Filmtörténeti különlegességek a 20. Filmtettfeszt Erdélyi Filmszemle műsorán Filmtörténeti különlegességek a 20. Filmtettfeszt Erdélyi Filmszemle műsorán

Filmtörténeti különlegességek a 20. Filmtettfeszt Erdélyi Filmszemle műsorán

A Filmtettfeszt Erdélyi Magyar Filmszemle programjából idén sem maradhatnak ki a magyar filmtörténet ma már nehezebben elérhető gyöngyszemei. Idén egy 30-as évekbeli különlegesség és egy 70-es években készült, de ma is erős aktualitással rendelkező produkció kerül terítékre.

Kísértetek vonata: egy hátborzongató história magyar és román változata

Napjainkban nem ritka jelenség a remake: egy film helyi alkotókkal forgó verziója készül el egy másik országban vagy néhány évtizeddel az eredeti után. Leggyakrabban Hollywood „kívánja meg” egy-egy kisebb filmipar nagy sikerű gyöngyszemét, és forgatja újra saját sztárjainak parádés felvonultatásával. Remake-ek azonban jóval Hollywood aranykora előtt is készültek, a jelenség egyidős a hangosfilmmel. 

A 20. Filmtettfeszt egy ilyen filmtörténeti ínyencséget hoz el nézőinek: a Ghost Train című angol thrillert 1931-ben mutatták be, két évvel később pedig magyar és román verzió is forgott belőle. Az Arnold Ridley-színművet adaptáló eredeti műnek is van magyar vonatkozása: Bíró Lajos rendezte. Az 1933-as remake-eket Lázár Lajos, illetve Jean Mihail jegyzi rendezőként, a két film stábja szinte teljesen azonos. A magyar, illetve román színészekkel leforgatott remake-ek több felvételt (pl. a katasztrófajelenet snittjeit) is átvesznek az eredeti filmből, az újraírt forgatókönyv és a filmnyelv pedig megtévesztően hasonló a két újabb verzióban.

A (közös) történet szerint egy kis angliai vasútállomáson az a hír járja, hogy húsz éve, egy vonatszerencsétlenség óta minden éjjel arra jár egy kísértetvonat. Egy alkalmilag összeverődött társaság lekési a csatlakozást, és a váróteremben kénytelen tölteni az éjszakát. A várakozás során fény derül egy bűnbanda üzelmeire és a kísértetvonat titkára is.

A 65–70 perces magyar és román filmet egybevágva mutatjuk be, hiszen nincs annál izgalmasabb, mint egymás mellé tenni ugyanannak az alkotásnak a két különböző változatát. A remake-ekből egybeszerkesztett film Kővári Szabolcs munkája.

A régi-új filmet Kolozsváron, Nagykárolyban és Aradon mutatjuk be.

Zolnay Pál: Fotográfia

Az 1972-ben bemutatott, 77 perces alkotás a magyar filmtörténet egy nagyon látványos irányzatához, a 70-es évek dokumentarizmusához, az ún. Budapesti Iskolához tartozik, de ezen a sokféle alkotásra kiterjedő trenden belül Zolnay Pál filmje kifejezetten egyedi és elszigetelt jelenség. Nem sorolható a korszak dokumentarista stílusú játékfilmjei közé, nem értelmezhető dokumentumfilmként, mégis kilóg a játék- és a dokumentumfilmek szabályrendszereit, elbeszélési módszereit ötvöző és összemosó Budapesti Iskolából: míg az utóbbi dokumentum-játékfilmjei valós történeteket, megtörtént szituációkat teremtenek újra amatőr szereplőkkel (ld.  Jutalomutazás, Cséplő Gyuri, Családi tűzfészek), a Fotográfia aktívan keveri a megkonstruált és megfigyelt eseményeket, olyannyira, hogy nehéz kibogozni, hol ér véget a fikció és hol kezdődik a valóság, vagy fordítva.

Két fiatalember – az egyik fényképész, a másik retusőr – vándorfotósként a vidéket járja. Céljuk, hogy mesterségüket őszinte hivatásnak tekintve, a felismerhetetlenségig agyonretusált képek helyett az ember igazi arcát, beszédes mozdulatait, árulkodó tekintetét örökítsék meg, tehát szembesítsenek a valósággal. Útjukon különféle emberekkel kerülnek kapcsolatba, akik inkább a valóság hazug képmását,szebb” önmagukat akarják látni.

„…azzal szembesül a fotós, hogy gyönyörű képeire senki se kíváncsi, helyette retusált, giccses fotográfiát szeretnének, ahol a 90 éves, ráncos nőnek simára van pingálva arca. Ez a mai napig érvényes konfliktus, elég csak körül néznünk Facebookon, Instragramon, vagy Hollywoodban: hiperrealista társadalmi drámák (létező emberek létező történetei) helyett a fantasztikus CGI-mozik (nem létező lények fiktív történetei) seprik be a legnagyobb bevételeket. A Fotográfia egyben azonban választ is ad ennek miértjére – ahogy a kettősgyilkosság történetéből látjuk, a valóság néha olyan ronda, hogy a legtöbb ember a művészettől nem reflexiót vár, hanem elszakadást a mindennapok nyomorából egy szebb és jobb világba.” (filmtett.ro)

A film bekerült a Magyar Művészeti Akadémia minden idők legértékesebb magyar játékfilmjeit listázó, 53 magyar film nevű válogatásába.

A Fotográfiát Kolozsváron, Csíkszeredában és Szebenben vetítjük.

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Friss film és sorozat

 • A gyilkos járat

  Színes akciófilm, 124 perc, 2022

  Rendező: David Leitch

 • Fenevad

  Színes akciófilm, kalandfilm, thriller, 93 perc, 2022

  Rendező: Baltasar Kormákur

 • La croisade

  Színes sci-fi, vígjáték, 67 perc, 2021

  Rendező: Louis Garrel

 • Nem

  Színes horror, thriller, 130 perc, 2022

  Rendező: Jordan Peele

Szavazó

Melyik zenész életéből néznél biopicet?

Szavazó

Melyik zenész életéből néznél biopicet?

Friss film és sorozat

 • A gyilkos járat

  Színes akciófilm, 124 perc, 2022

  Rendező: David Leitch

 • Fenevad

  Színes akciófilm, kalandfilm, thriller, 93 perc, 2022

  Rendező: Baltasar Kormákur

 • La croisade

  Színes sci-fi, vígjáték, 67 perc, 2021

  Rendező: Louis Garrel

 • Nem

  Színes horror, thriller, 130 perc, 2022

  Rendező: Jordan Peele