Reisz Gábor Velencében mutatja be új filmjét Reisz Gábor Velencében mutatja be új filmjét

Reisz Gábor Velencében mutatja be új filmjét

A Magyarázat mindenre bekerült a világ legrégebbi filmfesztiváljának a műsorába – jelentette be Alberto Barbera fesztiváligazgató a Velencei Nemzetközi Filmfesztivál ma délelőtti sajtótájékoztatóján.

Reisz Gábor harmadik nagyjátékfilmjének világpremierjére a fesztivál hivatalos válogatásában, az Orizzonti szekcióban kerül sor. Ebben a válogatásában rendszerint olyan filmek kapnak helyet, amelyek esztétikájukban és kifejezésmódjukban a legújabb trendeket képviselik.

A fesztivál 80. kiadását 2023. augusztus 30. és szeptember 9. között rendezik meg a Lidón. A filmet a rendező és a főszereplők mellett a producer és a stáb tagjai is elkísérik Velencébe.

A Magyarázat mindenre egy 18 éves fiú botrányba torkolló érettségi vizsgájának történetén keresztül fest realista képet egy kettészakadt országról. Nyár van Budapesten. A gimnazista Ábelnek az érettségire kellene készülni, de épp most ébredt rá, hogy szerelmes legjobb barátjába, Jankába. Janka jó tanuló, a vizsga miatt nem kell izgulnia, viszont ő is reménytelenül szerelmes, csak éppen a történelemtanárukba, Jakabba. Jakabnak családja van, pedagógusként próbál túlélni Magyarországon, és korábban már összetűzésbe került Ábel konzervatív apjával. A két részre szakadt társadalom feszültségei felszínre törnek, amikor Ábel történelemérettségije országos botrányba torkollik, ő pedig valahol a két oldal között áll, mindennek a kellős közepén, és még mindig szerelmes.

A főbb szerepekben Adonyi-Walsh Gáspár, Znamenák István, Rusznák András, Hatházi Rebeka, Sodró Eliza, Kizlinger Lilla és Urbanovits Krisztina láthatók. A film rendezője és forgatókönyvírója Reisz Gábor, a társforgatókönyvíró Schulze Éva. A producer Berkes Júlia, a koproducer Prikler Mátyás, az executive producerek pedig Petrányi Viktória, Gyárfás Eszter és Sós Judit. Az operatőr Becsey Kristóf, a vágó Gorácz Vanda és Reisz Gábor. A film a Proton Cinema és az MPhilms gyártásában készült az AVF – Szlovák Audiovizuális Alap támogatásával.

A Magyarázat mindenre 2023. október 5-én, a Cirko Film forgalmazásában kerül a magyar mozikba. A film 16 éven aluliaknak nem ajánlott.

A magyar nézők először a Cirko-Gejzír moziban nézhetik meg a filmet a szeptember 22-i, közönségtalálkozóval egybekötött premier előtti vetítésen. Másnap, szeptember 23-án a Cinema City Mammutban is lesz premier előtti vetítés és közönségtalálkozó. Jegyek már mindkét vetítésre kaphatók.

(a Cirko Film közleménye)

 

Friss film és sorozat

Szavazó

Melyik a kedvenced az idei Oscar-jelöltek közül?

Szavazó

Melyik a kedvenced az idei Oscar-jelöltek közül?

Friss film és sorozat