerte, mint egy rocksztárért”.

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Friss film és sorozat

Szavazó

Melyik filmnek drukkolsz az idei Oscaron?

Szavazó

Melyik filmnek drukkolsz az idei Oscaron?

Friss film és sorozat