Minden idők legviccesebb forgatókönyvei Minden idők legviccesebb forgatókönyvei

Minden idők legviccesebb forgatókönyvei

Szavaztak az amerikai forgatókönyvíró-céh (Writers Guild of America / WGA) tagjai, szerintük az Anny Hallé minden idők legviccesebb forgatókönyve.

A WGA listáján Woody Allen és Marshall Brickman 1977-ben OScarral jutalmazott forgatókönyve után az Idétlen időkig (Groundhog Day, 1993), az Airplane! (1980), majd az Aranyoskám (Tootsie, 1982) következik.

A tízes toplistára rákerült még Az ifjú Frankenstein (Young Frankenstein, 1974), a Dr. Strangelove (1964), a Fényes nyergek (Blazing Saddles, 1974), a Gyalog galopp (Monty Python and the Holy Grail, 1975) és a Party zóna (National Lampoon’s Animal House, 1978) is.

A 101 tételes WGA listáján Woody Allen hét címmel szerepel (az Annie Hall mellett ott van a Hétalvó, a Banánköztársaság, a Fogd a pénzt és fuss!, a Broadway Danny Rose, a Szerelem és halál, valamint a Manhattan), de A fiatal Frankensteint és a Fényes nyergeket jegyző Mel Brooksnak is van még egy filmje a listán: a Producerek.

Charlie Chaplin és Buster Keaton sem maradhatott ki. Bár az 1925-ös, néma Aranyláz csak a 94. helyre került, az egy évvel később bemutatott, szintén néma A generális az 56. helyen végzett.

A forgatókönyvírók toplistájára került legfrissebb film 2011-es: a Koszorúslányok az előkelő 16. helyre került. A második legfrissebb film két évvel korábban került a mozikba: a Másnaposok azonban a 30. helyen áll. És hogy a harmadik legfissebbet is megemlítsük: a 2007-es, Seth Rogen- és Evan Goldberg-féle Superbad, avagy miért ciki a szex? a 68.

A listát New Yorkban tették közzé, egy estélyen. A közönség egyedül Buck Henry nevét fogadta álló ovációval – ő a Diploma előtt-tel és a What’s Up Doc?-kal került a listára.

A forgatókönyvírók céhének teljes listája itt.

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Friss film és sorozat

Szavazó

Ki a kedvenc Jedi lovagod?

Szavazó

Ki a kedvenc Jedi lovagod?

Friss film és sorozat