Nagydíjat nyert a Hat hét Tallinnban Nagydíjat nyert a Hat hét Tallinnban

Nagydíjat nyert a Hat hét Tallinnban

Díjazták Császi Ádám Háromezer számozott darabját és Kárpáti György Mór Jövő nyár című filmjét is.

Tallinn nagyszabású nemzetközi filmünnepén magyar alkotás nyerte az ifjúsági filmek nagydíját. A Nemzeti Filmintézet támogatásával készült Hat hét az érettségi előtt álló, nehéz anyagi körülmények között élő tinédzser lány történetét dolgozza fel, aki, miután teherbe esik, úgy dönt, örökbe adja kislányát egy hosszú évek óta várakozó párnak. Bár a lány eleinte úgy érzi, profi asztaliteniszező karrierje érdekében a legjobb döntést hozta, a szülés után elbizonytalanodik. A jogszabály alapján mindössze hat hét áll rendelkezésére arra, hogy meggondolja magát, amely az örökbeadó és fogadó szülőknek is érzelmileg rendkívül megterhelő időszak.

A nemzetközi filmesekből álló zsűri indoklásában kiemelte a „mélyreható dráma” főszereplője, Román Katalin „rendkívüli és sokrétű alakítását”, Szakonyi Noémi Veronika „elképesztően empatikus megközelítésű rendezését”, továbbá azt, hogy a Hat hét alkotóinak sikerült megtalálnia azt a hangot, amelyet a fiatalok sajátjukként fogadnak el.

Szakonyi Noémi Veronikát nemrég a legjobb rendező díjával méltatták a HAT HÉT-ért a franciaországi Arras nagy népszerűségnek örvendő fesztiválján. A főszereplő Román Katalin ősszel Isztambulban a Boszporusz Filmfesztiválon elnyerte a legjobb alakítás díját. A Balsai Móni, Mészáros András, Járó Zsuzsa, Szczaurski Lana, Takács Kati és Györgyi Anna szereplésével készült film magyarországi premierje alkalmával, a miskolci CineFest nagydíját kapta meg.

„90 százalék a casting, a másik 90 pedig a forgatókönyv” – Interjú Szakonyi Noémi Veronikával és Vincze Máté Arturral, a Hat hét alkotóival

2022. október 15.

Az idei Filmtettfesztet nyitó Hat hét kapcsán beszélgettünk a film rendezőjével, Szakonyi Noémi Veronikával, és forgatókönyvíró párjával, Vincze Máté Arturral a film születéséről, a nyílt örökbefogadásoknál bevezetett hat hetes törvényről, dokumentum- és játékfilmes formák közötti átjárhatóságról, pingpongról és papagájokról. (A cikkben spoilerek lehetnek!)

Olvasd tovább  

A Háromezer számozott darab című film történetében – amely Tallinnban volt először látható és a zsűri elismerő oklevelét nyerte el –, egy színházi rendező öt nehéz sorsú fiatal roma életéről készít előadást. A színdarab kendőzetlen kegyetlenséggel meséli el életük történetét, vagyis a traumáikkal kereskedik. Amikor az előadást meghívja egy neves német színházi fesztivál, a csoport tagjai kénytelenek szembenézni múltjukkal és felvenni a küzdelmet a rasszista sztereotípiák egész tárházával.

Császi Ádám (Viharsarok) új mozifilmje a valóságosan is bemutatott, Cigány magyar című színdarab alapján készült, és a társulat – Farkas Franciska, Pápai Rómeó, Gerner Csaba, Oláh Edmond, Varga Norbert, Pászik Cristopher, Horváth Kristóf és Wieland Speck szereplésével – szürreális utazását meséli el, amelyben elmosódik a határ fikció, abszurd és szociografikus valóság között.

A Nemzeti Filmintézet támogatásával készült Háromezer számozott darab társforgatókönyvírója Lengyel Balázs volt Császi Ádám rendező mellett, operatőre Balázs István Balázs, látványtervezője Cseh Renátó, zeneszerzője Kalotás Csaba, koreográfusa Gergye Krisztián, vágója Kollányi Tamás, producere Bodzsár István, társproducere Sipos Kornél.

Császi Ádám filmje jövő év elején lesz látható a magyarországi mozikban a Budapest Film forgalmazásában.

 

A tallinni filmfesztivál elismerő oklevelével kitüntetett Jövő nyár Kárpáti György Mór (Guerilla) második mozifilmje, mely egy gimnáziumi osztály drámatáborában játszódik és a gyászfeldolgozásról szól. Főszerepeiben Brezovszky Dániel György, Bukovszky Orsolya és Liber Ágoston látható. Főhőse Milán, a 18 éves nyughatatlan gimnazista nyári táborban vesz részt osztálytársaival. Szerelmi háromszög kezd el alakulni közte, Anna és Dani között. A három fiatal a társaságból kiválva a saját útját járja, de az események váratlan fordulatot vesznek. Egy év elteltével az osztály visszatér a kirándulás helyszínére, ekkor már Milán nélkül: a fiú időközben öngyilkos lett. Az emléke kitörölhetetlen nyomot hagyott bennük. Megpróbálják felidézni a történeteket, és keresik a választ arra, vajon elkerülhető lett volna a tragédia? Vajon az osztálytársak együtt fel tudják dolgozni a traumát?

A Jövő nyár producere Petrányi Viktória, operatőre Pálos Gergely volt, vágója Tokár Dániel, zeneszerzője Asher Goldschmidt. A film a Proton Cinema gyártásában, független produkcióként valósult meg és Magyarországon január 12-től lesz látható a Mozinet forgalmazásában.

 

A Tallinn Black Nights Filmfesztivál Észak-Európa egyik legjelentősebb filmünnepévé és legmozgalmasabb szakmai platformjává nőtte ki magát az elmúlt 25 évben, két hét alatt mintegy 250 filmet és 300 rövidfilmet, animációt vetítenek.

A fesztivál Industry@Tallinn & Baltic Event szakmai fórumán Boross Martin első nagyjátékfilm terve, a Nyersanyag (p. Osváth Gábor) a legjobb projekt díját kapta meg a Just Film kategóriájában.

(az NFI közleménye)

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Friss film és sorozat

 • A sziget szellemei

  Színes filmdráma, 109 perc, 2022

  Rendező: Martin McDonagh

 • Babylon

  Színes filmdráma, vígjáték, 189 perc, 2022

  Rendező: Damien Chazelle

 • Taximetriști

  Színes vígjáték, 97 perc, 2023

  Rendező: Bogdan Theodor Olteanu

Szavazó

Melyik filmnek drukkolsz az idei Oscaron?

Szavazó

Melyik filmnek drukkolsz az idei Oscaron?

Friss film és sorozat

 • A sziget szellemei

  Színes filmdráma, 109 perc, 2022

  Rendező: Martin McDonagh

 • Babylon

  Színes filmdráma, vígjáték, 189 perc, 2022

  Rendező: Damien Chazelle

 • Taximetriști

  Színes vígjáték, 97 perc, 2023

  Rendező: Bogdan Theodor Olteanu