Remake készül Hitchcock Szédüléséből Remake készül Hitchcock Szédüléséből

Remake készül Hitchcock Szédüléséből

A főszerepet Robert Downey Jr. kapta.

Alfred Hitchcock 1958-ban bemutatott a romantikus drámája / thrillere a Paramountnál fog megújulni. Robert Downey Jr. nemcsak a főszerepet, hanem a produceri feladatok egy részét is elvállalta a feleségével, Susan Downey-val, valamint John Davisszel és John Foxszal közösen. A forgatókönyvet az a Steven Knight írja újra, aki a Birmingham bandáját (Peaky Blinders, 2022) is jegyzi.

Az eredeti Szédülés főszerepét James Stewart játszotta. Ő volt John „Scottie” Ferguson, a San Franciscó-i nyomozó, aki kénytelen volt nyugdíjba vonulni a tériszonya miatt. Magándetektívként kell egy ismerőse felesége, Madeleine (Kim Novak) nyomába erednie. Scottie-t lenyűgözi a nő, de képtelen megmenteni, amikor az egy templom tornyából a mélybe veti magát – és ekkor vesz igazán különös fordulatot a történet.

Kép a Szédülés / Vertigo című Hitchcock-filmből

A film alapjaként Boileau-Narcejac D'entre les morts című francia detektívregénye szolgált (a sztori eredetileg Párizsban játszódott a második világháború idején, és a végkifejlet is különböző).

Hitchcock filmje nem aratott azonnali sikert a mozikban, és a film megosztotta a kritikusokat is, a 80-as évekre azonban „beérett”, rendezője egyik remekműveként kezdték emlegetni, a film 1982-ben felkerült a Sight and Sound magazin tíz évente összeállított tízes toplistájára, nemrég pedig a Variety minden idők legjobb 100 filmje között foglalta el a 32. helyet.

Nem ez lesz az első Hitchcock-remake – pl. 1998-ban Gus van Sant újragondolta a Psychót, sőt, Hitchcock maga is újrázott, 1956-ban James Stewarttal és Doris Dayjel újraforgatta az 1934-ben készült A férfi, aki túl sokat tudott (The Man Who Knew Too Much) című krimijét –, és bár több élvonalbeli rendező is ihletődött belőle, de ez lesz a Szédülés első remake-je.

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Friss film és sorozat

Szavazó

Ma tölti a negyvenet Henry Cavill. Melyik a kedvenc szereped tőle?

Szavazó

Ma tölti a negyvenet Henry Cavill. Melyik a kedvenc szereped tőle?

Friss film és sorozat