Kritika | Lana Wachowski: Matrix Resurrections / Mátrix: Feltámadások Kritika | Lana Wachowski: Matrix Resurrections / Mátrix: Feltámadások

Morpheus alászáll

Lana Wachowski: Matrix Resurrections / Mátrix: Feltámadások

ÉRTÉKELD A FILMET!
Mátrix: Feltámadások
Lana Wachowski
2021
Mátrix: Feltámadások

Mátrix: Feltámadások

Adatlap Filmadatlap Teljes filmadatlap

A Filmtett szerint: 5 10 1

5

A látogatók szerint: 0

0

Szerinted?

0

Jóformán negyedszázad telt el a bemutatója óta, az első Mátrix-mozi mégis elevenen él a közönség emlékezetében, hiszen vésővel formálta a korszellemet: kollektív vágyainkból, félelmeinkből, az ezredforduló időszakának jellegzetes közérzületéből modern, műfajilag és stilárisan is sokszínű mozgókép-mítoszt gyúrt, melynek varázsa később sem fakult meg. Pedig Neo históriáját két dicstelen és teljességgel felesleges folytatás kísérelte meg trilógiává kerekíteni, most pedig – jelentős fáziskéséssel – megérkezett a filmszínházakba a Mátrix negyedik epizódja is, mely szükségszerűen összeroppan a vállára nehezedő örökség terhe alatt.  

Csaknem egy emberöltő telt már el az ezredforduló óta, az akkortájt szárba szökkent hollywoodi blockbuster-szériák mégsem hullottak ki a kollektív emlékezet rostáján. Az első Harry Potter- vagy épp A Gyűrűk ura-mozi premierjének huszadik évfordulója éppúgy eseményszámba megy, mint a Star Wars – a Disney-produkciók tükrében kedvezőbb megítélésű – előzménytrilógiájának ilyen-olyan apropóból történő nosztalgikus felelevenítése. És akkor még nem is említettük a legendás Mátrixot, az 1999-es esztendő egyik valódi szenzációját, mely oly mélyen ágyazódott be a kortárs popkultúra szövetébe, hogy még az elmondhatatlanul silány folytatások sem borították árnyékba az emlékét. Pedig a Wachowski-testvérek nem találták fel a spanyolviaszt, „csupán” a korszellem ütőerére tapintottak: kollektív érzületeinkből (az egyre fojtogatóbb fogyasztói társadalomtól, a digitalizációtól és a világvégétől való félelem, kényszeres messiásvárás és krónikus gépkultusz), közkedvelt műfajokból (a távol-keleti harcművészeti filmektől a cyberpunkig) és a zsidó-keresztény kultúrhagyomány ismert toposzaiból szőttek modern mozgókép-mítoszt. A Mátrix univerzumának tágítását később képregények és videojátékok egész sora célozta, azonban egyetlen társmédiumban sem sikerült megismételni az első mozi földrengésszerű sikerét. A folytatások pedig szót sem érdemelnek. Cellulózba csomagolt LSD-tripek – kerekre írt forgatókönyv és épkézláb karakterek nélkül –, melyek csak émelyítő fájdalmak árán ürülnek az emlékezetünkből.

Kép a Mátrix: Feltámadások (Matrix Resurrections) című filmből

A Wachowski-testvérek végeredményben „egyfilmes rendezőkként” ivódtak be a köztudatba, hiszen a Mátrixot követően kudarcról kudarcra lavíroztak. A Speed Racer az öncélú infantilizmus netovábbja; a Felhőatlasz egysoros „bölcsességei” manapság már csupán kézműves ajándékbögréken, combtetoválásokon és piros masnis plüssállatokon díszelegnek; míg a Jupiter felemelkedése a disztópikus fantasy – mesterműveket amúgy is ritkán érlelő – zsánerének valóságos megcsúfolása. Ilyen előzmények után került sor a Mátrix negyedik, Feltámadások című epizódjának előkészületeire: a direktori széket ezúttal Lana Wachowski egymaga foglalta el, a produkciónak pedig hányatott sors jutott a világjárvány miatt, és most, amikor végre a filmszínházakba került, mintha elmaradt volna a várva várt katarzis. Pedig Wachowski biztosra ment: a nosztalgia ütőkártyáját rántotta elő, őszintén reménykedve abban, hogy a nemes múlt igézete rabul ejti azokat a rajongókat, akik huszonkét éve várnak egy újabb popkulturális atomvillanásra. Nem jött be a számítása, ettől függetlenül nehéz igazán haragudni a Feltámadásokra.

