Interjú | Javában zajlik a Zanox – Kockázatok és mellékhatások utómunkája Interjú | Javában zajlik a Zanox – Kockázatok és mellékhatások utómunkája

Ez a filmterv nagyon régi

Javában zajlik a Zanox – Kockázatok és mellékhatások utómunkája

A film főszerepét pályakezdő erdélyi színész, Bálint Előd alakítja, a legfontosabb mellékszerepek egyikében pedig a kolozsvári Hatházi Andrást fogjuk látni.

„...holnap Hodován Milánhoz, a zeneszerzőhöz, és Liszkai Zsanetthez, az elektronikus zeneszerzőhöz megyek – mesélte a hét közepén a Filmtettnek a film rendezője, Baranyi Gábor Benő. – Megnézzük az eddigi vágatot, hová és milyen zene fog kelleni. Aztán két napot a vágóval, Kis Andréval töltök, aki december elejére elkészül a legelső durva vágattal. Azért ez a munkatempó, hogy 2022 tavaszán, vagy nyár elején ki tudjon jönni ez az egyébként is tavasszal játszódó film.” A filmalap Inkubátor Programjában készülő romantikus sci-fi – a Bújócska (2018) és az Anja (2019) című rövidfilmjeivel nemzetközi színtéren is bemutatkozott – rendezőjének az első egészestés alkotása, régóta érő filmes projektje: „2007-ben, 14 évvel ezelőtt voltam a Filmtett-táborban, a rendező csoportban, de már évekkel előtte is a filmezésre voltam rákattanva. Ez a filmterv is nagyon régi, még középiskolából származnak az alapjai, nem szeretnék még újabb éveket várni az első nagyfilm premierjéig. De egyébként is gyorsan szoktam dolgozni, mert előre ki van találva, lerajzolva, elpróbálva minden lényeges mozzanat, így a vágóasztalon már nem kell kísérletezgetni.”

Vilmányi Benett és Baranyi Benő a forgatáson (fotó: Rumann Gábor)

A Zanox forgatása július végén indult, és kevesebb, mint három hétig tartott. A film nagyrészét Dunaújvárosban és Komlón rögzítették, végül Budapesten vettek fel egy bulijelenetet. Maga a 19 napos forgatás, de az előkészítés hónapjai is hatalmas kihívást és „főleg rengeteg stresszt” jelentettek a fiatal rendező számára: „Az operatőr, Gajdics Dávid úgy jellemezte utólag a forgatást, hogy én elkiáltottam magam a stábnak, hogy most akkor át fogjuk ugrani ezt a nagy szakadékot, gyertek velem, és izomból elkezdtem rohanni, ők meg gondolkodás nélkül utánam, és aztán mindenki meglepetten konstatálta, hogy tényleg átugrottuk. Egy hozzáértő azt mondta, ezt a filmet 600 millióból lehetett volna kényelmesen megcsinálni. A kényelmes az azt jelenti, hogy úgy, mint általában egy magyar nagyjátékfilmet, szóval az is idegőrlő és kemény meló, de ez, amit az egész csapat lenyomott, ez nagyon megviselő volt. Napi 6 perc hasznosat forogtunk átlagban. Ebben volt hosszú egysnittes, kaszkadőr jelenet, tömegjelenet, civil szereplők, állat, sok helyszín, díszlet, vidéki forgatás... Kimaxoltuk a 67 millió forintos gyártási támogatást.”

A bulijelenet felvétele közben (fotó: Rumann Gábor)

A Zanox sztorija egy fiktív magyar iparvárosban játszódik. Hőse Misi, egy gátlásos fiú, akin egy gyógyszerkísérlet keretében a Zanox nevű, pánikbetegség elleni szert tesztelik a helyi gyógyszergyárban. Misi évek óta szerelmes az osztálytársába, Jankába, de csak azután mer felé közeledni, miután rájön, hogy a kísérleti gyógyszer egyik mellékhatásaként képes utazni az időben.

