Online nézhető a Nagylátószög kiállítás anyaga Online nézhető a Nagylátószög kiállítás anyaga

Online nézhető a Nagylátószög kiállítás anyaga

Április 30., a Magyar Film Napja óta online elérhető a 2021-ben a budapesti Ludwig Múzeumban megrendezett filmtörténeti kiállítás anyaga.

A Nemzeti Filmintézet által a 2021-ben életre hívott Nagylátószög című kiállítás a Ludwig Múzeum 14 termében összesen mintegy 800 m²-en mutatta be a magyar filmtörténet mérföldköveit és kevésbé ismert fejezeteit, a páratlan ismeretanyagot mozgóképek és a filmgyártáshoz kapcsolódó tárgyak, műalkotások gazdagították. A tárlat öt hónap alatt közel 40 000 látogatót vonzott, az ExhibitOnline informatikai cég fejlesztésével megvalósult korszerű online megjelenítés pedig most lehetővé teszi, hogy immáron távolról, az ország bármely pontjáról és határon túl is elérhető legyen a kiállítás, amelynek anyaga így jól használható oktatási célra is – közölte a Nemzeti Filmintézet.

A virtuális kiállítás a katalógusnézet klasszikus formájában mutatja be az anyagot, de 3D-ben is bejárható mind a 14 terem, ahol a szövegekbe, képekbe kattintva a kiállított tárgyak, tablók, videók élményszerű módon tekinthetők meg. Az online tárlaton több mint 100 videó és 300 műtárgy tekinthető meg, köztük díjak, emléktárgyak és jelmezek.

A gyűjtemény külön egységet szentel a mozi születése előtti korszak állóképet megmozgató eszközeinek, és A táncz című, 1901-ben pedig készült első magyar mozgóképnek, felidézi a hazai némafilm és a korai hangosfilmek korszakát, és három korszakra bontva (1945–1956, 1957–1968, 1969–1989) bemutatja a második világháború utáni, a rendszerváltozásig tartó magyar filmtörténetet. Külön foglalkozik a cenzúra történetével, a Balázs Béla Stúdióval, a filmgyártás folyamatával, a magyar animációval és a rendszerváltás óta eltelt három évtized filmes sikereivel. 

Ráduly György, az NFI Filmarchívum igazgatója szerint „a virtuális kiállításnak egyelőre nincs záró dátuma, az elkövetkező években időkorlát nélkül, ingyenesen megtekinthető”, és a filmarchívum által indított Klassz programon keresztül, az Oktatási Hivatallal való együttműködés keretében 6000 iskolába juttatják el a virtuális tárlatot. Tervezik továbbá egy hiánypótló filmes központ létrehozását Budapesten, ahol állandó filmtörténeti tárlat és időszaki kiállítások, fesztiválok is helyet kaphatnak.

 

Friss film és sorozat

Szavazó

Melyik a kedvenced az idei Oscar-jelöltek közül?

Szavazó

Melyik a kedvenced az idei Oscar-jelöltek közül?

Friss film és sorozat