Ezeket a filmeket várjuk 2014 első felében Ezeket a filmeket várjuk 2014 első felében

Csak bírjuk a jegyárakat

Ezeket a filmeket várjuk 2014 első felében

Az Oscar-szezon kellős közepén vagyunk, úgyhogy a legtöbb jó film éppen most pörög a mozikban (Wall Street farkasa, Amerikai botrány, Augusztus Oklahomában stb.), de azért megpróbáltuk összeírni, hogy mit várunk még ezeken kívül az év első felében a magyarországi és erdélyi mozikba. Természetesen a Nimfomániást is várjuk, de azt holnaputántól már vetítik.

Spike Jonze: Her / A nő. Spike Jonze exvideokliprendező agyát annyira szeretjük, hogy akkor is várnánk a filmjét, ha egy dél-amerikai telenovelát adaptálna négy órában. De ha Joaquin Phoenixszel csinál filmet arról, hogy miként lesz szerelmes egy író az operációs rendszerébe, akkor azért nem lehet nem rajongani, így látatlanban is. Máris biztató, hogy Arany Glóbuszt (értsd Golden Globe) kapott a forgatókönyv. Romániai bemutató: február 7., magyarországi bemutató egy nappal előbb. (jbn)


George Clooney: Monuments Men / Műkincsvadászok. Ha George Clooney nem kért volna haladékot a gyártó stúdiótól, hogy szöszöljenek még egy kicsit a speciális effektusokon, akkor már decemberben mozikba kerülhetett volna a film, és március 2-án, az Oscar-díj átadóján a stáb tagjai is minden bizonnyal az első sorokban feszenghettek volna. Így azonban csak február végén láthatjuk az aukciókhoz, kiállításmegnyitókhoz szokott múzeumkurátorok történetét, akik a 2. világháború alatt a német vonalak mögül kell kimenekítsék az európai művészet remekeit. George Clooney, Matt Damon, Cate Blanchett, John Goodman és Bill Murray egy filmben, így nehéz mellégfogni. Romániai bemutató: február 14., magyarországi bemutató: február 20. (zb)


Paul W. S. Anderson: Pompeii / Pompeji. Ettől a filmtől azt várjuk, hogy bebizonyítsa, tévedtünk. Törölje az orrunk alá, hogy a Mortal Kombat- és a Resident Evil-filmek, illetve az Alien vs. Predator rendezője mégis tud színvonalas munkát felmutatni, ha nagyon igyekszik. De főleg azért szorítjuk a markunkat, hogy Pompeji pusztulásának ókori tragédiája egy legyen azon kevés 3D-s filmből, amelyek kihasználják a technológia nyújtotta lehetőségeket: dobálja a nyakunkba a vulkáni bombákat, szórja a hamut, ontsa a füstöt, szédüljünk a mélység szélén és legyünk tengeribetegek a hajós jelenetektől. Romániai bemutató: feburár 21., magyarországi egy nappal korábban. (bk)


Dyga Zsombor: Couch Surf. Dyga Zsombor 12 részből álló szkeccsfilmje március 6-án kerül mozikba, pontosan két és fél évvel a forgatások kezdete után. Az elhúzódó forgatásra magyarázat a film alacsony költségvetése (kb. egytizede egy átlagos magyar fim költségének), a színvonalra pedig garancia a forgatókönyv – amin Dyga Zsombor Köbli Norberttel és Mészöly Ágnessel dolgozott együtt –, illetve a szereposztás: többek között Elek Ferenc, Hámori Gabriella, Bartsch Kata és Anger Zsolt is megjelenik egy-egy epizódban. A humoros történeteket egy bútordarab, nem meglepő módon egy kanapé köti össze, ami hol egy legénylakásban, hol a Tátra csúcsán, hol a pokol kapujában biztosítja a cselekmény hátterét. Magyarországi bemutató: március 6. (zb)


Noam Murro: 300: Rise of An Empire / 300: A birodalom hajnala. Zack Snyder 300 című, a thermopülai görög hősöket megéneklő filmje végletes stilizáltságával és mítoszi-mesei magaslataival – a Sin Cityvel együtt – mérföldkőnek számított a képregényfilmek történetében. A spártai harcosok elhulltak, a perzsák viszont – akiknek nyílvesszői, mint tudjuk, elsötétítették a Napot – maradtak, s ezúttal a maroknyi athéni hajóhaddal vívnak élet-halálharcot. Kíváncsi vagyok, Noam Murro rendező mennyit képes hozzátenni vizuálisan a Snyder-féle változat rendkívül innovatív képorgiájához. Xerxész istenkirály ezúttal a Halikarnasszoszi Artemisziává lényegült Eva Green oldalán tér vissza. Mit is mondhatnánk? Hajrá, görögök! Romániai bemutató: március 7., magyarországi bemutató egy nappal előtte. (pazs)