Kép a Mátrix: Feltámadások (Matrix Resurrections) című filmből

Pedig első blikkre úgy tűnhet, a negyedik felvonás az 1999-es Mátrix kvázi remake-je. Az új opusz hatvan évvel a harmadik rész eseményei után játszódik, amikor is a gépek hegemóniája ellen küzdő maroknyi túlélő felfedezi, hogy a virtuális valóságban ismét működésbe lépett egy réges-régi algoritmus – méghozzá épp az a program, melyből kinőtte magát Neo (Keanu Reeves) hajdani hőstörténete. Bugs (Jessica Henwick), a rejtély felgöngyölítésén dolgozó ellenálló szedett-vetett hajólegénységével együtt rá is bukkan a Mátrix által alaposan újrafazonírozott Thomas Andersonra, és óriási nehézségek árán újból felszabadítják a Kiválasztott tudatát. Hamarosan ráeszmélnek, hogy a halottnak hitt Trinity (Carrie-Anne Moss) szintúgy a rendszerben ragadt, így aztán eltökélik, hogy vele is lenyeletik a mágikus piros tablettát. Természetesen az odüsszeuszi kaland nem lehet teljes a régi ismerősök nélkül: feltűnik a megboldogult Morpheus metroszexuális reinkarnációja (Yahya Abdul-Mateen II), tiszteletét teszi az új porhüvelybe költözött Smith ügynök (Jonathan Groff), és még a matuzsálemi korú Niobe (Jada Pinkett Smith) is beköszön néhány zsörtölődős-kéztördelős slusszjelenet erejéig.

Kép a Mátrix: Feltámadások (Matrix Resurrections) című filmből

A Feltámadások tehát legfőképp egy nagyszabású osztálytalálkozóra hajaz. Wachowski és írótársai nem pazarolnak sok időt a rajongókat foglalkoztató legégetőbb kérdések (főként: miért és hogyan maradhatott életben Neo és Trinity párosa a harmadik fejezet zárlatát követően?) megválaszolására, inkább a ciklikusság és az örök körforgás kissé obskúrus gondolatára alapozva – kisebb-nagyobb módosításokkal – újramesélik a Mátrix őstörténetét. Neo ismét a messiásszerepre vállalkozó népmesei hős campbelli útját járja, ám vándorlása a kelleténél többször torkollik zsákutcába. A szüzsészerkesztés tétova és következetlen, a főszereplők pedig mintha különösebb cél nélkül ugrabugrálnának egyik dimenzióból a másikba – arról nem is szólva, hogy Wachowski nemcsak a múltbéli események mélyebb kifejtését mulasztja el: cselekménybonyolítása újabb rejtélyeket eredményez (nehéz volna például megmondani, mi is a Neil Patrick Harris által alakított Elemző valódi szerepe a történet alakításában, s ugyanúgy talányos, miért tesz szert Neót is felülmúló szupererőre Trinity a fináléban). A figuraábrázolást tekintve némileg kedvezőbb az összkép. A két főhős újbóli egymásra találása valóban nagy műgonddal, elegánsan felépített folyamat (melynek csúcspontja csaknem katarzissal ér fel), néhány korábbi mellékszereplő pedig egészen új arcát mutatja: a Merovingi nyúlfarknyi epizódja hasfalszaggatóan humoros, míg a megtört, ősöreg Niobe látványa könnyen szíven ütheti az eredeti filmek szerelmeseit. Ugyanakkor ezen a téren sem teljesen pozitív a mérleg: a megfiatalodott Smith ügynök teljességgel funkciótlan, akárcsak a puszta számítógépes programként „újjászülető” Morpheus (aki ráadásul nem több, mint egy irritáló ripacs: az írók sárba tiporják a nagyszerű Laurence Fishburne által lehengerlően alakított hajdani forradalmár emlékét).

