Herendi Gábor: Valami Amerika 2 Herendi Gábor: Valami Amerika 2

Focimeccs felvételről

Herendi Gábor: Valami Amerika 2

ÉRTÉKELD A FILMET!
Valami Amerika 2.
Herendi Gábor
2008

A Filmtett szerint: 7 10 1

7

A látogatók szerint: 0

0

Szerinted?

0

A rendszerváltás utáni egyik legsikeresebb magyar film második része igazi folytatás: nem játssza el, hogy az előző megnézése nélkül is érthető lenne, nem próbálja a kínos újat mondás vágyával újragondolni a karaktereket, és nem tesz túl nagy erőfeszítéseket a részletek kidolgozása érdekében. Pörgős, rekeszizom-próbáló és a sequelség tünetei ellenére friss mozi a Valami Amerika 2.

Az előző részben lezajlott átverésen rajtavesztett három testvért csak a mindenki által baleknak tartott kisöccs lottónyereménye tartja ideig-óráig a felszínen, ám a Tamás által rendezett fekete-fehér művészfilm hatalmas bukása végleg megcsappantja a tartalékokat. Ebben a vert helyzetben kerül hozzájuk – a múltkori filmből megismert – Alex újabb húzása révén egy borzalmas Broadway-darab joga. E darab pénzmentes és egy maffiozó érdekeit homályos módon keresztező színrevitele képezi a második rész fő konfliktusát.

Mielőtt továbbmennénk, le kell szögezni: szórakoztató, jó poénokkal teli, vicces fordulatokkal tűzdelt, erős film a Valami Amerika 2, de az előző rész báját nem éri utol. Pedig nagyon érződik az erre való igyekezet, hiszen a rengeteg új ötlet mellett nagyon sok energiát fordítottak arra, hogy az előző részben feldobott labdákat itt is leüssék, a korábban megjátszott bonyodalmakat tovább csavarják és a karakterek legfontosabb jellegzetességeit még láthatóbbá tegyék. Valószínűleg ez egyébként a legnagyobb problémája a filmnek: túl sok mindent próbáltak belezsúfolni a szigorúan kordában tartott játékidőbe. Nem tettem meg, de érdemes lenne lemérni a két rész jeleneteinek átlagos hosszát, mert az az érzésem, hogy az új filmben sokkal rövidebbek lettek.

Ennek a rövidségnek pedig ára van: nem jut idő az apró részletek kidolgozására, a szereplők közt megjelenő viszonyok árnyalt bemutatására, és nincs lehetőség semmilyen szinten a folyamatok megjelenítésére. Ebben a filmben semmi sem történik a szemünk előtt, hanem a szituációkban már minden készen van, minden egyértelmű, a rendező pedig egyetlen feladatának azt tekinti, hogy tájékoztasson bennünket a tényállásról. Herendi Gábor nem mer játszani, ezért a helyzetekben nem érezzük a kockázatot, azt a bizonytalanságot, hogy különböző irányokba dőlhet el egy párbeszéd, hogy egyáltalán kétesélyes lenne bármelyik játszma. A meglepetés ilyen jellegű hiánya azt eredményezi, hogy nincs számunkra tétje a sztorinak: olyan ez, mint amikor az ember felvételről nézi meg azt a focimeccset, aminek már tudja az eredményét.

Az első részben kidolgozott remek karakterek szenvedik meg ezt a vázlatosságot meg a leginkább. A Pindroch Csaba által megformált Tamás bambább, párkapcsolataiban pedig értetlenebb és használhatatlanabb, mint valaha. A nőcsábász Ákos (Szabó Győző kissé sematikus alakításában) szerepe arra korlátozódik, hogy megsokszorozza első filmbeli teljesítményét, feladata ezúttal az, hogy férfiasságának segítségével egy egész tánckart toborozzon – itt viszont már szó sincs csábításról, játékról, kényes-kényelmetlen szitukról.

A legnagyobb csalódást azonban Hujber Ferenc okozza, aki sikertelenül próbálja egyszerre megjeleníteni az első részből megismert lúzert és a merő véletlen által meggazdagodott pénzembert – a lúzer költőiségéből semmi más nem marad, mint a szerelmes férfi kamaszos esetlensége. Ónodi Eszter és Szervét Tibor pedig végképp a forgatókönyvírók (Divinyi Réka, Harmat Gábor és Herendi Gábor) áldozatául esik, lehetőségük sincs a korábbi történetben ellentmondásosan, feszültséggel telien alakuló kapcsolatuk továbbgondolására, néhány pózon kívül nem jut több nekik.

Közben azonban elérkeztünk a film egyik nagy pozitívumához, a nagy nyilvánosságot kapó filmbe először Herendi Gábor által választott, és ezáltal – ezt talán már most elmondhatjuk – befuttatott Tompos Kátyához. A fiatal színésznő képes a szereplő két teljesen különböző arcát, a színpadon romlott csábítóvá változó, szűziesen naiv szerelmest tökéletesen és hitelesen megjeleníteni. Ehhez persze az is kell, hogy a forgatókönyv megfelelő keretet teremtsen köré, hiszen talán az ő jelenetei az egyetlenek, amelyekben tér teremtődik kiszámíthatatlanságra, finom karakterbeli variációkra.

A filmben két ponton történik kitekintés a fiktív történetből. Tamás művészfilmje, amelynek megvalósíthatatlannak tűnő terveit a rendező már az első filmben is dédelgette, igazi magyar művészfilm-paródia: Kovács Lajos világfájdalmas képpel szaval a fekete-fehér film záróképein egy nagy búzamező közepén. Kendőzetlen, szakmának szóló odamondás ez a szórakoztató mozi világából a másik oldalnak, ráadásul azzal, hogy a Bűnös várost hőseink saját lottónyereményükből forgatják le, a szerzők a filmtámogatási rendszerről is véleményt nyilvánítanak. A másik színfalak mögé kacsintás az előző filmben a bejárónőt fenomenálisan alakító, és azóta meghalt Shütz Ilához kötődik, akinek hiánya többször tematizálódik a szereplők között.

Vicces, jó ritmusú, élvezhető vígjáték ez, de a kedvességet, a helyzetekben megbúvó játékosságot, a szereplők szerethetőségét – mindazt, ami a Valami Amerikát messze kiemelte a mezőnyből – a második részben nem találjuk meg. Ha az igazi Valami Amerika-feelinget akarjuk érezni, ha emlékezni akarunk a részleteknek ama kidolgozottságára, amiért azt a filmet szerettük, nézzük meg ezt a rövid részletet az első részből:

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

A Filmtett szerint:

7

A látogatók szerint:

0

Szerinted?

0

Friss film és sorozat

Szavazó

Ma tölti a negyvenet Henry Cavill. Melyik a kedvenc szereped tőle?

Szavazó

Ma tölti a negyvenet Henry Cavill. Melyik a kedvenc szereped tőle?

Friss film és sorozat