Két magyar elsőfilm versenyez Varsóban Két magyar elsőfilm versenyez Varsóban

Két magyar elsőfilm versenyez Varsóban

Moldovai Katalin Elfogy a levegő című filmje az elsőfilmes versenyben indul, Dér Asia Nem halok meg című alkotása pedig a dokumentumfilmes mezőnyben versenyez az október 6-án kezdődő Varsói Nemzetközi Filmfesztiválon.

Az Elfogy a levegő (hajdani munkacímén: Teljes napfogyatkozás) történetét megtörtént események inspirálták. A nemrégiben a Torontói Nemzetközi Filmfesztivál Discovery szekciójában vetített film főszereplője, Ana (Krasznahorkai Ágnes) irodalmat tanít, diákjaival és kollégáival egyaránt jó a kapcsolata, a gimnázium megbecsült tanára. Az egyik szülő váratlanul feljelenti két 19. századi francia költő, Arthur Rimbaud és Paul Verlaine testi-lelki kapcsolatáról szóló film ajánlása miatt. A tanárnő fellebbezése láncreakciót indít el, amelynek következtében a kollégái és a gimnázium igazgatónője is fokozatosan ellene fordulnak.

Az Inkubátorból Gyergyóba – A Teljes napfogyatkozás forgatásán jártunk

2021. szeptember 16.

Gyergyószentmiklóson, a Salamon Ernő Gimnáziumban forgatták a Teljes napfogyatkozás munkacímet [a film végleges címe Elfogy a levegő lett – a szerk.] viselő film nagyrészét: nemcsak a rendezőnek ez az első nagyjátékfilmje, hanem a színészek, sőt a stáb egy része is elmondhatja magáról ugyanezt. Különös hangulata van Gyergyónak, hiszen régies, otthonos város ez, és a gimnázium is ilyen: a színészek és a stáb hamar belakta ezeket a tereket. Moldovai Katalin inkubátoros filmjének a forgatásán jártunk.

Olvasd tovább  

Az Elfogy a levegő a Nemzeti Filmintézet Inkubátor Programjának támogatásával, a Magma Cinema, Spot Film, Salamandra Film és Digital Fiction Studios gyártásában valósult meg. Főszereplői Krasznahorkai Ágnes, Skovrán Tünde, Sándor Soma, Dimény Áron, Bölönyi Zsolt és Lőrinc Ágnes, executive producere Kovács Attila Béla, producere Muhi András, Moldovai Katalin, forgatókönyvírója Palóczi Zita és Moldovai Katalin, rendezője Moldovai Katalin. A filmet Táborosi András fényképezte, vágója Soltész Orsolya, zenéjét Cári Tibor szerezte.

Az Elfogy a levegő november 2-től lesz látható a magyarországi mozikban.

„Hatalmas megtiszteltetés az egész stábnak, hogy filmünket beválogatták a Varsói Nemzetközi Filmfesztivál dokumentumfilmes versenyprogramjába” – idézi Dér Asiát, a Nem halok meg című dokumentumfilm rendezőjét az NFI ma délelőtti sajtóközleménye.

A Nem halok meg főszereplője, Einspach Gábor galériatulajdonos és kortársmű-gyűjtő, a budapesti művészeti világ egyik meghatározó szereplője. Amikor megtudja, hogy hasnyálmirigyrákban szenved, nem omlik össze. A betegségben a tragédia helyett a lehetőséget látja a teljes újrakezdésre. Miközben folytatja a fizikailag őt egyre jobban igénybe vevő kezeléseket, megpróbálja újraértelmezni a saját életét, valódi céljait, és a gyerekeivel, valamint a teljes környezetével való kapcsolatot. Vajon teljesíteni tudja Gábor a kitűzött céljait? Dér Asia és Domokos Balázs operatőr több éven át követte Gábor mindennapjait, és végigkísérte a hasnyálmirigyrákkal való küzdelme folyamatát.

A Nem halok meg a Nemzeti Filmintézet Inkubátor Programjának támogatásával, a Match Frame Productions gyártásában készült, producerei Szakonyi Noémi Veronika, Vincze Máté Artur és Meggyes Krisztina, operatőre Domokos Balázs H.C.A., vágója Szalai Károly H.S.E. és zeneszerzője Keresztes Gábor. A filmet a hazai közönség először a 19. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál Kitekintő programjában láthatta, és nemzetközi premierje Varsóban.

A Nem halok meg 2024. január 4-én kerül országos moziforgalmazásba Magyarországon.

(az NFI közleménye)

Támogass egy kávé árával!
 

Friss film és sorozat

Szavazó

Melyik a kedvenc, rövidfilmből kirügyezett horrorfilmed?

Szavazó

Melyik a kedvenc, rövidfilmből kirügyezett horrorfilmed?

Friss film és sorozat