Varsóban díjazták a Holnap meghalokot és a Mélypont érzést Varsóban díjazták a Holnap meghalokot és a Mélypont érzést

Varsóban díjazták a Holnap meghalokot és a Mélypont érzést

Egy független és egy állami támogatással készült magyar elsőfilmet is díjazott a hétvégén zárult 40. Varsói Nemzetközi Filmfesztivál. Egyik fikciós, a másik dokumetarista alkotás.

A Holnap meghalok, Cibulya Nikol első nagyjátékfilmje a varsói fesztivál első- és második nagyjátékfilmeket megmérető versenyében indult, 14 másik film ellenében. A Kurta Niké, Meyer Lili, Kerekes Márton, Baki Dániel, Makranczi Zalán, Wrochna Fanni és Hárshegyi Ilma szereplésével készült misztikus horror elnyerte a szekció különdíját. (Az ukrán Anna Machukhból, a lengyel Grzegorz Jaroszukból és Moldovai Katalinból álló zsűri a szekció fődíját a német Gotteskindernek, Frauke Lodders rendezésének ítélte oda.)

A Holnap meghalok egy váradós nő, Irma története, aki visszavonul az erdő közepén található nyaralójukba. Furcsa gondolatok szállják meg: úgy érzi, hogy másnap meghal. Az időpont egybeesik édesanyja halálának dátumával, ő is a 34. születésnapján hunyt el. Irma nem szeretne egyedül maradni a közelgő évfordulón, ezért elhívja magához a féltestvérét és a legjobb barátnőjét. Ám egyre több megmagyarázhatatlan esemény követi egymást, és már nem is tűnik annyira lázálomnak, hogy Irmának valami baja fog esni.

A forgatókönyvet Cibulya Nikol írta, a film producere Berta Balázs és Kárpáti György, gyártója a Vertigo Média.

A varsói fesztivál nemzetközi, egészestés dokumentumfilmes mezőnyének is magyar a különdíjasa: Miklós Ádám Mélypont érzése. A Nemzeti Filmintézet inkubátorában készült alkotás két szerfüggő felépülésének első másfél évét mutatja be. Borókát, egy nehéz családi háttérrel rendelkező gimnazista lányt és Szilvesztert, egy fiatal szexualitásával küzdő férfit, a budapesti Megálló Alapítvány foglalkozásain ismerjük meg. A Megálló Alapítvány rekreációs házát egykori szenvedélybetegek üzemeltetik és olyan innovatív módszereket alkalmaznak terápiás céllal, mint a sziklamászás. Szilveszter és Boróka elindulnak az önfelfedezés rögös útján, szembesülnek szüleikkel való viharos kapcsolataikkal, miközben támogatást, megbocsátást és mindenekelőtt önelfogadást keresnek.

A film rendezője, operatőre és vágója egy személyben Miklós Ádám, producere Száki Adrián, gyártója az Arrabona Studio a Megálló Csoport Alapítvány közreműködésével.

Az egészestés dokumentumfilmek varsói mezőnyében is 15 film versenyzett, a háromtagú szakmai zsűrit  a cseh Olga Špátová, a lengyel Sławomir Kalwinek és Dér Asia alkotta. A testület legjobbként Benjamin Tuček és David Čálek War Correspondent című, cseh-ukrán-szlovák koprodukcióban készült filmjét jelölte meg legjobbként, és még egy különdíjat adott a Made in Ethiopia című, Xinyan Yu és Max Duncan rendezte kanadai-etióp-amerikai-brit filmnek.

Támogass egy kávé árával!
 

Friss film és sorozat

Szavazó

Melyik kilencvenes évekbeli filmnek kellene már egy folytatás?

Szavazó

Melyik kilencvenes évekbeli filmnek kellene már egy folytatás?

Friss film és sorozat