Varsóban lesz Lakatos Róbert új filmjének az ősbemutatója Varsóban lesz Lakatos Róbert új filmjének az ősbemutatója

Varsóban lesz Lakatos Róbert új filmjének az ősbemutatója

A fesztivál egy másik magyar filmet, a Szarajevóban debütált Hat hetet is műsorra tűzte.

A szervezők közzétették a 38. Varsói Nemzetközi Filmfesztivál október közepén kezdődő programját. A nemzetközi produceri szövetség (FIAPF) által akkreditált fesztiválon két magyar filmet válogatott be műsorába.

A Ki kutyája vagyok én című dokumentumfilm egy társadalmi szatíra, ami kutya-problémák metaforáján keresztül – tenyésztési programok, pásztorkutyák evolúciója, ősi magyar fajok helyzete – beszél az erdélyi magyar identitásról és izgalmas társadalmi kérdésekről. A film magyar-román koprodukcióban készült a Nemzeti Filmintézet, a Román Filmközpont és a Kreatív Európa program támogatásával. A Ki kutyája vagyok én producere a BIDF dokumentumfilm fesztivál egyik alapítója, Balogh Rita, román részről pedig a legnagyobb nemzetközi díjakkal, köztük a berlini Arany Medvével elismert alkotásokat jegyző Ada és Alexandru Solomon. A Ki kutyája vagyok én a magyarországi mozikban ősztől lesz látható.

„Szerettem volna elmondani a véleményem olyan társadalmi és politikai problémákról, amelyek befolyásolják az életem, de amelyek kapcsán már szinte senki sem hallgat meg senkit, csak tolja mindenki a magáét. Ezért inkább az alteregóm, Talpas kutya és az ő kutyavilágának problémáiról készítettem filmet, hátha az ő és sorstársai ugatása nagyobb empátiát és figyelmet képes ébreszteni, mint az enyém” – nyilatkozott a film kapcsán a rendező. Lakatos Róbert Bahrtalo! című filmjéért Karlovy Varyban 2008-ban Europa Cinemas Label díjat nyert. A kolozsvári rendező a Sapientia EMTE Fotóművészet, filmművészet, média szakának tanszékvezető-helyettese. 

„Eladom a kocsimat, ha kell, de esküszöm, megadom!” – Lakatos Róbert: Bahrtalo! Jó szerencsét!

2008. február 3.

Lakatos módszerének a lényege az, hogy miután megteremtette az alaphelyzetet, visszahúzódik, és hagyja hogy szereplői arra reagálva megéljék a történetet. Ennek a megközelítésnek köszönhetően az egész film olyan különlegesen üde és friss hatást kelt, ami az utóbbi években született magyar filmek között ritkaságnak számít.

Olvasd tovább  

A varsói filmfesztivál Discovery nevű válogatásában lesz látható Szakonyi Noémi Veronika mozifilmje, a nyílt örökbefogadás témáját feldolgozó Hat hét, amelyet a nemzetközi közönség a szarajevói fesztiválon már láthatott, és nemrég elnyerte a miskolci CineFest nagydíját.

(az NFI közleménye)

Támogass egy kávé árával!
 

Friss film és sorozat

Szavazó

Kinek a Criterion Closet Picks-videójára lennél kíváncsi?

Szavazó

Kinek a Criterion Closet Picks-videójára lennél kíváncsi?

Friss film és sorozat