Novemberben rázúdul a Doklavina Székelyudvarhelyre és Székelykeresztúrra Novemberben rázúdul a Doklavina Székelyudvarhelyre és Székelykeresztúrra

Novemberben rázúdul a Doklavina Székelyudvarhelyre és Székelykeresztúrra

Négy kiváló magyar dokumentumfilmet nézhet meg a Doklavina közönsége november 11. és 16. között a székelyudvarhelyi Stúdió moziban és a székelykeresztúri Bálint Dániel Művelődési Házban. A minifesztiválon közönségtalálkozók is lesznek.

A harmadszor megszervezett Doklavina válogatásában megtekinthető a Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál legjobb dokumentumfilmjeként (és számos más, nemzetközi versenyben is) díjazott Kix (r. Révész Bálint, Mikulán Dávid), egy 12 évig filmezett felnövéstörténet, amely a gyermekkor játékosságától a felnőttkor konformizmusáig és komorságáig követi főszereplőjét, aki a szemünk előtt válik pimasz csínytevőből közellenséggé, valamint a nemrég Varsóban díjazott Mélypont érzés (r. Miklós Ádám), amely két szerfüggő felépülésének első másfél évét mutatja be.

A Doklavinán vetítik Dér Asia Nem halok meg című alkotását is, egy hasnyálmirigyrákkal küszködő férfi intim és kegyeletteljes portréját: az egyre megterhelőbb kezelésekkel párhuzamosan megpróbálja újraértelmezni a saját életét, valódi céljait, és a gyerekeivel, valamint a teljes környezetével való kapcsolatát.

Gyógyulni sem könnyű – Dér Asia: Nem halok meg

2023. szeptember 21.

Dér Asia új filmje intim és kegyeletteljes portré egy hasnyálmirigyrákkal küzdő férfiról, amely valójában kevéssé szól a betegséggel való megküzdésről. Szól viszont örökített mintákról, káros berögződésekről, és arról, hogyan vehetjük kezünkbe saját életünket.

Olvasd tovább  

A program egyetlen hazai alkotása Püsök Botond Túl közel (Too Close) című dokumentumfilmje, egy anya kálváriája: egyedül próbál két gyermeke számára egy biztonságos új életet felépíteni, miután a kislánya szexuális zaklatása miatt elítélt expartnerét börtönbe zárják. Mivel a férfi egy köztiszteletben álló papi család tagja, a falubeliek szentül hisznek az ártatlanságában, míg Andreát és kislányát azzal gyanúsítják, hogy hamis vádakat koholtak. Amikor a férfit jó magaviseletért a kiszabott büntetés letöltése előtt kiengedik a börtönből, Andrea eldönti, szembeszáll a közösség áldozathibáztató felfogásával, és felveszi a harcot a rendkívüli akadályokkal, hogy megvédhesse gyermekeit.

A szervezők a Doklavinára várják Mikulán Dávidot (Kix), Miklós Ádámot (Mélypont érzés), Püsök Botondot és Kali Andreát (Túl közel), valamint Dér Asiát és Domokos Balázst (Nem halok meg), akikkel közönségtalálkozón lesz lehetőség beszélgetni a filmjeik vetítése után.

A 3. Doklavina programja:

Révész Bálint, Mikulán Dávid: Kix
november 11., hétfő 19:00, Stúdió mozi, Székelyudvarhely
november 12., kedd 19:00, Bálint Dániel Művelődési Ház, Székelykeresztúr

Miklós Ádám: Mélypont érzés
november 12., kedd 19:00, Stúdió mozi, Székelyudvarhely 
november 13., szerda 19:00, Bálint Dániel Művelődési Ház, Székelykeresztúr

Püsök Botond: Túl közel
november 14., csütörtök 19:00, Stúdió mozi, Székelyudvarhely
november 15., péntek 19:00, Bálint Dániel Művelődési Ház, Székelykeresztúr

Dér Asia: Nem halok meg
november 15., péntek 19:00, Stúdió mozi, Székelyudvarhely
november 16., szombat 19:00, Bálint Dániel Művelődési Ház, Székelykeresztúr

Támogass egy kávé árával!
 

Friss film és sorozat

Szavazó

Melyik kilencvenes évekbeli filmnek kellene már egy folytatás?

Szavazó

Melyik kilencvenes évekbeli filmnek kellene már egy folytatás?

Friss film és sorozat