Kép a Mátrix: Feltámadások (Matrix Resurrections) című filmből

Joggal róható fel a Feltámadásoknak, hogy látványosan nem tud mit kezdeni az 1999-es első Mátrix-opusz óriási örökségével. (Hiszen – bár az Újratöltve és a Forradalmak egyes képsorait is reciklálják – az alkotók egyértelműen az eredeti mozit tekintik igazodási pontnak). A Wachowski-testvérek annak idején némi populárfilozófiát is adagoltak a balettszerűen megkoreografált akciók mellé, a Feltámadások azonban nem csillogtat hasonló erényeket: a negyedik Mátrix-mozi már nem vésővel formálja a korszellemet, inkább az általános szórakoztatóipari és hollywoodi ízlésvilághoz simul. Egyetlen izgalmas állítása sincs a jelenkorról (pedig a pandémia, a világgazdasági válság vagy épp a tech-óriások már-már nyomasztó túlhatalma kiváló inspirációs forrás lehetne), ehelyett az önreflektív játékosság nem túl eredeti eszközéhez nyúl, s arról elmélkedik, milyen hatást is gyakorolt a Mátrix-trilógia Hollywood franchise-alapú üzleti modelljére. Kár, hogy ezek az alapvetően humorosnak szánt szekvenciák nehezen illeszkednek a darab alaptónusához, jóllehet a cselekmény egyéb mozzanatait a Marvel-szériából ismerős bárgyú vicceskedés uralja. Kissé kínos, hogy egy egyébként komornak szánt akciójelenet kellős közepén fülig kéne érnie a szánknak, mert Neo – hiába emlékszik az ehhez szükséges mozdulatsorra – képtelen többé szuperhősként a levegőbe emelkedni.

Kép a Mátrix: Feltámadások (Matrix Resurrections) című filmből

A látványvilág persze továbbra is elsőrangú, de egyrészt ez ma már alapelvárás egy nagyigényű álomgyári blockbuster esetében, másrészt a Mátrix sajnos ezen a fronton sem úttörő többé: a  bullet time vizuális effektként már hosszú évekkel ezelőtt elinflálódott, a hektikus, szinte követhetetlenre vágott kung-fu-párbajokból alig-alig látunk valamit, így csak a többnyire elementáris robbanásokkal kísért hajszajelenetek égnek a homloklebenyünkbe. Na meg Keanu Reeves szokásosan gondterhelt, tűnődő tekintete. Bár továbbra sem átütő tehetségéről híres, még mindig Hollywood egyik legszimpatikusabb színésze, aki ráadásul ötvenhét évesen is kellő méltósággal viseli a bokáig érő bőrkabátot. Nagyrészt az ő jelenlétének – valamint néhány valóban szívmelengető, ízlésesen megvalósított csúcspillanatnak – köszönhető, hogy a Feltámadások nem jutott az előző két mozi sorsára. Az új Morpheus azonban még sokáig okoz majd álmatlan éjszakákat a hardcore rajongóknak. Hiába: a nosztalgiának ára van.

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?
Mátrix: Feltámadások

Mátrix: Feltámadások

Színes akciófilm, sci-fi, 148 perc, 2021

Rendező:
Szereplők: , , , , , , Teljes filmadatlap

A Filmtett szerint:

5

A látogatók szerint:

0

Szerinted?

0

Friss film és sorozat

 • Nyolc hegy

  Színes filmdráma, 147 perc, 2022

  Rendező: Felix Van Groeningen, Charlotte Vandermeersch

 • Volt egyszer egy nyár

  Színes filmdráma, 102 perc, 2022

  Rendező: Charlotte Wells

 • Spre nord

  Színes filmdráma, thriller, 122 perc, 2022

  Rendező: Mihai Mincan

 • 65

  Színes sci-fi, thriller, 93 perc, 2023

  Rendező: Scott Beck, Bryan Woods

 • Sikoly VI.

  Színes horror, thriller, 123 perc, 2023

  Rendező: Matt Bettinelli-Olpin, Tyler Gillett

 • Shazam! Az istenek haragja

  Színes akciófilm, kalandfilm, képregényfilm, sci-fi, 130 perc, 2023

  Rendező: David F. Sandberg

Szavazó

Melyik a kedvenc streamingszolgáltatásod?

Szavazó

Melyik a kedvenc streamingszolgáltatásod?

Friss film és sorozat

 • Nyolc hegy

  Színes filmdráma, 147 perc, 2022

  Rendező: Felix Van Groeningen, Charlotte Vandermeersch

 • Volt egyszer egy nyár

  Színes filmdráma, 102 perc, 2022

  Rendező: Charlotte Wells

 • Spre nord

  Színes filmdráma, thriller, 122 perc, 2022

  Rendező: Mihai Mincan

 • 65

  Színes sci-fi, thriller, 93 perc, 2023

  Rendező: Scott Beck, Bryan Woods

 • Sikoly VI.

  Színes horror, thriller, 123 perc, 2023

  Rendező: Matt Bettinelli-Olpin, Tyler Gillett

 • Shazam! Az istenek haragja

  Színes akciófilm, kalandfilm, képregényfilm, sci-fi, 130 perc, 2023

  Rendező: David F. Sandberg