Három díjat nyert a KIX ZagrebDox fesztiválon Három díjat nyert a KIX ZagrebDox fesztiválon

Három díjat nyert a KIX ZagrebDox fesztiválon

Mikulán Dávid és Révész Bálint KIX című dokumentumfilmje elnyerte a regionális versenyprogram fődíját, emellett az ifjúsági zsűri és a FIPRESCI-zsűri kedvence is lett a tegnap véget ért fesztiválon.

„Ami a filmes stáb és a főszereplő vidám játékaként indul ebbek a 12 év alatt leforgatott filmes erőpróbában, az oda nem figyelő társadalmunkban való felnövés és felelőssé válás folyamatáról szóló, erőteljes és megható, egyéni és kollektív nyilatkozattá vált” – fogalmaz a zsűri indoklása a KIX kapcsán. A film elnyerte az Alessandro Stellino filmkritikus és kurátor, Enes Midžić operatőr és Tomislav Mršić filmrendező alkotta regionális zsűri Nagy Pecsétjét, megkapta 35 évesnél fiatalabb alkotóknak járó, ifjúsági zsűri által odaítélt Kis Pecsétet, valamint a Filmkritikusok Nemzetközi Szövetségének (FIPRESCI) a díját is.

Kép a Kix című némafilmből

A nemzetközi zsűri fődíját a Négy nővér (Four daughters) című, arab nyelven beszélő, francia produkció vitte el.

Az életműdíj jellegű Tiszteletbeli Nagy Pecsétet Werner Herzog kapta több évtizedes dokumentumfilmes tevékenységéért – az ő A fehér gyémánt (The White Diamond) című filmje nyitotta a legelső ZagrebDox műsorát közel 20 évvel ezelőtt.

A fesztivál díjainak teljes listája elérhető például itt.

Címkék
Támogass egy kávé árával!
 

Friss film és sorozat

Szavazó

Melyik a kedvenc, rövidfilmből kirügyezett horrorfilmed?

Szavazó

Melyik a kedvenc, rövidfilmből kirügyezett horrorfilmed?

Friss film és sorozat