MOME-s diákok gondolták újra magyar filmklasszikusok plakátjait MOME-s diákok gondolták újra magyar filmklasszikusok plakátjait

MOME-s diákok gondolták újra magyar filmklasszikusok plakátjait

A Nemzeti Filmintézet és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) együttműködésében tehetséges, fiatal illusztrátorok izgalmas új plakátokat terveztek az Apa, az Isten hozta, őrnagy úr!, a Keménykalap és krumpliorr, a Megáll az idő és a Csinibaba című magyar filmklasszikusokhoz. A vadonatúj plakátok a MOME Zugligeti úti campusán, valamint a Corvin moziban egész héten, míg maguk a filmek vasárnap tekinthetők meg újra nagyvásznon, teljes körűen felújítva.

A magyar film napjához kapcsolódó Régi filmek, új plakátok kezdeményezés célja, hogy a tehetséges pályakezdő illusztrátorok friss látásmódjával új, kortárs megközelítésbe helyezzen öt magyar filmklasszikust, és felkeltse a mai közönség érdeklődését az alkotások iránt – áll az NFI közleményében.

Régi filmek, új plakátok

Az elmúlt hónapokban a MOME 21 illusztrációszakos hallgatója nézte újra Szabó István Apa (1966), Fábri Zoltán Isten hozta, őrnagy úr! (1969), Bácskai Lauró István Keménykalap és krumpliorr (1978), Gothár Péter Megáll az idő (1982) és Tímár Péter Csinibaba (1997) című korszakos, mára kultikus filmjeit, majd a filmintézet Alapfilmek online filmtörténeti platformjának segítségével mélyedt el a filmek keletkezésének történetében, vizuális világában, és nekivágott a tervezésnek. A MOME-hallgatók most kiállított munkái egyszerre helyezik új kontextusba a kiváló alkotásokat és viszik tovább a magyar plakátművészet hagyományait. (Online galéria itt.)

Milyen mély a Nyúlbélák ürege? – Fábri Zoltán: Isten hozta, őrnagy úr! (1969)

2016. november 25.

Sokféleképpen lehet a háborúról, vagy éppen annak hatásairól értekezni. Megmenthetjük Ryan közlegényt, kacaghatunk a 22-es csapdáján, rácsodálkozhatunk Hans Landa kegyetlenül eszes eszmefuttatásaira, vagy éppen élvezhetjük a napalm szagát korán reggel. Lehet szomorúan, drámaian, véresen, vidáman, szívbemarkolóan vagy naturalistán. Vagy esetleg megnézhetjük, hogy mit művel az emberrel, mint ahogy teszi ezt A szarvasvadász, a Rambo (szigorúan az 1. rész), vagy éppen az Örkény-Fábri-Latinovits trió és az Isten hozta, őrnagy úr!

Olvasd tovább  

Film és közönség közöttük a filmkommunikáció építi fel a hidat, s ennek egyik jelentős eleme, állomása a filmplakát. Ez az elsősorban grafikai alkotás egyrészt ötvözi a filmekbe kódolt értékeket, gondolatokat, alkotói szándékokat, másrészt vizuális megjelenésének köszönhetően képes megszólítani a leendő nézőket, kapcsolatba lépni velük, s ezáltal nagyobb közönséget érhet el maga a film. A hagyományos, már a nagyközönség által is ismert filmplakátoktól eltérően a tervezési folyamat során az előképet azok a művészi plakátok adták, amelyek sokkal tágabb teret biztosítanak az alkotóknak, hogy elemezzék, értelmezzék az egyes filmeket, felismerve azok üzenetét, kódolt jelentését, vizuális jegyeit és szimbólumrendszerét. Ezzel olyan egyedi alkotások készülhettek, amelyek megfelelnek a plakátműfaj eredeti célkitűzésének és egyben önálló művészeti alkotások is.

A Régi filmek, új plakátok projekt alkotói: Baksa Nóra Korina, Deák Kitti, Gátos Luca, Grandpierre Karina, Ilosvai Dorottya Emese, Imre Kinga, Klapka Aliz Liza, Kovács Zoltán, Lázár Flóra, Nagy Boglárka, Pauer Patrik, Petrovszki Hanna Kata, Pintér Zia Gréta, Ring Noémi, Schnell Fruzsina, Sógor Sólyom Dávid, Somogyvári Szonja, Szalai Petra, Szalóki Lilla, Taar Alexandra-Andreea és Zsiros Beatrix.

Nagy László, a MOME illusztráció specializáció vezetője és oktatója, Tóth Andrej társkonzulens oktató, illusztrátor/tervezőgrafikus és Gorka-Focht Máté elméleti oktató, kurátor kísérte végig a tervezési folyamatot, amelynek során végül mintegy 50 izgalmas filmplakát készült el a kiválasztott filmekhez.

Támogass egy kávé árával!
 

Friss film és sorozat

Szavazó

Melyik a kedvenc, rövidfilmből kirügyezett horrorfilmed?

Szavazó

Melyik a kedvenc, rövidfilmből kirügyezett horrorfilmed?

Friss film és sorozat