Képek, szavak – A Magyarázat mindenre fotókiállítása Képek, szavak – A Magyarázat mindenre fotókiállítása

Képek, szavak – A Magyarázat mindenre fotókiállítása

Jövő héten nyílik Budapesten a filmhez kapcsolódó kiállítás, amelynek anyagában a forgatáson készült képek személyes, kézzel írt versekkel alkotnak egységet.

A Magyarázat mindenre című magyar függetlenfilm forgatása 2022 nyarán zajlott, pillanatait Réka Vajda örökítette meg. A képek beállításai, kompozíciói és az elkapott momentumok mind messze túlmutatnak a szimpla standfotókon. A színes és fekete-fehér, középformátumú képeken keresztül kicsit más szemszögből látjuk a film egyes jeleneteit.

A film rendezője, Reisz Gábor úton a forgatás helyszínére, mindennap írt egy pár soros verset. E sorok néha történetet mesélnek, néha teljesen asszociatív módon adják vissza azt a hangulatot, ami meghatározta ezt a rendkívül intenzív, fárasztó, ám annál örömtelibb időszakot. 

„Nagyon inspiratív ez a légkör, akkor is, ha fojtogató” – Interjú Reisz Gáborral, a Magyarázat mindenre rendezőjével

2023. október 23.

A Magyarázat mindenre rendezőjével a magyarországi premier előtt beszélgettünk többek között a filmet megelőző elutasításokról, a low-budget forgatás nehézségeiről és felszabadító hatásáról, a színészekkel történő improvizációkból kiinduló munkamódszerekről, a fiatalok szabadságvágyáról – no meg Kolozsvárról.

Olvasd tovább  

Gábor szövegei Réka fotóin kézzel írva szerepelnek, ezáltal teremtenek mindenki számára szabadon értelmezhető, mégis egyértelmű és szoros kapcsolatot film, fotó és szöveg között – áll a magyarországi forgalmazó közleményében

A Képek, szavak megnyitója december 7-én, 19 órakor kezdődik; a kiállítás 16-áig lesz látogatható a Főfotó caféban (Budapest, Baross u 10, 1085). A kiállítás valamennyi képe megvásárolható.

A filmet Erdélyben még vetíti

  • a kolozsvári Művész mozi holnap, december 2-án 17:30-tól
  • és a sepsiszentgyörgyi Művész mozi csütörtökön, december 7-én 20 órától
 

Friss film és sorozat

Szavazó

Melyik a kedvenc ezredforduló utáni westernfilmed?

Szavazó

Melyik a kedvenc ezredforduló utáni westernfilmed?

Friss film és sorozat