Erdős Lili

A színészválogatás a járványhelyzet által nehezítve, magyarországi és határon túli, részben online castingokon zajlott. A főszereplőt végül az idén a Babeș-Bolyai Tudományegyetemen diplomázott Bálint Előd személyében találta meg. „Marosvásárhelyen és Kolozsváron is szétnéztem, amikor a Zanox 18 éves főhőseinek megformálóit kerestem – meséli a rendező. – Sajnos ez nem személyesen történt, mert a koronavírus korlátozások közepén voltunk, hanem ki kellett nyomoznom, hogy kik járnak ezekbe a sulikba, vagy kik azok, akik nemrég végeztek, és aki fotó alapján hasonló alkatnak tűnt, mint amilyet keresek, attól kértem egy videót. A járvány miatt csak nagyon kevés embert hívtam el a videó alapján személyes találkozóra, de Előd volt az egyik, és azt hiszem, nagyon meglepődött, mert egyetlen találkozás alapján esett rá a választás, és legközelebb csak közvetlenül a forgatás előtti napokban tudtunk találkozni, tehát nem volt ideje felfogni, csak a felvételek alatt, hogy ez tényleg van.”

Bálint Előd a Zanox forgatásán (fotó: Vargha Márk Péter)

Nem ő azonban a „fura időutazós vígjáték” egyetlen erdélyi szereplője: a gyógyszergyár kutatóorvosát a kolozsvári Hatházi András alakítja. „Őt először a Valanban láttam. Olyan tehetséges erdélyi színészek játszottak a filmben, akiket nem, vagy alig ismert a moziközönség, ami nagyon szimpatikus volt. András alakítása nagyon tetszett, és már a forgatókönyv fejlesztése közben kikristályosodott bennem, hogy őt szeretném felkérni a gyógyszerkísérlet kutatóorvosának a szerepére. Nagy bajban lettem volna, ha nem vállalja el, mert tényleg nem volt olyan B opcióm, akinek igazán örültem volna. Ugyanakkor a hitelességről is hasonlóak az elképzeléseink, ezért könnyen szót értettünk” – emlékszik vissza a rendező.

Hatházi András a Zanox forgatásán (fotó: Rumann Gábor)

A további szerepekben többek közt Sólyom Katalin, Máhr Ágnes, Dráfi Mátyás, Vasvári Emese, Danis Lídia, Hozák Kevin, Radvánszky Ronett és Vilmányi Benett látható. Kisebb szerepekben influenszerek is felbukkannak, többek között Már Megint Kitty, Vasvári Vivien, Molnár Péter Miklós (MPM Varieté) és Egs (Dodzsem klub).

A stáb nagyrészt olyan emberekből állt össze, akikkel a rendező már a kisfilmjei alkalmával is együtt dolgozott, „talán emiatt volt a kemény munka ellenére is jó a hangulat, ami érződik most a werkvideóból, és remélhetőleg érződni fog a filmből is, mert hát a Zanox egy szórakoztató film lenne”. A film a Salamandra Film gyártásában, Romwalter Judit és a SPARKS Camera & Lighting koprodukciójában készül, producerei Gyurin Zsuzsi és Molnár Dániel, az utómunka koordinációját Oskó-Szabó Csaba koproducer, a marketinget pedig Sümeghy Claudia executive producer segíti.

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Friss film és sorozat

 • A szomorúság háromszöge

  Színes filmdráma, 147 perc, 2021

  Rendező: Ruben Östlund

 • Fekete Párduc 2

  Színes fantasy, képregényfilm, 161 perc, 2022

  Rendező: Ryan Coogler

 • Azt mondta

  Színes filmdráma, történelmi, 129 perc, 2022

  Rendező: Maria Schrader

 • A döntés

  Színes dokumentumfilm, 79 perc, 2022

  Rendező: Vízkelety Márton, Ugrin Julianna

 • A Fabelman család

  Színes életrajzi, filmdráma, 151 perc, 2022

  Rendező: Steven Spielberg

Szavazó

Melyik a kedvenc életrajzi filmed a közelmúltból?

Szavazó

Melyik a kedvenc életrajzi filmed a közelmúltból?

Friss film és sorozat

 • A szomorúság háromszöge

  Színes filmdráma, 147 perc, 2021

  Rendező: Ruben Östlund

 • Fekete Párduc 2

  Színes fantasy, képregényfilm, 161 perc, 2022

  Rendező: Ryan Coogler

 • Azt mondta

  Színes filmdráma, történelmi, 129 perc, 2022

  Rendező: Maria Schrader

 • A döntés

  Színes dokumentumfilm, 79 perc, 2022

  Rendező: Vízkelety Márton, Ugrin Julianna

 • A Fabelman család

  Színes életrajzi, filmdráma, 151 perc, 2022

  Rendező: Steven Spielberg