Újabb megmozdulást szerveznek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói Újabb megmozdulást szerveznek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói

Újabb megmozdulást szerveznek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói

Első figyelmeztetés – #freeSzFE címmel szerveznek demonstrációt az SzFE hallgatói az intézmény alapítványi tulajdonba vételét szabályozó törvénytervezet elfogadása ellen: július 3-án, pénteken, 10 órakor a Kossuth téren gyülekeznek. A diákok szerint a magyar kultúra és a hazai felsőoktatás jövőjét veszély fenyegeti.

Az egyetem hallgatóit múlt szerdán fogadta Palkovics László felsőoktatásért felelős miniszter. A hallgatók sikertelennek érzik a tárgyalást, mivel nem vonták vissza a törvénytervezetet, és nem is kerültek abba bele az általuk öt pontban megfogalmazott feltételek, ezért péntekre ismét demonstrációt hirdetnek. „Azt hittük, énekelni fognak” – zárta Palkovics László a megbeszélést, ezért most a diákok közleményükben azt ígérik, a kórust rögtönöznek az SzFE modellváltásáról döntő parlamenti ülés idején.

„A diákok kiállnak követeléseik mellett, de fontosnak tartják hangsúlyozni, hogy ezt nem naivitásból teszik, hanem meggyőződésből – a sikertelen miniszteri találkozó semmiféle bizakodásra nem adott nekik okot” – áll a közleményben, amelyben a követeléseiket is összefoglalják:

„A hallgatók a modellváltást legkorábban 2021. szeptember 1-jei határidővel fogadják el, és megállapodnak Prof. Dr. Palkovics Lászlóval, hogy azt kizárólag a következő feltételek garantálása mellett terjesztik újra a parlament elé:

1. Rektor
A Színház- és Filmművészeti Egyetem szenátusa által jogszerűen és demokratikusan megválasztott Upor László egyetemi tanárt kinevezik az egyetem rektorává. A jogfolytonosság elve alapján Upor László mandátuma lejártáig, vagyis a modellváltás alatt és után is az egyetem rektora marad. A rektort a modellváltás után is az egyetem szenátusa választja demokratikus úton, a Szervezeti és Működési Szabályzatban foglaltak szerint.

2. Alapítói jogok
Az alapítvány nevébe visszakerül az „Egyetem” szó, a következőképpen: „Színház- és Filmművészeti Egyetemért Alapítvány”. Az alapítvány alapítói joga nem kerülhet át az államtól az alapítványhoz. Az Egyetem alapító okiratát és módosításait az Egyetem jelenlegi szenátusával egyetértésben kell elfogadni.

3. Szenátus
A szenátus jelenlegi létszáma nem csökkenhet, jogkörei nem sérülhetnek. Az Egyetem Szervezeti és Működési Szabályzatát és módosításait a szenátus a fenntartó jóváhagyása nélkül fogadja el.

4. Alapítványi kuratórium
Az öttagú kuratóriumba három tagot az egyetem szenátusa, két tagot a minisztérium jelöl. A kuratóriumnak nem lehet vétójoga a szenátus döntéseivel szemben. A kuratóriumi tagok mandátuma öt évre szól.

5. Finanszírozás
Az állam nem vonulhat ki az egyetem finanszírozásából. Az egyetem rövid, közép- és hosszú távú fenntarthatóságára is kiterjedő hatástanulmány részletes eredményét a törvényjavaslat benyújtása előtt nyilvánosságra hozzák. Az ösztöndíjas hallgatói helyek száma és az ösztöndíjak reálértéke hosszú távon sem csökkenhet. Ennek a fedezetét az állam célhoz kötötten biztosítja. A közalkalmazotti státusszal járó financiális juttatások és jogi védelmek hosszú távon sem sérülhetnek.”

Címkék
 

Friss film és sorozat

Szavazó

Melyik a kedvenc ezredforduló utáni westernfilmed?

Szavazó

Melyik a kedvenc ezredforduló utáni westernfilmed?

Friss film és sorozat