Újabb nemzetközi díjakat nyert a KIX Újabb nemzetközi díjakat nyert a KIX

Újabb nemzetközi díjakat nyert a KIX

Mikulán Dávid és Révész Bálint 12 éven át készült dokumentumfilmje az Egyesült Államokban, a Maine állambeli Camden Nemzetközi Filmfesztiválon szerezte meg a fődíjat. A magyarországi közönség először a november 6-13. között tartandó 21. Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál nyitófilmjeként láthatja.

Az amerikai fesztivál zsűrije hitelességéért és megközelítésmódjáért méltatta a KIX-et: „Sok lenyűgöző film létezik, amelyek madártávlatból szemlélik az intézmények és a társadalom kudarcát, de a KIX a föld felől nézve mutatja meg ugyanezt. Finom és nyers alkotás, amely megragadja az emberiességet” – fogalmaztak.

A Mikulán Dávid és Révész Bálint filmje néhány héttel ezelőtt a görögországi Beyond Borders Kastellorizo dokumentumfilm-fesztiválon megszerezte a Megisti Ezüstkoszorú díjat. Az ottani zsűri elismerte a bátorságot, amellyel a film „olyan témákhoz nyúl, mint a munkanélküliség, az alkohol és a családi diszfunkció” – olvasható a KIX-et forgalmazó Cirko Film közleményében. A görögországi zsűri kiemelte azt is, hogy csodálatra méltó a szereplők bizalma a film alkotói iránt. Nemrégiben a KIX az észak-macedóniai MakeDoxon a legerősebb erkölcsi üzenetet közvetítő Moral Approach díjat is elnyerte.

Ahogyan arról korábban beszámoltunk, a magyar dokumentumfilm sikert aratott már Szarajevóban, legjobb dokumentumfilmnek választották az idei TIFF-en, díjazták a ZagrebDox és a goEast fesztiválokon.

A film forgalmazója úgy fogalmaz: „a KIX szerteágazó utazás egy budapesti kisfiú felnövésének 12 évébe, amelynek során a randalírozó kölyökből, Sanyiból felnőttkorára közellenség lesz. A film ritkán látott közelségből mutatja be a fiú és családja mindennapjait”. Mikulán és Révész dokumentumfilmjének országos mozibemutatóját november 21-ére tűzték.

Támogass egy kávé árával!
 

Friss film és sorozat

Szavazó

Melyik kilencvenes évekbeli filmnek kellene már egy folytatás?

Szavazó

Melyik kilencvenes évekbeli filmnek kellene már egy folytatás?

Friss film és sorozat