Herendi Gábor: Lora Herendi Gábor: Lora

Vakrandi Herendi Gáborral

Herendi Gábor: Lora

ÉRTÉKELD A FILMET!
Lora
Herendi Gábor
2007

A Filmtett szerint: 7 10 1

7

A látogatók szerint: 0

0

Szerinted?

0

A napokban szemvizsgálaton voltam. A szemcseppek miatt a vizsgálat után még néhány órán keresztül nem láttam tisztán, a térbeli koordonációm megingott és nagyon zavart a fény, mégis valahogy haza kellett jutnom a rendelőből.

Napszemüveggel, buszon tántorogva éppen Lorára gondoltam, megtapasztalván azt az érzést, amikor szeretnék látni, de nem tudok. Nyitott szemmel nézek, bambulok a világra, de az nem akar megmutatkozni nekem, bárhogyan próbálkozom, mindent homály borít. Lora nem vak. Fizikailag minden adottsága megvan a szemmel való érzékeléshez, ő mégsem lát.

De ki Lora? Lora egy érzékeny, életvidám lány, aki megismerkedik egy étteremtulajdonossal, a jóképű, de végtelenül egoista Dáviddal. Kapcsolatuk egyre komolyabbá válik, Dávid azonban egyre komolytalanabbá. Öccse, Geri, maga is szerelmes Lorába, de soha nem fedi fel érzelmeit, s noha látja Dávid életstílusát, félrelépéseit, soha nincs lelki ereje vagy bátorsága belemászni kapcsolatukba. Lora és Geri viszonya eléggé elnagyolt, nem derül ki, hogy a lány valójában miért is a link nagyfiút szereti, amikor ott van az érzékeny kistesó, aki minden szempontból jobban találna hozzá. Lora barátnője, Betti is furcsállja ezt a felállást, a kérdés mégis megválaszolatlan marad. Az érzelmi viharok következtében Dávid balesetet szenved, Lora szeme láttára elgázolja a motoron száguldó fiút egy mikrobusz. Látásának elvesztése az a drámai esemény Lora életében, amire az egész film fel van csavarva.

Miközben visszapörög ez a szál, a filmbeli jelenben három év után Lora ismét találkozik Gerivel egy jótékonysági esten: a fiú szaxofonista lévén, zenekarával koncertezik, a lány pedig egy borkóstolón van jelen, borszakértőként. Felcsendül a Geri által Lorának és Dávidnak írt szerelmes szám, Lora felismeri a dalt, Geri észreveszi a lányt, mindkettőjükben megmozdul valami. De az érzelmi konfrontáció elől Lora menekülni próbál, mint ahogy azt három évvel azelőtt is tette. Ez a Lora már nem ugyanaz, mint aki volt: közönyös, zárkózott, bizonytalan, vidámsága gúnyba csapott át, öltözetén is a komorság honol. Mivel nem tudta kiválasztani a színben egymáshoz illő ruhadarabokat, a legegyszerűbb utat választotta: csak feketében jár. Ez a választási séma egész életére jellemző. Mindig az egyszerűbb úton próbál menekülni saját maga és problémái elől, ahelyett, hogy a szó szoros értelmében szembenézne velük. Lora egy másik világot épít fel magának, amely zord és sötét. Saját, falakkal körülvett világában úgy tűnik, nagyon jól tájékozódik. Geri azonban megbontja ezt a magánvilágot, emlékeket idéz fel, érzelmeket hevít. Már nincs Dávid, aki meggátolná szerelme kibontakozásában. Egy új viszony kezd kibontakozni kettőjük között mindaddig, amíg újra szembe nem találják magukat Dávid emlékével, a feldolgozatlan tragédiával. Lora folyamatosan tapogatózik, kiutat keresve labirintusából. Érzelmi bizonytalansága nem eléggé indokolt, pszichológiailag nincs koherensen felépítve, ezért a két fiúval való kapcsolata összeegyeztethetetlen. Mégis a keretként szolgáló pszichológusjelenet oldja fel végül a feszültséget. Talán mégiscsak van remény Lora számára.

