Lengyel filmfesztiválon nyert különdíjat a Hat hét Lengyel filmfesztiválon nyert különdíjat a Hat hét

Lengyel filmfesztiválon nyert különdíjat a Hat hét

Szakonyi Noémi Veronika drámáját a Lagów-i Nemzetközi Filmfesztivál zsűrije különdíjjal méltatta a hétvégén. A nyílt örökbefogadásról szóló érzékeny alkotást számos fesztiváldíjjal ismerték el világszerte, és még látható a magyarországi mozikban.

A Lagów üdülővárosában évente megrendezett filmes találkozót 1969-ben hozták létre a lengyel filmkészítők, majd 1990-ben kibővítették a fesztivál válogatását, így Lengyelország legrégebbi nemzetközi mozgóképes találkozója lett. A népszerű, teltházas vetítéseket közönségtalálkozók, szakmai programok és kerekasztal beszélgetések kísérik, az esemény csúcspontja pedig a szakmai zsűrik által odaítélt díjak kiosztása. Az előző évekhez hasonlóan, az idei válogatásba is számos magyar alkotást hívtak meg a szervezők. A Hat hét című film az 52. Lagów-i Nemzetközi Filmfesztivál J. Burskiego különdíját nyerte el.

Szakonyi Noémi Veronika filmje a Filmintézet támogatásával a SPARKS gyártásában, Romwalter Judit producer irányításával készült. Az alkotás a szarajevói filmfesztivál versenyprogramjában debütált tavaly nyáron, majd világszerte számos fesztiválon szerepelt sikerrel: a franciaországi Arras-ban a legjobb rendezés és a legjobb ifjúsági film díjával ismerték el, a történet főhősét alakító Román Katalin pedig a törökországi Boszporusz Filmfesztiválon – élete első főszerepével – elnyerte a legjobb színésznő díját. Nagydíjat nyert a miskolci CineFesten, a Tallinn Black Nights fesztiválon a Just Film versenyszekció nagydíjával tüntették ki, majd elnyerte a legjobb film és a legjobb női főszereplő díját a Magyar Filmkritikusoktól. A Magyar Mozgókép Díjakra összesen 8 kategóriában jelölték a Hat hét alkotóit, amelyből Román Katalin a legjobb női főszereplőnek járó díjat nyerte el, továbbá a film a legjobb elsőfilmnek járó díjat, valamint a Diákzsűri díját is kiérdemelte. A film ifjú főszereplőjét az A-kategóriás Sanghaji Nemzetközi Filmfesztiválon is díjazták nemrég.

„90 százalék a casting, a másik 90 pedig a forgatókönyv” – Interjú Szakonyi Noémi Veronikával és Vincze Máté Arturral, a Hat hét alkotóival

2022. október 15.

Az idei Filmtettfesztet nyitó Hat hét kapcsán beszélgettünk a film rendezőjével, Szakonyi Noémi Veronikával, és forgatókönyvíró párjával, Vincze Máté Arturral a film születéséről, a nyílt örökbefogadásoknál bevezetett hat hetes törvényről, dokumentum- és játékfilmes formák közötti átjárhatóságról, pingpongról és papagájokról. (A cikkben spoilerek lehetnek!)

Olvasd tovább  

Támogass egy kávé árával!
 

Friss film és sorozat

Szavazó

Melyik kilencvenes évekbeli filmnek kellene már egy folytatás?

Szavazó

Melyik kilencvenes évekbeli filmnek kellene már egy folytatás?

Friss film és sorozat