Magyar világpremierek Tallinnban Magyar világpremierek Tallinnban

Magyar világpremierek Tallinnban

A november 17-én kezdődő filmfesztivál versenyében lesz Bernáth Szilárd Larry és Kárpáti György Mór Jövő nyár című filmjeinek az ősbemutatója. A fesztiválra meghívták Szakonyi Noémi Veronika Hat hét című filmjét is.

Bernáth Szilárd erőteljes bemutatkozó rendezése, a Larry fiatalokat megszólító, társadalmilag érzékeny film Vilmányi Benett és Thuróczy Szabolcs döbbenetesen hiteles alakításával.

A magyarországi mozikban december 1-jétől a Mozinet forgalmazásában látható alkotás a juhászként tengődő, 21 éves Ádám története, egy magának való vidéki fiú, aki szégyelli dadogását. Feszült, mégis meghitt hidegségben él egykor erőszakos, mára a vallásban menedéket lelt és megszelídült édesapjával. Ádám egészen addig nem találja a helyét, amíg rá nem ébred, hogy a rapzene segítségével – Larry néven – kifejezheti magát, és szembe nézhet a tehetetlenségből fakadó frusztrációival. Explicit, dühtől fűtött szövegeire felfigyelnek a helyi fiatalok, majd a neten váratlan mértékű népszerűségre tesz szert. Egy országos tehetségkutató lehet számára a kitörési lehetőség, ám ehhez előbb a kezébe kell vennie a saját élete feletti irányítást. 

A Nemzeti Filmintézet támogatásával készült Larry forgatókönyvét a rendező Bernáth Szilárd jegyzi, operatőre Hartung Dávid volt, zenéjét Sperling Andor szerezte, vágója Szabó Tomi volt. A FocusFox produkciójában készült alkotás producere Muhi András és Ferenczy Gábor volt.

Kárpáti György Mór rendező-forgatókönyvíró (Guerilla) második mozifilmje, a Jövő nyár egy gimnáziumi osztály drámatáborában játszódik és a gyászfeldolgozásról szól. Főszerepeiben Brezovszky Dániel György, Bukovszky Orsolya és Liber Ágoston látható. Főhőse Milán, a 18 éves nyughatatlan gimnazista nyári táborban vesz részt osztálytársaival. Szerelmi háromszög kezd el alakulni közte, Anna és Dani között. A három fiatal a társaságból kiválva a saját útját járja, de az események váratlan fordulatot vesznek. Egy év elteltével az osztály visszatér a kirándulás helyszínére, ekkor már Milán nélkül: a fiú időközben öngyilkos lett. Az emléke kitörölhetetlen nyomot hagyott bennük. Megpróbálják felidézni a történeteket, és keresik a választ arra, vajon elkerülhető lett volna a tragédia? Vajon az osztálytársak együtt fel tudják dolgozni a traumát?

Generációjának egyik kitűnő rendezője Kárpáti György Mór. Erdő című kisfilmje a Berlinalén szerepelt, a Provincia pedig Cannes-ban debütált. A Jövő nyár témája és az elkészítés módja is bepillantást enged a fiatalok gondolkodásába. A Jövő nyár producere Petrányi Viktória, operatőre Pálos Gergely volt, vágója Tokár Dániel, zeneszerzője Asher Goldschmidt. A film a Proton Cinema gyártásában, független produkcióként valósult meg.

Kárpáti György Mór filmjét a magyarországi nézők a január 12-től láthatják a Mozinet forgalmazásában.

Kárpáti György Mór: Jövő nyár (jelenetfotó)

A november 11-én kezdődő tallinni filmfesztivál meghívta Szakonyi Noémi Veronika mozifilmjét, a nyílt örökbefogadás témáját feldolgozó Hat hét című, NFI támogatással készült alkotást is, melyet a nemzetközi közönség a szarajevói és a varsói fesztiválokon már láthatott, és ősszel elnyerte a miskolci CineFest nagydíját. A Hat hét a Sparks gyártásában készült, producere Romwalter Judit.

A Tallinn Black Nights Filmfesztivál teljes programját a későbbiekben fogják bejelenteni. Észak-Európa egyik legjelentősebb fesztiváljává és legmozgalmasabb szakmai platformjává nőtte ki magát az elmúlt 25 évben a tallinni filmfesztivál, melyen két hét alatt mintegy 250 filmet és 300 rövidfilmet, animációt vetítenek.

A 26. Tallinn Black Nights Filmfesztivál november 11. és 27. között kerül megrendezésre, a magyar filmek premierjére az alkotók jelenlétében kerül sor.

(az NFI közleménye)

 

Friss film és sorozat

Szavazó

Melyik a kedvenced az idei Oscar-jelöltek közül?

Szavazó

Melyik a kedvenced az idei Oscar-jelöltek közül?

Friss film és sorozat