Herendi Gábor: Lora

Filmként a Lora valódi vakrandi. Herendi Gábor eddigi filmjei alapján (Valami Amerika, Magyar vándor) nem erre számítunk. De kellemesen csalódhatunk. Már akinek bejön… A dialógusok szópoénokkal vannak tarkítva, és a film egyébként sem szűkölködik Herendire jellemző humorban. A leghumorosabb és egyben legemlékezetesebb jelenetben Geri majdhogynem felporszívózza bátyját, illetve annak földi maradványait. De elmosolyodunk a filmtörténetben kissé redundáns jeleneten is, amikor Geri reggel egy szál szaxofonban akarja meglepni Lorát, ehelyett viszont ő lepődik meg a nagynéni jelenlététől.

A humor mellett ugyanakkor a családi dráma, a tragédia és a pszichologizáló-moralizáló lelkizés is helyet kap, megfelelő mennyiségben. A két fiú közül, noha Geri, a kisebbik a rendesebb, a nagyobbik a kedvenc. Dávid „istenítése” miatt Geri kiszorul az apa kegyeiből, aki nem tudja elfogadni fia elvesztését.

Herendi Gábor: Lora

A jelen és a múlt, a tulajdonképpeni cselekmény és a magyarázatként szolgáló múlt folyamatosan összemosódik. Néha egy jeleneten belül történik meg az időugrás, ami csak az elején zavaró, amíg rá nem jössz az árulkodó jelekre, a képekbe kódolt időjelölőkre. A folyamatos flashbackek nem annyira zavaróak, mint maga az összkép, ami nem akar összeállni. Megvannak a mozaikdarabkák, mégis hiányzik valami. Valami apróság, ami érthetővé, életszerűvé és hihetővé teszi ennek a lánynak a történetét. Mert akkor abban is hinni tudsz, hogy a film vége utáni képzeletbeli képkockákon Lora végre Geri szemébe néz… és látja is benne a tüzet. De ha túlteszed magad ezen a maximalizmuson, jó kedvvel távozol a moziból: mert nem mindennapi a történet. És a rendkívüli fényképezése sem hanyagolható. Mindenképpen egy sajátos élmény.

Amikor minden sötétségbe borul, akkor kezdesz látni igazán – ez a film mottója és szinte ennyit is elég lenne tudni ahhoz, hogy megértsük és megkedveljük Herendi Gábor új filmjét. Ha mást nem, a vizualitás dominanciájának fogdájában eszünkbe juttatja, azt hogy még van négy érzékszervünk és a rágógumi illata is fontos lehet olykor, ha kellőképpen ráhangolódunk környezetünkre.

Soha nem azt látjuk, amit nézünk, hanem azt, amit látni akarunk.

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

A Filmtett szerint:

7

A látogatók szerint:

0

Szerinted?

0

Friss film és sorozat

 • Jurassic World: Világuralom

  Színes akciófilm, kalandfilm, sci-fi, thriller, 146 perc, 2022

  Rendező: Colin Trevorrow

 • Enfant Terrible

  Színes életrajzi, filmdráma, 134 perc, 2020

  Rendező: Oskar Roehler

 • Elvis

  Színes életrajzi, zenés, 159 perc, 2022

  Rendező: Baz Luhrmann

 • Fekete telefon

  Színes horror, thriller, 103 perc, 2021

  Rendező: Scott Derrickson

Szavazó

Melyik zenész életéből néznél biopicet?

Szavazó

Melyik zenész életéből néznél biopicet?

Friss film és sorozat

 • Jurassic World: Világuralom

  Színes akciófilm, kalandfilm, sci-fi, thriller, 146 perc, 2022

  Rendező: Colin Trevorrow

 • Enfant Terrible

  Színes életrajzi, filmdráma, 134 perc, 2020

  Rendező: Oskar Roehler

 • Elvis

  Színes életrajzi, zenés, 159 perc, 2022

  Rendező: Baz Luhrmann

 • Fekete telefon

  Színes horror, thriller, 103 perc, 2021

  Rendező: Scott Derrickson