Kritika | Denis Villeneuve: Dune / Dűne Kritika | Denis Villeneuve: Dune / Dűne

Ez még csak a kezdet

Denis Villeneuve: Dune / Dűne

ÉRTÉKELD A FILMET!
Dűne
Denis Villeneuve
2021

A Filmtett szerint: 7 10 1

7

A látogatók szerint: 9

9

Szerinted?

0

David Lynch belebukott, Alejandro Jodorowsky a forgatásig sem jutott, ezúttal pedig Denis Villeneuve próbálkozott meg a Dűne adaptálásának látszólag lehetetlen küldetésével. Mostantól hívhatjuk Ethan Huntnak, mert a feladatot sikeresen megugrotta. 

2020 minden szempontból, így Hollywood számára is valódi mélypontot jelentett: sorra tolták el a filmpremiereket, néhányat streamingplatformokon mutattak be nagyvászon helyett, mások pedig csak jóval később debütálhattak. Idén már végre szépen lassan elkezdték kiengedni a nagy blockbustereket is, egy film érkezésére azonban különösen türelmetlenül vár a közönség. Ez a Dűne. A sci-fi alapmű legújabb értelmezésének a Velencei Filmfesztiválon volt a premierje, októberben pedig a mozikba is bekerül – az HBO Max-szal egyidőben. Ennek ellenére Denis Villeneuve kifejezetten nem szeretné, ha a nézők a tévéjükön látnák először a filmet. És igaza is van: a Dűne grandiózus látványa és hangzása abszolút a filmszínházakba való.

Kép a 2021-es Dűne című filmből

A nagytotálokban bemutatott, végtelenségig élterülő sivatag, a gigantikus hajók és impresszív díszletek igazán jól csak a szélesvásznon működnek, ahogy a félelmetesen nagy homokféreg sem lenne elég ijesztő egy kis képernyőn. A fülünkbe robbanó hangsáv pedig otthon talán még kevésbé lenne élvezetes, főleg mert a tavalyi Tenethez hasonló problémák merülnek fel vele kapcsolatban: Hans Zimmer zenéje gyakran elnyomja a párbeszédet, így nem egyszer csak a fesztiválon kötelező feliratból derült ki számomra, hogy egyáltalán megszólalt egy szereplő; de nemcsak az operát idéző dallamok agresszíven hangosak ám, hanem minden zaj és zörej is – kezdve a stúdiók logóját bemutató nyitánnyal.

Kép a 2021-es Dűne című filmből

A dübörgő hangok azonban garantáltan nem hagyják elkalandozni az ember figyelmét, no, nem mintha erre olyan túl nagy lenne az esély. Frank Herbert eredeti művével ellentétben Villeneuve a Zendaya által alakított Chani narrációja által azonnal megalapozza a Dűne világképét, majd egyből több szálon is elindítja a cselekményt. Így a történet sokkal hamarabb beszippantja a nézőt, mint ahogy azt olvasás közben tapasztalhatjuk, ezáltal pedig szívesebben is merülünk el az univerzum felépítésében. Ez azonban lassú folyamat: Villeneuve Herberthez hasonlóan fokozatosan bővíti mind nagyobbra és nagyobbra a világát; a rendező látszólag a lehető legalaposabb és a könyvhöz leginkább hű adaptációt kívánta elkészíteni.

Kép a 2021-es Dűne című filmből

Éppen ezért filmről már az elején tudni lehet, hogy csupán a regény első felét fogjuk látni, amitől a Dűne – Első rész egy nagyon hosszú prológusnak érződik. Bár az is tény, hogy ennek a részletes, ám korántsem redundáns elbeszélésnek köszönhetően mindenki számára érthetővé válik, hogy mi az a fűszer (spice, a sivatagi bolygó vörös szemcséjű hallucinogén szere, ami elengedhetetlen fontosságú az univerzum számára), milyen politikai viszonyok uralkodnak a bolygók között (a Harkonnenek és az Atreidesek szembenállása) vagy, hogy milyen sors vár hamarosan Paulra. Merthogy a főszereplő fiú hiába maga a kiválasztott, még hatalmas rajongóként is belátom, hogy – akárcsak Harry Potter – nem ő a saját történetének legérdekesebb szereplője.

Kép a 2021-es Dűne című filmből

Éppen ezért Timothée Chalamet sem kap akkora teret tehetségének fitogtatására egy-két valóban hatásos jeleneten (mint a Bene Gesserit fájdalmas próbatétele) kívül. Chalamet-hoz hasonlóan sok lehetőséget Zendaya sem kapott a bizonyításra. A kezdeti narrátor-szerep után már inkább Paul vágyainak tárgya lesz, aki a fiú látomásaiban szirénként hívja őt a fremenek Paul számára ismeretlen világába. Az A-listás szereplőgárdából egyébként is nehéz kiemelkedni, hiszen olyan nagy színészek játszanak a Dűnében, mint Javier Bardem, Oscar Isaac vagy Charlotte Rampling, akik (legyen bármekkora is a szerepük) mindig a maximumot hozzák. Rebecca Fergussonnak mégis sikerült: ő és karaktere, Jessica a mostaninál jóval több képernyőidőt érdemelne. A nő összetett személyiségének szélsőséges érzelmei között precíz pontossággal lavírozik a színésznő. Nála talán csak Stellan Skarsgård alakít maradandóbbat, aki Harkonnen báró szerepében első pillantásra konkrétan felismerhetetlen: a maszkmesterek, később pedig a CGI-művészek egy túlsúlyos, féregszerű lényt kreáltak belőle. A báró visszataszító külsejét Skarsgård hasonlóan barátságos viselkedéssel egészítette ki, így a maximumra tekerve gonoszságot, hogy az egyik legkevésbé szimpatikus filmes antagonistává váljon. 

Kép a 2021-es Dűne című filmből

Paul, Jessica és Harkonnen szempontjából is cliffhangerrel ér véget a Dűne, épp akkor, amikor úgy érezzük: igazán beindultak az események. De azért félreértés ne essék, a világépítés mellett azért akcióból sincs hiány – homokférgektől való meneküléstől katonai mészárlásig –, ráadásul mindezt rendre megszakítják Paul látomásai. Amik – nem árulok el nagy titkot – Chani felé vezetik Pault. A fremenek tábora lesz ugyanis a fiú utazásának végső célja, amikor az utolsó felvonásban minden korábbinál jobban felpörögnek az izgalmak, és a néző úgy érzi, szívesen Arrakison maradna még egy darabig. Mert ahogy Chani is mondja: „ez még csak a kezdet". Én pedig, ha Villeneuve lehetőséget kap rá, biztosan beülök a folytatásra.

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

A Filmtett szerint:

7

A látogatók szerint:

9

Szerinted?

0

Friss film és sorozat

Szavazó

Melyik a kedvenc Cronenberg-filmed?

Szavazó

Melyik a kedvenc Cronenberg-filmed?

Friss film és sorozat