Nem mutathatják be otthon Pakisztán hivatalos Oscar-nevezettjét Nem mutathatják be otthon Pakisztán hivatalos Oscar-nevezettjét

Nem mutathatják be otthon Pakisztán hivatalos Oscar-nevezettjét

Bár Ázsia egyik legnagyobb fesztiválján, a dél-koreai Puszanban díjazták, a pakisztáni nézők pedig egy hétig online nézhették, Pakisztán idei hivatalos Oscar-nevezettje, a Zindagi Tamasha (Circus of Life) nem kerülhet az otthoni mozikba, rendezője pedig életveszélyes fenyegetéseket kap.

Szélsőséges iszlamista támadások miatt nem mutathatja be az otthoni filmszínházakban második moziját Sarmad Khoosat, aki korábban tévéfilmjeinek köszönhetően ünnepelt rendezőnek számított Pakisztánban.

Zindagi Tamasha (Circus of Life) című filmdráma világpremierje a 2019-es puszani fesztiválon volt, ahol szekciója fődíját is elnyerte, otthoni bemutatását jóváhagyta mind a három pakisztáni cenzortestület, és ez a film képviseli Pakisztánt a legjobb idegen nyelvű film Oscar-díjáért folyó versenyben (kritikusok szerint van esélye felkerülni legalább a rövidített listára aka. shortlistre), ám a pakisztáni mozibemutató még várat magára: pusztán a trailer alapján panaszt tett az alkotás ellen egy fundamentalista, szélsőjobboldali csoportosulás (Tehreek-e-Labbaik Pakistan / TLP).

A film egy férfiról szól, akit kiközösítenek, miután vírusvideóként terjed el az interneten, ahogy egy esküvőn táncolt. A rendező elmondta, hogy egy hasonló YouTube-videó adta a film ötletét: egy szakállas, papnak látszó, hidu férfit ábrázolt, aki indiai filmslágerekre táncolt.

Zindagi Tamasha érzékeny családtörténet; Lahorban forgott a 2018 maulid alatt, bemutatja a próféta születésnapját ünneplő tömeg hömpölygését, és ezzel ellentétben a DVD-árusok, a transznemű nők és a titkos életet élő, idős férfiak magányát – írja a The Guardian kritikusa. Valahányszor valaki megnézi a főszereplőről készült és a YouTube-on terjedő videót, felcsendül a Pakisztánban jól ismert dal, amelyből a film eredeti, urdu címe is származik.

A panasztevők felrótták a filmnek, hogy istenkáromló, majd ezt a főbenjárónak számító bűnt megváltoztatták az „iszlám tudósaival szembeni tiszteletlenségre” (bár nincs is ilyen a szereplői között). A párt szerint a film „arra késztetheti az embereket, hogy elhagyják az iszlámot és a prófétát”. A párt elnöke kijelentette, hogy „csak a testén át” engedi bemutatni a filmet az országban – tavaly novemberben meghalt, de a hatóságok a vetítések szította esetleges zavargásoktól tartanak.

Khoosat bocsánatot kért, kifejtette, hogy nem állt szándékában senkit megsérteni, mégis ünnepelt rendezőből közellenség lett, családtagjaival együtt halálos fenyegetéseket kap. Felmerült, hogy muzulmán papok véleményezhetnék a filmet, és engedélyezhetnék a bemutatását – Khoosat erre is nyitott volt, de nem került rá sor.

A film – puskaporos hangulat közepette – egy hétig elérhető volt Pakisztánból a Vimeón, ennek és a világjárvány miatt a csak online bemutatott alkotásokkal szemben is nyitott, új akadémiai szabályzatnak köszönhetően versenyezhet az Oscar-díjért.

A rendező – aki nemrég egy betegség nyomán fél fülére megsüketült – jelenleg a következő filmjét forgatja. 

(The Guardian, BBC)

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Friss film és sorozat

Szavazó

Melyik a kedvenc Hans Zimmer-filmzenéd?

Szavazó

Melyik a kedvenc Hans Zimmer-filmzenéd?

Friss film és sorozat