Wes Anderson: The Grand Budapest Hotel. Azért várjuk, mert Wes Andersonnal nagyon nem lehet melléfogni. Biztosak vagyunk abban, hogy a szállodai portás és a hordár barátságának bűnüggyel és egy családi vagyonért folyó csatározásokkal átszűtt világháború-közeli történetét sem fogja elrontani. És Ralph Fiennes meg Jude Law oldalán az alig 20 éves Saoirse Ronant fogjuk viszontlátni, aki már a Hannában lenyűgözött. Romániai bemutató: március 21., magyarországi bemutató egy nappal korábban. (bk)


Darren Aronofsky: Noah / Noé. Hollywood kitermelt már magából néhány képeskönyvszerű bibliai adaptációt, Noé története pedig kiválóan alkalmas az álomgyári feldolgozásra: vízözön, apokalipszis, természeti katasztrófa, akció – egyszóval minden adott ahhoz, hogy Darren Aronofsky is elszúrja az egészet. S bár tudom, hogy ha Aronofskyt túlságosan elragadja a spirituális-misztikus hév, annak nem mindig lesz jó vége (lásd A forrás című monumentális katyvaszt), és megnéztem a film előzetesét is, mégis javíthatatlan optimistaként bízom abban, hogy rendezőnk képes lesz túllépni a kosztümös bibliai filmeposzok kliséin. Isten őt úgy segélje. Romániai bemutató: március 28., magyarországi egy nappal korábban. (pazs)


Olivier Dahan: Grace of Monaco. Kicsit Sissi-szerű életrajzi drámának ígérkezik: a gyönyörű hollywoodi filmcsillag, Grace Kelly és a monacói III. Rainier herceg házassága igazi tündérmese, amelynek azonban megvannak a maga árnyoldalai. Közbeszólnak de Gaulle politikai cselszövései, a kékvérű társaságban felbukkan Maria Callas, Alfred Hitchcock és Aristotle Onassis is. És hölgyeim: Grace Kellyt Nicole Kidman alakítja, aki amellett, hogy 10 évet simán letagadhatna a korából, számtalanszor bizonyított már törékeny eleganciát és finomságot igénylő, kosztümös szerepekben. Romániai bemutató: április 11., magyarországi bemutatódátum még nincs. (bk)


Wally Pfister: Transcendence. Az, hogy színészből rendező lesz valaki, Hollywoodban eléggé bejáratott dolog lett az utóbbi években, az operatőrök viszont általában megmaradnak a szakmájuknál. Nem így Wally Pfister, az utóbbi évek egyik legtehetségesebb kép-mágusa, Christopher Nolan állandó operatőre. Ez lesz az első rendezése, de máris Johnny Depp van a főszerepben, az előzetesek alapján pedig egy „intelligens” sci-fi lesz a Transzcendencia, amiben egy haldokló tudós feltölti az agyát egy szuperkomputerbe, így téve szert hihetetlen erőkre. Érdekes, hogy ugyancsak az idén lesz új Nolan-film is (de csak a második félévben), aminek viszont (sajnos) már nem Pfister lesz az operatőre. Romániai bemutató: április 25., magyarországi bemutató egy nappal előbb. (jbn)


Andrzej Wajda: Walesa. Czlowiek z nadziei / Walesa: Man of Hope. Andrzej Wajda egyre tudatosabban vállalja fel a kortárs lengyel történelem élő lelkiismeretének szerepét: a katyni mészárlás után ezúttal a lengyelországi rendszerváltás kulcsfigurájáról, a Szolidaritás szakszervezet legendás vezetőjéről, Lech Walesáról forgatott filmet. A vállalkozás annál is merészebb, mivel Walesa még él – azt pedig nem kell magyarázni, milyen buktatói vannak az élő figurákról készített ún. életrajzi filmeknek (a halottakról szólóknak nemkülönben, de azok már nemigen avatkozhatnak közbe). Ha a film feleannyira lesz jelentős, mint a rendezője és a hőse, már akkor is érdemes megtekinteni. Romániai bemutató: május 30., magyarországi dátum egyelőre nincs. (pazs)


Terry Gilliam: The Zero Theorem. Terry Gilliam öt éve nem jelentkezett filmmel, igazán jó filmmel pedig már vagy 15 éve, úgyhogy nagyon várjuk ezt a tavaly Velencében bemutatott alkotást, amit eddig (hálistennek) sci-fi és fantasy címkékkel, valamint a Brazil-feelinggel írtak körül a leginkább. További jó ok az örömre Christoph Waltz jelenléte a szereplőgárdában, valamint a sztori, ami állítólag nem mást, mint az emberi létezés titkait feszegeti. Egyelőre nincs bemutatódátum, de jobb helyeken már megy, vagy hamarosan menni fog. Ha nem válna be, és mégsem vetítenék 2014 első felében, akkor pótlónak itt van egy román fantasy (igen, jól hallották, vérbeli zsánerfilm készült az újhullám fodrain), az Ultimul zburător (kb. Az utolsó repkedő ember), ami Bálint-napon debütál a romániai mozikban. Ha nem egyéb, legalább röhögni majd lehet rajta. (jbn)

