Guy Ritchie: Sherlock Holmes: A Game of Shadows / Sherlock Holmes: Árnyjáték Guy Ritchie: Sherlock Holmes: A Game of Shadows / Sherlock Holmes: Árnyjáték

A Moriarty-paradoxon

Guy Ritchie: Sherlock Holmes: A Game of Shadows / Sherlock Holmes: Árnyjáték

ÉRTÉKELD A FILMET!
Sherlock Holmes: Árnyjáték
Guy Ritchie
2011
Sherlock Holmes: Árnyjáték

Sherlock Holmes: Árnyjáték

Adatlap Filmadatlap Teljes filmadatlap

A Filmtett szerint:

0

A látogatók szerint: 0

0

Szerinted?

0

Amikor az első Guy Ritchie-féle Sherlock Holmes megtekintése után felálltam a moziszékből, szemernyi kétségem nem volt afelől, hogy hamarosan érkezik a folytatás. Most, hogy túlvagyok a másodikon, biztosra veszem, hogy egy új franchise, a viktoriánus James Bond-sorozat született. A kérdés csak az, milyen nyomon indulhat el talán minden idők leghíresebb mesterdetektívje.

A kérdés nem költői: Guy Ritchie (és stábja) meglehetősen kemény fába vágta a fejszéjét ezzel az újabb Holmes-történettel. Már az elsővel is, mondhatnánk – az angol direktorról eléggé leszedte a keresztvizet a kritika az Arthur Conan Doyle által megteremtett detektívfigura konvencionálistól némiképp eltérő ábrázolásmódja miatt. Én már akkor is azt mondtam, hogy – minden jogos fenntartás ellenére – a Sherlock Holmes-mitológia nem szenvedett el jóvátehetetlen veszteségeket, hiszen Ritchie csak a karakterben potenciálisan benne rejlő, de mindeddig kiaknázatlan motívumokat erősítette fel (mint a nyomozó kiváló testi erőnléte, ökölvívó képességei, zilált életstílusa).

Nem szeretnék persze az ujjam mögé bújni: világos, hogy egy komótosan pipázgató, válogatott szellemi tornagyakorlatokat végző, házipapucsos gondolkodót középpontba állító elbeszélést jóval nehezebb lenyomni a széles publikum torkán a háromdimenziós blockbusterek korában, a 21. század elején, mint egy mindenre elszánt, keményöklű kalandor látványosságokban bővelkedő sztoriját. Node szégyellje magát, aki sajnálja azt a kis apanázst a jó Guy-tól; és inkább ne nézze meg a Sherlock Holmes: Árnyjátékot, mert még inkább csalódni fog.

Az új Holmes-film ugyanis a korábbinál is egyértelműbbé teszi, hogy a karakter és a köréje épülő kanonikus elbeszélésmód végleges átértelmezésének lehetünk tanúi. Tombol az akciódramaturgia, még több vizuális bomba robban, helyenként pedig (ilyen a fegyveripari központból való erdőbeli menekülés jelenetsora) határozottan a digitális képregényesztétika felé mozdul el a film ábrázolásmódja. Lassított, alig – de annál gyorsabban – bemozduló képekből több is van, mint az előző részben, és annál is jóval több, amennyi kéne; az első Sherlockban jobbára csak a Holmes elméjében előzetesen „lejátszott” és megtervezett akciójelenetek kivitelezésére használták ezt a technikát, ezúttal viszont nagyobb – szinte képi szervezőelv-jellegű – szerepet szántak neki a mozgóképes attrakció megteremtésében. Amikor azonban felbukkannak a feszültségkeltés hagyományosabb módozatai, annál erőteljesebb hatást keltenek: a Hotel du Triomphe felrobbantásának és a Don Giovanni operaelőadásának párhuzamos montázsszekvenciái igazi vizuális remeklések.

A cselekmény fentebb elejtett morzsáiból is kikövetkeztethető, hogy a Baker Street-i nyomozógéniusz most sem piszlicsáré ügyekkel foglalkozik – a tét hatalmas, a küzdelem grandiózus. És itt kanyarodunk vissza ahhoz a bizonyos kemény fához. A film készítői ezúttal egy konkrét novellából indultak ki (ismétlem: kiindulásról van szó, a film csak az alapmotívumokat veszi át): Az utolsó eset című elbeszélés a Holmes-univerzum kulcsfontosságú darabja. Az életműben kitüntetett helye van, hiszen itt tűnik fel a londoni detektív főellensége, „a bűn Napóleona”, a démoni Moriarty professzor. A szerző záródarabnak szánta – ez a Sherlock Holmes emlékiratai című kötet utolsó novellája –, elbúcsúzik benne zseniális teremtményétől, akit a tökéletes ellenpólusát jelképező Professzorral együtt taszít egy svájci vízesés katlanába. Néhány évvel későbbi feltámasztása (a brit közvélemény követelte vissza imádott nyomozóját) logikai nonszensz: Moriarty a Gonosz princípiumát testesíti meg, legyőzése mintegy metafizikai feladat, amely után aligha marad Holmes-hoz méltó tennivaló a világban („A legkomolyabban mondom magának, Watson, ha leszámolhatnék ezzel az emberrel, ha megszabadíthatnám tőle a társadalmat, pályám csúcspontjára érnék, és hajlandó lennék valamilyen békésebb foglalatosság után nézni” – mondja ő maga az említett novellában).

Az, hogy a produkcióban érdekelt döntéshozók rögtön lecsaptak erre a „mitológiai” alaptörténetre, bátorságra vall, mert innen nehezebb folytatni: magának az Ördögnek a legyőzése után minden bűnüldözés szellemileg egy fokkal kevésbé izgalmas látványosságnak számít. Meg aztán: a jó Watson doktor megnősül, színre lép Sherlock bátyja, Mycroft, és lelép a színről a bájos Irene Adler, hogy átadja a helyét egy tüzes cigánylánynak – kicsit mintha sok patront lőttek volna el a film készítői. A film képi kompozíciós keretéül szolgáló retróponyva-esztétika és a szokatlanul reflexív, a Conan Doyle-szövegvilágtól való távolságtartást szellemesen érzékeltető befejezés azonban, ironikus fricskájával, egyfajta kreatív „önfelmentés” benyomását kelti: ez más, mint amit az irodalmi szövegek alapján várnak, mi szóltunk.

Én azonban, nem tagadom, elfogult vagyok: könnyen le lehet venni a lábamról egy kis viktoriánus hangulattal, albioni köddel, alvilági homállyal meg fanyar humorral – és két kiváló színész sziporkázó összjátékával. Akik még azt is el tudják hitetni ideig-óráig, hogy ez a film több, mint ami valójában: egy halhatatlanná vált populáris mítosz többé-kevésbé izgalmas, kétórás „árnyjátéka”.

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?
Sherlock Holmes: Árnyjáték

Sherlock Holmes: Árnyjáték

Színes akciófilm, kalandfilm, bűnügyi, thriller, 129 perc, 2011

Rendező:
Szereplők: , , , Teljes filmadatlap

A Filmtett szerint:

0

A látogatók szerint:

0

Szerinted?

0

Friss film és sorozat

Szavazó

Ma tölti a negyvenet Henry Cavill. Melyik a kedvenc szereped tőle?

Szavazó

Ma tölti a negyvenet Henry Cavill. Melyik a kedvenc szereped tőle?

Friss film és sorozat