Teszt: HBO MAX Teszt: HBO MAX

Nem IMAX, de…

Elstartolt az HBO MAX

Leteszteltük a WarnerMedia új streamingszolgáltatását.

Egyesek a mozibajárás és a filmszínházak (no meg a fizikai hordozók) gyilkosát látják bennük, mások a korlátlan otthoni mozgóképfogyasztás kánaánját – mindegy, a streamingszolgáltatások itt vannak, és nem úgy tűnik, hogy a közeljövőben eltűnnének. Tetszik, nem tetszik, sokak számára ez lett az otthoni szórakozás egyeduralkodó formája. A Netflix első, kezdetleges verziója 2007 óta bomlasztja a Christopher Nolan-féle auteurök és a régivágású fesztiválválogatók idegeit, amire válaszul az HBO nevű veterán kábelcsatorna elindította a saját szolgáltatását HBO GO néven 2010-ben, előbb csak Amerikában, aztán később egész Európában. Akik mindkét szolgáltatásra előfizettek, azok tudják, hogy míg a Netflix technikai fronton hódított ugyan, de közben egyfajta általános tévépótló lett belőle, annak minden műfajával – jókkal, rosszakkal – együtt, addig az HBO GO mindig is hátul kullogott felbontás meg egyebek tekintetében, cserébe kissé komolyabb tartalommal rendelkezett, és ami számunkra különösen fontos: jó minőségű lokális tartalma is volt. Magyar és román játékfilmek, dokumentumfilmek és saját sorozatok is akadtak rajta, ami sokak számára vonzóbbá tette az egyen-amerikaiságot néha francia, német meg spanyol nyelvű, de alapvetően ugyanolyan mainstream tartalommal feldobó Netfixhez képest (tény, hogy utóbbi időben a Netflix is elkezdett lokális tartalmat felvásárolni, de gyártás, saját kelet-közép-európai kontent tekintetében nem tud, vagy nem is akar versenyezni az HBO-val).

Valljuk be: a régi HBO GO app borzalmas volt, főleg a Netflixéhez képest, sőt, még az Amazonéhoz képest is. Erősen tömörített képe és mindössze sztereó hangja messze elmaradt a Netflix már évek óta Dolby Atmossal kísérletező, 4K HDR-s csúcstechnikájától, de a júzerinterfész is recsegett-ropogott egy ideje. Ha beléptél egy másik eszközön, rögtön elfelejtette, hogy hol hagytad abba az Eufóriát, és a kedvenc sorozatod helyett az épp aktuális érdektelenséget kínálta tálcán, no meg lassú is volt. Tavalytól apránként a GO appot sok régi eszközről kivezették, ami sokaknak fájt, hiszen még viszonylag friss – 2017–18-as gyártású – 4K-s okostévék is képtelenek lettek HBO-tartalmat játszani, pláne olyan őskövületek, mint a PlayStation3 (amivel pedig olyan bravúrokat is végre lehetett hajtani, mint a legfrissebb, 2021-es mozifilmek lejátszása a nagyi hatalmas katódsugaras tévéjén).

Aki pedig tegnap reggel (szuper időzítéssel nők napjára sikerült elindítani) kattintott rá az HBO GO-ra valamilyen megfelelően modern eszközön, azt a program tájékoztatta: elindult az HBO MAX szolgáltatás, tessenek inkább oda fáradni. És mi így is tettünk. Letöltés után a régi „gós” accountot egyből felismeri az app – már ha sikerült eltalálnunk a rég elfelejtettnek hitt mailcím-jelszó kombinációnkat – és fel is ajánlja, hogy kedvezményesen előfizessünk az új szolgáltatásra. Ami március végéig igencsak baráti, mindössze 3,3 euróba kerül (ez lejben 16.50, forintban 1590). Aki március után fizet elő, az kicsivel többet fog kicsengetni, ám az akkor elkért összeg is elmarad a Netflix árától (amelynek a legolcsóbb szolgáltatása Romániában 8 eurót kóstál havonta).

Belépés és előfizetés után a különbségek máris szembetűnőek: eltűnt a GO nehézkes felülete, egy modern, letisztult (és lila-kékben úszó) interfész fogad, de még mielőtt filmeket vagy sorozatokat néznénk, létrehozhatunk külön felhasználókat, mint a konkurenciánál. Sőt, ezeket a mobiltelefonos applikáció segítségével még jobban személyre szabhatjuk, pl. saját fotóval. Egy előfizetéshez összesen öt felhasználót lehet létrehozni, és három eszközön sztrímelhetünk szimultán, szóval ilyen szempontból is sikerült rátromfolni a Netflixre ár-érték arányban.

Miután túlvagyunk mindenféle beállítgatáson, a tartalom kezdőképernyője fogad. Engem konkrétan egy vadiúj, Ruxx című román sorozat mai fiatalokról mai fiataloknak. Egyelőre valahogy nem akaródzott rákattintani a plakát alapján, még Șerban Pavlu neve ellenére sem. Magyarországon ennek a reciproka – mármint az első magyar, „MAX original” plecsnivel ellátott sorozat – A besúgó lesz, s persze elvileg mindegyikük elérhető mindegyik frissen „maxosított” országban, ami Magyarország és Románia mellett most már összesen 61 terület.

