Trivia | Csapón kívül 34.: Saving Private Ryan / Ryan közlegény megmentése, 1998 Trivia | Csapón kívül 34.: Saving Private Ryan / Ryan közlegény megmentése, 1998

Tarantino és Bush kedvenc filmje

Csapón kívül 34.: Saving Private Ryan / Ryan közlegény megmentése, 1998

ÉRTÉKELD A FILMET!
Ryan közlegény megmentése
Steven Spielberg
1998
Ryan közlegény megmentése

Ryan közlegény megmentése

Adatlap Filmadatlap Teljes filmadatlap

A Filmtett szerint: 8 10 1

8

A látogatók szerint: 0

0

Szerinted?

0

Tom Hanks a héten ünnepelte születésnapját (a 62-et), úgyhogy megérdemel annyit, hogy trivia-rovatunkban az egyik filmjére koncentráljunk. Az idén éppen húsz éves Ryan közlegény megmentése – tény, hogy az életműben sokak szerint csak valahol kullog a Forrest Gump vagy Számkivetett mögött – a filmtörténet egyik megkerülhetetlen, erőteljes alkotása.

  • Steven Spielberg mára már klasszikusnak számító alkotását a legjobb háborús filmek toplistáiban szokták emlegetni, és tény hogy bezsebelt öt Oscart, két Golden Globe-ot, meg két BAFTA-t is, s mindezt számos jelölés egészítette ki. A siker azonban nem volt egyértelmű a világ minden pontján, például Indiában az Indiai Cenzori Testület a túl sok atrocitás miatt igyekezett megvágatni, illetve mivel ezt a rendező megtagadta, betilttatták. (Malajziában hasonló indoklással szintén erre a sorsra jutott.) Egyébként Spielberg teljesen elvetette a megvágás gondolatát, egy interjúban azt nyilatkozta, hogy ha a film a legszigorúbb, NC-17 (azaz 17 éven aluliak számára nem ajánlott) besorolást kapta volna, akkor sem változtatott volna semmin.
  • Spielbergnek szívügye volt a film, keményen dolgozott azon, hogy elkészüljön. Sokszor vette át az operatőr szerepét, ő maga tartotta és kezelte a kamerát, főként az Omaha Beach-i jelenetek során. A jelenetben mindent igyekeztek a lehető leghitelesebben megalkotni, így például két landoló repülő eredeti, a II. világháborúban is használt gép. A színészeket is felkészítette a rendező a szerepre, mindegyiküket elküldte többnapos katonai kiképzésre.
  • Ryan közlegény szerepére az egyik potenciális esélyes Edward Norton volt, ám ő az Amerikai História X főszerepét vállalta el. Spielberg végül azért választotta Matt Damont a szerepre, mert egy alig ismert színészt akart, „átlagos amerikai” kinézettel, ám kicsit elszámolta magát, ugyanis a forgatás és a bemutató között eltelt idő alatt, 1997-ben Matt Damon nyert egy Oscar díjat a Good Will Huntinggal. Mellesleg Matt Damont épp a Good Will Hunting forgatásán ismerte meg Spielberg, Robin Williams mutatta be őket egymásnak.
  • Caporzo szerepét direkt Vin Dieselnek írták – miután Spielberg látta őt a Strays (1997) című filmben – és annak ellenére, hogy fiatal, épp csak szárnyai bontogató színész volt, százezer dolláros gázsit kapott. John Miller kapitány szerepére azonban több esélyes is volt, szóba jött Mel Gibson és Harrison Ford is. Végül a válogatáson Spielberg választotta ki Tom Hanks-et. Mike Horvath szerepére (amit végül Tom Sizemore játszott – amiután barátja, Michael Madsen maga helyett őt ajánlotta) eredetileg Billy Bob Thorntont akarta a rendező, ám ő víztől való félelme miatt nemet kellett mondjon. Tom Sizemore a forgatás kezdetén komoly drogfüggőséggel küzdött, ám a rendező ultimátumot adott neki, minden nap vérteszten esett át, és látszólag átvészelte a forgatást tisztán.
  • A filmet közel két hónapig, 59 napig forgatták, amiből 25 nap telt el csak a partraszállás jelenetével. A film teljes hossza két óra és negyvenkét perc lett, de a címszereplő Matt Damon csak a 106. percben tűnik fel először. Az Omaha Beach-jelenet (melyet egyébként Írországban forgattak) tizenegy millió dollárba került, ezer statisztát, többek között az Ír Hadsereg tartalékosait használták, illetve több mint negyven hordó művért. A film teljes költségvetése közel hetvenmillió dollár volt.
  • A film a szakma tetszését is elnyerte, hiszen a 55. Velencei Filmfesztivál kezdőfilmje volt, Quentin Tarantino kedvenc háborús filmjei között tartja számon, ám az Amerikai Egyesült Államok volt elnöke, George W. Bush is kedvenc filmjeként emlegette. A háborúban résztvevő veteránok is többször gratuláltak a rendezőnek a film hitelességéért.
  • Robert Rodat forgatókönyvíró elmondása szerint a forgatókönyvnek nincs valóságalapja, ám fontos szerepet játszott megírásánál egy háborús történet vagy talán anekdota, melyet egy őrmester mesélt neki. A kitalált történet ellenére – és egyébként sok gyakorlati nehézség, mint például hogy a filmben látható Tigris tankokból már nem létezik működő változat – az alkotók mindent megtettek a lehető leghitelesebb háborús film megteremtéséért.
Támogass egy kávé árával!
 
Ryan közlegény megmentése

Ryan közlegény megmentése

Színes akciófilm, filmdráma, háborús, 169 perc, 1998

Rendező:
Szereplők: , , , , , , , , , , , Teljes filmadatlap

A Filmtett szerint:

8

A látogatók szerint:

0

Szerinted?

0

Friss film és sorozat

Szavazó

Kolozsváriak! A TIFF egyik helyszíne az ún. Cercul Militar, a Victoria/Győzelem mozi mellett található faszékes terem, amit a hadsereg ad bérbe a fesztiválnak. Évek óta küszködünk a magyar megnevezésével. Te melyikre szavazol?

Szavazó

Kolozsváriak! A TIFF egyik helyszíne az ún. Cercul Militar, a Victoria/Győzelem mozi mellett található faszékes terem, amit a hadsereg ad bérbe a fesztiválnak. Évek óta küszködünk a magyar megnevezésével. Te melyikre szavazol?

Friss film és sorozat