Kapitány Iván: Kútfejek Kapitány Iván: Kútfejek

Csúcsfejek

Kapitány Iván: Kútfejek

ÉRTÉKELD A FILMET!
Kútfejek
Kapitány Iván
2006

A Filmtett szerint: 7 10 1

7

A látogatók szerint: 0

0

Szerinted?

0

Az Üvegtigris rendezője új (akció)vígjátékkal rukkolt elő, melyben erősen épít a csúcsfejek bestiáriumára: kedvelt karakterszínészekre és új arcokra. A főbb szerepeket Kaszás Attila, Gesztesi Károly, Dörner György, Ullmann Mónika, Kálloy Molnár Péter, Selmeczi Roland játssza, de feltűnik a filmben Szilágyi István és Vágó István is.

Az új felfedezett a Színművészeti Egyetemen nemrég végzett Holecskó Orsolya; Fenyő Ivánnak pedig ez az első főszerepe. Hogy főbb-e ez a szerep, mint a többi féltucatnyi, az nem egyértelmű; annyi azonban biztos, hogy az általa megformált reklámfilmesnek van egy rezonőri-narrátori funkciója, ami kissé kívül is helyezi őt a fikción.

Kapitány Iván: Kútfejek

A Kútfejek cselekménye egy-két epizódtól eltekintve egy benzinkútnál játszódik. Az alkotók próbálkoztak dúsítani a film látványvilágát az akciófilmből ismert elemekkel (fegyverek, repülőgép, helikopter, visszaszámlálós bomba, kommandósok), azonban a lényeg a színészekre van bízva. És nem csak a (kiváló!) alakításukra, hanem a karakterükre is. Fenyő Iván több mint emlékeztet Keanu Reevesre (l. Mátrix, Féktelenül), Holecskó Orsolya mosolya pedig olyan, vagy bájosabb, mint Audrey Tautoué.

Kapitány Iván: Kútfejek

A forgatókönyv ügyetlenségei és a végig nem gondolt karakterológiák viszont zavaróak. Például nem Kaszás Attila kiváló alakításával van baj, neki a megírt szerepe zavaros. Nem hihetetlen, csak hiteltelen. Egyrészt eszementen féltékeny: puskát szerez be, hogy lelője azt, aki szemet vetne a párjára, de a benzinkútnál estére egyedül hagyja az imádott hölgyet csak azért, hogy elmenjen megnézni a barátaival tévén (!) a német olasz focivébédöntőt – mindezt argentin mezben. Lehet, hogy a cselekmény teljesen abszurd az összes amerikai kommandóssal, bombával, aranyrudakkal és szökött fegyenccel, de néhol, épp ennek ellenében talán nem ártott volna egy kis pszichológiai realizmus.

Kapitány Iván: Kútfejek

A cselekmény nagyrészt jól szervezett, kiváló fordulatok színezik (például, hogy kinél van a fegyver), de néhány dramaturgiai fogás erősen sántít. A forgatókönyvet egész profi csapat írta, de arra például nem figyeltek, hogy hihető legyen az egyik legfeszültebb jelenet tétje. A benzinkútból való kijutást megakadályozta ugyan a lezuhant, bombát tartalmazó konténer, de ha a garázs üvegfalát kiütnék, nem kellene rettegniük a visszaszámlálós bombától. Jó elgondolás a benzinkútnál zajló eseményeket párhuzamba állítani egy focimeccsel, de ez már ötlet szintjén kihasználatlan. Miért épp német–olasz a vébédöntő? Mert fontos a hihetőség? Ha már minden egyéb abszurd (bomba, aranyrudak, a szálak véletlen találkozása stb.), nem lehetett volna akár magyar–brazil is? És a meccs dramaturgiáját is kidolgozottabban kapcsolhatták volna össze a túszdráma eseményeivel: kihagyott tizenegyes, áramszünet miatt nem látott gól, kiállítás stb.

Kapitány Iván: Kútfejek

A poénok többsége verbális, a közönség akkor nevet, ha a színészek valami jó vicceset mondtak. Pedig voltak remek vizuális gegek is. Hatásos, amikor a főszereplő vízióiban akcióhősnek képzeli magát, vagy egyes késleltetések, mint a két fegyenc fokozatos be- és megmutatása. Gesztesi Károly alakítása sziporkázó, csak túl jól filozofál magyarul annak ellenére, hogy a szerepe szerint török kamionsofőr, aki magyarul egy kecsapról szóló könyvből tanult. Összegzésül, a film több hiányossága ellenére szórakoztató, és talán nem minden nézőnek jutnak eszébe a kihagyott lehetőségek – csak a vicces csúcsfejek.

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

A Filmtett szerint:

7

A látogatók szerint:

0

Szerinted?

0

Friss film és sorozat

Szavazó

Melyik a kedvenc Hans Zimmer-filmzenéd?

Szavazó

Melyik a kedvenc Hans Zimmer-filmzenéd?

Friss film és sorozat