Gyors továbbszkrollozás után máris ott van, amitől igazán max a MAX: a mozipremier után mindössze másfél hónappal érkező Warner-blockbusterek, jelen esetben a Dűne, valamint az új Mátrix. A filmcím alatt kis ikonocskák jelzik az igencsak felturbózott technikai paramétereket: 4K, Dolby Atmos hangzás, Dolby Vision HDR, ajajaj, még a végén meg is árt a sokból. Nos, nem kell félni: a legtöbb eszközből vagy csak az egyik technológiát sikerült kicsiholni, vagy egyiket sem. Pedig több mindennel próbálkoztunk. Az első egy 4K-kompatibilis, Chromecast-es AndroidTV-set top box. Magyarul egy kis fekete bigyusz, androiddal. Konkrétan Xiaomi Mi Box S a neve. A Netflixet köhögés nélkül viszi 4K-ben, viszont az HBO MAX direkt rá fejlesztett, natív Android-appja még 1080p-re sem képes. Igaz, legalább a kivezetett hang Dolby Digital +, amint azt az egyébként Atmos-kompatibilis receiver is nyugtázza a kijelzőjén.

Sebaj, próbáljuk meg PlayStation5-ről, hiszen ennél izmosabb home entertainment-eszköz kevés van manapság. Ejj, a kutyafáját, ez sem 4K. Ez bizony a 720p-t is alig ugorja meg (arról nem is beszélve, hogy a „bitstream output” hiányában a PS5-re kell bíznunk a hang dekódolását, így semmilyen információval nem fogunk rendelkezni az információ sávszélessége, mérhető minősége tekintetében) – pedig az app a „lehető legjobb minőségben” játssza le a tartalmat, legalábbis az apróbetűs tájékoztató szerint. (Némi utánaolvasás után kiderül, hogy ez bizony még a PS4-re fejlesztett applikáció, a vadiúj generációra még nem sikerült előrukkolni a dedikált szoftverrel, ez is csak a visszafele kompatibilitás miatt megy.)

Nem baj, megpróbáljuk PC-n, böngészőből. Itt már becsületesebb a végeredmény, csak itt meg az Atmos-hangot lehetetlen átvinni az erősítőbe. Az egyetlen Atmos-kompatibilis böngésző ugyanis a Microsoft Edge, azt meg inkább kösz, nem. Utolsó, elkeseredett próbálkozásként a legelsőnek említett AndroidTV-Xiaomi divájsz Chromecast-funkcióját használva tükrözzük trükközzük át az okostelefon appján keresztül a tartalmat, és itt már valóban jóval élesebb a kép, csak a hang van „visszatömörítve” mindössze 384 kbps-ra, aminél azért combosabbat várnánk egy frissen berobbantott apptől 2022-ben a konkurencia képességeinek ismeretében.

De számít ez egyáltalán? Egy bizonyos dioptria felett biztosan nem – és ha félretesszük bosszúságunkat, akkor tényleg már csak a surround hangzás miatt is hatalmas előrelépés a sztereó HBO GO-hoz képest, ha még nem is igazi 4K. (Állítólag a MEGFELELŐ eszközök meglétében – bizonyos új tévék, AppleTV dobozka etc. – elvileg ki lehet csiholni belőle azt a fránya négykát, de talán jogos elvárás, hogy nem kellene ilyen komplikáltnak lennie, illetve minden eszközből ki kellene hoznia a maximumot, pláne a PlayStationből.)

Tartalom tekintetében is bővült a felhozatal (állítólag pont a duplájára): megtaláljuk az HBO GO-n megszeretett tartalmakat is (a Dróttól kezdve Maffiózókon keresztül a Trónok harcáig), emellett az új, egy ideje a GO-n is „MAX originals” címkével hirdetett sorozatokat, továbbá egy tonna Cartoon Network-rajzfilmet, és persze a legfrissebb Warner- és DC-cuccokat (igen, ha tartják magukat a beígért 45 napos ablakhoz, akkor elvileg az új Batman is érkezik április közepe táján). Ezek egy új featúra, a menüben legalul található Hubs felirat alatt találhatók csoportosítva. Sajnos, sok klasszikus hiányzik, szóval hiába keressük a Cartoon Networkos „hubban” pl. a Bátor, a gyáva kutya (Courage, the Cowardly Dog) című zseniális rajzfilmet, nem fogjuk megtalálni. Ugyanígy továbbra is fájóan hiányzik a kínálatból pár régebbi HBO-klasszikus, mint pl. a The Larry Sanders Show a megboldogult 90-es évekből. Cserébe továbbra is elérhetőek az HBO nagyszerű saját produkciójú k-k-európai dokumentumfilmjei, mint a Szerelempatak vagy a Dívák. Apropó lokalizáció: a Netflixhez képest az HBO továbbra is hajthatatlan: ha Romániában vagy, csak román vagy angol siketéma feliratot kaphatsz a filmekhez.

Összefoglalva: a kép- és hangminőséget, valamint a feliratot és a sok eszközön való támogatottságot leszámítva az HBO mondhatni utolérte a Netflixet a MAX című új platformjával. Pláne ha az árát nézzük. Remélhetőleg a közeljövőben tovább javítanak a különböző okoseszközökön nyújtott sávszélességen, konkrétabban a képminőségen. És továbbra is aggodalommal vegyes kíváncsisággal figyeljük, mit hoz a holnap a „mozi versus streaming” harcban.

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Friss film és sorozat

Szavazó

Melyik zenész életéből néznél biopicet?

Szavazó

Melyik zenész életéből néznél biopicet?

Friss film és sorozat