Kritika: Magyar hangja... (Csapó András) Kritika: Magyar hangja... (Csapó András)

„Nekem olyan hangom van, amilyen normális embernek nincs”

Csapó András: Magyar hangja...

ÉRTÉKELD A FILMET!
Magyar hangja...
Csapó András
2022

A Filmtett szerint: 6 10 1

6

A látogatók szerint: 0

0

Szerinted?

0

A Magyar hangja... nem a mozi széles vásznára kívánkozó, egészestés, gazdag filmnyelven fogalmazó dokumentumfilm, kár is lenne ilyenként marketingezni.

A Magyar hangja... egy tipikus, „beszélő fejes”, tévéképernyőre kalibrált film – de ezek közül egyik sem szitokszó. Éppen hogy jól áll neki a „beszélő fejes” volta, hiszen pont ez a spíl benne: azokról szól, akiket nem szoktunk látni a vásznon, s akiket olykor nehezen illesztünk össze a szinkronizált filmekből jól ismert hangjukkal. Olyan színészek szólalnak meg benne, akiknek egy része sohasem, vagy ritkán áll kamera elé, a szinkronizált filmek nézőitől távoli és elérhetetlen színpadokon játszik, vagy nem is szokott színpadra állni.

Kép a Magyar hangja... című dokumentumfilmből

A film rendezője, Csapó András sorra veszi napjaink leggyakrabban foglalkoztatott, szinkronizálással is foglalkozó magyar színészeit, illetve néhány (jóval kevesebb!) kollégájukat, akik a válogatásukért, a filmek szinkronizálásának megszervezéséért, alapanyagáért, technikai megvalósulásáért felelnek: rendezőt, stúdióvezetőt, fordítót, hangmestert, filmesztétát. Általuk próbálja feltérképezni a magyar szinkron jelenségét. Interjúk sorozatát látjuk mondhatni no budget tálalásban, s bár a Magyar hangja... díszlete és képi világa általában szegényes – jellemzően egy gyengén megvilágított vetítőterem vagy szinkronstúdió nem túl részletgazdag beltere, amelyben egy egy helyre leszúrt kamera filmezi az eléültetett interjúalanyt –, értjük a koncepciót: a szinkronizálás folyamatának ismeretterjesztő szintű bemutatásán túl itt a sztorizgatás, az anekdoták a lényeg. Stohl Andrástól Molnár Piroskáig, Molnár Leventétől Kálid Artúrig, Kerekes Józseftől Nagy Ervinig és a dallamos nevű és kislányhangú Bogdányi Titanilláig több tucatnyi jól ismert hang (és néhány kivételtől eltekintve, nem annyira ismert arc) bukkan fel előttünk. Kissé redundáns, hogy fényképpel, írott listával, hangzó idézettel, s ezen kívül még saját, szóbeli bemutatkozásként is fel kell sorolniuk, hogy kinek is kölcsönözték (magyar) hangjukat az évek során, de azok, akiket csupán a hangjuk alapján ismerhetnek fel az utcán, talán sosem meséltek ilyen hosszan a kamera előtt.

Kép a Magyar hangja... című dokumentumfilmből

Márpedig csak úgy dől a szöveg belőlük: emlékek, tapasztalatok, humoros sztorik, lelkes önvallomások, amelyekből egy dicsőséges szakma szinte pátoszba hajló képe áll össze, végtelennek tűnő hosszúságban. Főleg a dicső múltról beszélnek, s nemcsak külföldi (jellemzően amerikai) filmek, hanem pl. klasszikus magyar animációs remekművek szereplőinek a megszólaltatásáról is. A jelen szerintük nagyjából húsz éve kezdődött, a digitális technikákra való áttéréssel. A rengeteg szinkronizált filmet bemutató kereskedelmi televíziók megjelenésével beérett problémák, a piaci erőviszonyok megváltozása, a szinkronszínészek alulfizetettsége, a konkurencia és a felvételekhez rendelkezésre álló idő rövidsége stb. inkább csak felvillannak, emiatt kissé sekélyes és felszínes marad a film, az igazi nagy konfliktusokat inkább csak úgy „szőrmentén” érinti.

Kép a Magyar hangja... című dokumentumfilmből

A legendás magyar szinkronról megszülető, kissé patetikus végkövetkeztetésekkel keményen lehetne vitatkozni, de a Magyar hangja... valójában egyfajta oral historyként működik, és ekként értékes. Kár, hogy a régi nagy öregeket bemutató archív felvételből oly kevés került bele – talán mert kevés ilyen készült és maradt fent –, és ugyancsak kár, hogy a szinkronizált filmekből nem került bele több, mozgóképes részlet – ennek a jogdíjaira viszont nyilvánvalóan nagyobb költségvetésre lett volna szükség.

Kép a Magyar hangja... című dokumentumfilmből

A filmet a miskolci Cinefesten láttuk. A közönség szerette, jó sok „aha!”-pillanat határozta meg a vetítés hangulatát: amikor ráismertek az arcra, a hangra, a hangban felidézett filmrészletre – ezekért a pillanatokért érdemes beülni a Magyar hangja... bármilyen vetítésére.

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?
Magyar hangja...

Magyar hangja...

Színes dokumentumfilm, 80 perc, 2022

Rendező:
Szereplők: , , , , Teljes filmadatlap

A Filmtett szerint:

6

A látogatók szerint:

0

Szerinted?

0

Friss film és sorozat

Szavazó

Melyik filmnek drukkolsz az idei Oscaron?

Szavazó

Melyik filmnek drukkolsz az idei Oscaron?

Friss film és sorozat