Zack Snyder: 300 Zack Snyder: 300

Az Erő velük van

Zack Snyder: 300

ÉRTÉKELD A FILMET!
300
Zack Snyder
2006

A Filmtett szerint: 8 10 1

8

A látogatók szerint: 0

0

Szerinted?

0

A 300 című film kapcsán a kritika és a rajongók egyaránt a szintén Frank Miller-képregényből készült Sin City vizuális stílusbravúrjával teremtenek kapcsolatot. Kétségtelen, hogy a halált megvető spártaiak hősiességét feldolgozó alkotás azt a mozgóképes fordulatot látszik erősíteni – sőt megkockáztatjuk: továbbfejleszteni –, amelynek a Rodriguez nevével fémjelzett 2005-ös opusz volt az első jelentős megnyilatkozása: a CGI-látványvilág végletes stilizáltsága valóban új dimenziókat tár fel a comics-irodalom szélesvászonra adaptálásának folyamatában.

Zack Snyder rendkívül merészen nyúl mind a témához, mind a műfajhoz (érdemes megemlíteni, hogy a Miller-képregény maga is Rudolph Maté Háromszáz spártai című 1962-es filmje alapján készült). A mítoszi homályba hajló történelmi alapanyag meglehetősen vékony és közismert, nem ad túlzott teret a művészi kreativitásra. Kr. e. 480-ban Leonidász spártai király háromszáz válogatott harcosával több napon keresztül sikeresen veri vissza Xerxész perzsa uralkodó (állítólag) többszázezres seregét a Thermopülai-szorosban. Elhullnak mind egy szálig – egy Ephialtész nevű görög árulásának „köszönhetően” –, de eközben sikerül a hátországban megszervezni a később győztes görög fősereget.

Nos, Snyder és csapata épp e mítoszi homály alapján rekonstruálja a történeti hitelességgel bíró mozzanatot – a látvány és a szereplők viszonylatában legalábbis. A filmben tudatosan nincs jóformán egyetlen olyan képkocka sem, amely az ábrázolásbeli realizmus követelményének eleget tenne. A vörös köpenyes spártai harcosok az olümposzi istenek magaslatába emelkednek: túl vannak már minden emberin. Ugyanúgy, ahogy a velük szemben felvonuló „ázsiai hordák” alatta vannak minden emberinek: a Gonoszt esszenciálisan megjelenítő, nemtelen szörnyek ők, démonok és orkok, Snyder–Miller fantasybirodalmának sosem létezett lakói. A digitális képi világ pedig sokkal inkább nyújt egyfajta festői-freskószerű benyomást, mint valós történelmi helyszínek lenyomatát. A lélektani elmélyültséget nélkülöző, emberfeletti lények küzdenek – néha otthoni pályán, a saját ephoroszaikkal szemben is – emberalatti kreatúrákkal egy olyan mesében, amelynek botorság lenne bármiféle referenciális alapot keresni. Ebben áll Snyder bátorsága és nagy érdeme: a történetet mitikus régiókba emeli, és ennek az újrateremtett mítosznak ad egy sajátosan huszonegyedik századi, karakteresen eredeti képi olvasatot. A monumentalitás épp a történet „elemeltsége” és mítoszi-mesei keretbe helyezése által válik átélhetővé, „tapinthatóvá” (megtámogatva az agresszív, metáloperai zenei háttérrel) – szemben az unalomba fulladó történelmi szandálfilmek képeskönyvszerű tablóival.

Narratíva szintjén a 300 sem kerüli el – nagy bánatunkra – a szájbarágós hollywoodizmusokat. „Maga mindent kétszer mond, kétszer mond”, juthat eszünkbe például akkor, amikor a „Nyílvesszőink elsötétítik majd a napot. – Nem baj, legalább árnyékban harcolunk” szóváltás vizuális-verbális agyonmagyarázását látjuk. A történet ugyanakkor kiegészül egy jórészt funkciótlan és nem túl izgalmas háttérszállal (a rohanó cselekmény fékezése lehet a célja), amelynek során Gorgó királyné megpróbálja meggyőzni – akár női csáberejének bevetésével is – Spárta vezető férfiait, hogy küldjenek segítséget férjének és embereinek.

Sokan értelmezik majd ezt a filmet aktuális közéleti parabolaként (a perzsa ősiségére büszke Iránban máris indexre tették), afféle nyugati kulturkampfos-ideológiai propagandaként. Akik így tesznek, éppen a történet mesei-mítoszi lényegére nem figyelnek eléggé – nem látják a fától az erdőt. Vagy a napot a nyílvesszőktől.

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?
300

300

Színes akciófilm, fantasy, történelmi, háborús, 117 perc, 2006

Rendező:
Szereplők: , , , , , , , , , Teljes filmadatlap

A Filmtett szerint:

8

A látogatók szerint:

0

Szerinted?

0

Friss film és sorozat

Szavazó

Melyik filmnek drukkolsz az idei Oscaron?

Szavazó

Melyik filmnek drukkolsz az idei Oscaron?

Friss film és sorozat