Püsök Botond filmje Gopo-jelölést kapott Püsök Botond filmje Gopo-jelölést kapott

Püsök Botond filmje Gopo-jelölést kapott

A legfontosabb román filmes díjátadó szervezője (Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc) közzétette az idei Gopo-jelöltek listáját. A dokumentumfilmes mezőnyben van magyar film is: a Püsök Botond rendezte Túl közel.

Rekordszámú, összesen 37 filmet neveztek idén a legjobb film kategóriában, ezért az előzsűri kivételesen hat alkotást jelölt a díjra, ezek pedig a Crai Nou (r. Alina Grigore), a Szeplőtelen (Imaculat, r. Monica Stan, George Chiper-Lillemark), a Metronom (r. Alexandru Belc), Miracol (r. Bogdan George Apetri), az Oameni de treabă (r. Paul Negoescu) és a Pentru mine tu ești Ceaușescu (r. Sebastian Mihăilescu).

Ezzel a dallal – Alexandru Belc: Metronom

2022. november 2.

Alexandru Belc első egészestés fikciós filmje egyenesen Cannes-ig jutott, ahol joggal nyerte el az Un Certain Regard szekció legjobb rendezőjének járó díjat. Belc valamelyest követi a román újhullám hagyományait, de szakít is velük, miközben érzékenyen és kompromisszummentesen beszél az egyén és a hatalom viszonyáról.

Olvasd tovább  

A legtübb, 11 jelölést a Metronom kapta, a Szeplőtelen és az Oameni de treabă tíz-tíz, a Miracol kilenc, a Crai Nou nyolc kategóriában esélyes díjra, a Pentru mine tu ești Ceaușescu pedig az Alkalmi kémek (Spioni de ocazie, r. Oana Giurgiu) című dokumentumfilmhez hasonlóan öt-öt jelöléssel büszkélkedhet. A legjobb dokumentumfilm díjáért indul Püsök Botond Szarajevóban bemutatott és a szebeni Astrán díjazott filmje, a Túl közel is, harmadikként pedig a Pentru mine tu ești Ceaușescu esélyes a díjra.

A legjobb film címéért versenyben maradt alkotások fele – a Crai Nou, a Szeplőtelen és a már említett Ceaușescu-film – elsőfilmként is díjat kaphat. A pályakezdő mezőnybe a #dogpoopgirl (r. Andrei Huțuleac) és a Balaur (r. Octav Chelaru) került még be.

A legjobb európai film díját idén az Éjszakai átutazók (Les passagers de la nuit, r. Mikhaël Hers), az Esemény (L’événement, r. Audrey Diwan), Alcarràs (r. Carla Simon), Vortex (r. Gaspar Noé), A barlang / Il buco (r. Michelangelo Frammartino).

A Gopo-jelöltek teljes listája elérhető a díj honlapján. A díjkiosztó gálát több mint 700 szakmabeli szavazata nyomán április 25-én tartják.

Címkék
Támogass egy kávé árával!
 

Friss film és sorozat

Szavazó

Melyik a kedvenc, rövidfilmből kirügyezett horrorfilmed?

Szavazó

Melyik a kedvenc, rövidfilmből kirügyezett horrorfilmed?

Friss film és sorozat