 

Kapcsolódó filmek

 • Műkincsvadászok

  Színes akciófilm, életrajzi, vígjáték, filmdráma, történelmi, thriller, 112 perc, 2014

  Rendező: George Clooney

 • Couch Surf

  Színes vígjáték, filmdráma, 2013

  Rendező: Dyga Zsombor

 • A nő

  Színes vígjáték, filmdráma, romantikus, 126 perc, 2013

  Rendező: Spike Jonze

 • Pompeji

  Színes filmdráma, történelmi, 102 perc, 2014

  Rendező: Paul W.S. Anderson

 • Grace - Monaco csillaga

  Színes életrajzi, 103 perc, 2014

  Rendező: Olivier Dahan

 • A Grand Budapest Hotel

  Színes vígjáték, filmdráma, 100 perc, 2014

  Rendező: Wes Anderson

 • Transcendence

  Színes akciófilm, filmdráma, sci-fi, 2014 perc, 2014

  Rendező: Wally Pfister

 • 300: A birodalom hajnala

  Színes akciófilm, filmdráma, háborús, 102 perc, 2014

  Rendező: Noam Murro

 • Noé

  Színes kalandfilm, filmdráma, fantasy, 138 perc, 2014

  Rendező: Darren Aronofsky

 • Walesa – A remény embere

  Színes életrajzi, filmdráma, 127 perc, 2013

  Rendező: Andrzej Wajda

Friss film és sorozat

 • Jeanne du Barry - A szerető

  Színes életrajzi, történelmi, 113 perc, 2023

  Rendező: Maïwenn Le Besco

 • Hidegvér

  Színes bűnügyi, thriller, 134 perc, 2023

  Rendező: Grant Singer

 • A gyilkos (The Killer)

  Színes bűnügyi, thriller, 113 perc, 2023

  Rendező: David Fincher

 • Elfogy a levegő

  Színes filmdráma, 105 perc, 2023

  Rendező: Moldovai Katalin

 • Marvelek

  Színes akciófilm, fantasy, kalandfilm, sci-fi, 105 perc, 2023

  Rendező: Nia DaCosta

 • Az éhezők viadala: Énekesmadarak és kígyók balladája

  Színes akciófilm, kalandfilm, sci-fi, thriller, 165 perc, 2023

  Rendező: Francis Lawrence

 • Nyad

  Színes életrajzi, filmdráma, sportfilm, 121 perc, 2023

  Rendező: Jimmy Chin, Elizabeth Chai Vasarhelyi

 • MMXX

  Színes filmdráma, vígjáték, 160 perc, 2023

  Rendező: Cristi Puiu

 • Warboy

  Színes filmdráma, történelmi, 88 perc, 2023

  Rendező: Marian Crişan

 • Kívánság

  Színes animációs film, fantasy, musical, 95 perc, 2023

  Rendező: Chris Buck, Fawn Veerasunthorn

 • Napóleon

  Színes életrajzi, háborús, 158 perc, 2023

  Rendező: Ridley Scott

 • Repülés kezdőknek

  Színes vígjáték, 97 perc, 2023

  Rendező: Hafsteinn Gunnar Sigurðsson

Szavazó

Ki a kedvenc Napóleonod?

Szavazó

Ki a kedvenc Napóleonod?

Friss film és sorozat

 • Jeanne du Barry - A szerető

  Színes életrajzi, történelmi, 113 perc, 2023

  Rendező: Maïwenn Le Besco

 • Hidegvér

  Színes bűnügyi, thriller, 134 perc, 2023

  Rendező: Grant Singer

 • A gyilkos (The Killer)

  Színes bűnügyi, thriller, 113 perc, 2023

  Rendező: David Fincher

 • Elfogy a levegő

  Színes filmdráma, 105 perc, 2023

  Rendező: Moldovai Katalin

 • Marvelek

  Színes akciófilm, fantasy, kalandfilm, sci-fi, 105 perc, 2023

  Rendező: Nia DaCosta

 • Az éhezők viadala: Énekesmadarak és kígyók balladája

  Színes akciófilm, kalandfilm, sci-fi, thriller, 165 perc, 2023

  Rendező: Francis Lawrence

 • Nyad

  Színes életrajzi, filmdráma, sportfilm, 121 perc, 2023

  Rendező: Jimmy Chin, Elizabeth Chai Vasarhelyi

 • MMXX

  Színes filmdráma, vígjáték, 160 perc, 2023

  Rendező: Cristi Puiu

 • Warboy

  Színes filmdráma, történelmi, 88 perc, 2023

  Rendező: Marian Crişan

 • Kívánság

  Színes animációs film, fantasy, musical, 95 perc, 2023

  Rendező: Chris Buck, Fawn Veerasunthorn

 • Napóleon

  Színes életrajzi, háborús, 158 perc, 2023

  Rendező: Ridley Scott

 • Repülés kezdőknek

  Színes vígjáték, 97 perc, 2023

  Rendező: Hafsteinn Gunnar Sigurðsson