Publicisztika | 2019-es Oscar-prognózis Publicisztika | 2019-es Oscar-prognózis

Botrányokkal a kilencvenegyedik felé

2019-es Oscar-prognózis

Botrány a legjobb populáris film díjának ötlete miatt, botrány a kiszemelt műsorvezető körül, botrány a lerövidítetten előadható betétdalok miatt és botrány amiatt, hogy néhány kategóriát száműzni akartak az élő show-ból, miközben a díjátadó ceremónia nézettsége egyre esik. Ilyen előzményekkel kikövezett úton érkezik vasárnap éjszaka a 91. Oscar-gála.

Ezeknek a sok-sok felesleges vitát kavart ötleteknek egy része hamar elhalt: a népszerű filmek kategóriájára még sokat kell várni, ceremóniamester helyett nem lesz ceremóniamester, viszont minden díjat élő adásban fognak átadni. Nyomtalanul azonban nem múlt el a hatásuk, sőt, ezek nem csak az Oscarra, de az egész díjszezonra rányomták a bélyegüket. Sokan ugyan nem örülnek neki, de az Akadémia az elmúlt 10-12 évben sokkal közelebb került a filmfesztiválok és a kritikusok ízléséhez. Hogy mást ne mondjak, ebben az időszakban mindegyik legjobb filmet nyerő alkotás valamelyik A-kategóriás filmfesztiválról indította pályafutását. Ha ugyanezt megnézzük mondjuk a kilencvenes évekre, mindössze egy ilyen filmet találunk, A bárányok hallgatnak Berlinben mutatkozott be.

Azt pedig mindenki pontosan tudja, hogy sem az Arany Pálma, sem az Arany Oroszlán miatt nem fognak tízmilliók a mozipénztárakhoz masírozni. Ellenben az Oscarokat hosszú évek óta ezen filmek alkotói nyerik – és nyernek szavazati jogot –, ráadásul az Amerikai Filmakadémia a saját tagságának összetételén is sokat változtatott. És ennek csak egy része, hogy javult a nők vagy a nem fehér szavazók aránya, mert velük együtt javult a nem amerikai szavazók aránya is – például a magyar szavazók száma is legalább a négyszerese, ha nem ötszöröse lett az addiginak.

Ha mindezt összeadjuk, jól látszik, hogy közös nevező nélküli ellentétek feszülnek egymásnak. A zömében amerikaiakból álló szakszervezetek (a céhek) torkán még könnyű volt lenyomni a „legyünk populárisabbak” igényt, de a BAFTA vagy az Amerikai Filmakadémia már más tészta. Az animációs filmeket leszámítva tavaly három film kapott komolyabb jelöléseket a legalább 100 milliós sikerfilmek közül (Dunkirk, Tűnj el és a Logan), tavalyelőtt szintén három (A számolás joga, Kaliforniai álom, Érkezés), azelőtt megint csak három (Mentőexpedíció, A visszatérő, Mad Max: A harag útja) és 2015-ben sem volt ez másképpen. Idén ez a szám – kapaszkodjon meg mindenki –, igen, három: a Fekete Párduc, a Csillag születik és a Bohém rapszódia tudott bekerülni a százmilliósok klubjából a fontosabb kategóriákba. Ha ehhez hozzávesszük azt a másik három blockbustert, amelyek a nagyobb szakmai plénumok előtt jelentős jelöléseket szereztek, a sort a Hang nélküllel, a Mary Poppins visszatérrel és a Kőgazdag ázsiaiakkal lehetett volna folytatni – de az Akadémia nem akarta folytatni.

Így a három fentebb említett film mellé jött öt százmilliós bevétel alatti versenyző: a Torontói Filmfesztivál fődíjasa (Zöld könyv), a Velencei Filmfesztivál fődíjasa (Roma), a szintén Velencében díjazott A kedvenc, a Cannes-i Filmfesztivál legjobb rendező díjával kitüntetett Csuklyások és az Alelnök, mert a szavazók még mindig nem állják Trumpot és a republikánusokat. Tetszik-nem tetszik, ebből az utóbbi ötből fognak választani. Legnagyobb esélyes természetesen a mindent, és még azon túl is mindent megnyert Roma, Alfonso Cuarón alkotása. A film sok rekordot megdönthet, hisz ez lehet az első teljes egészében idegen nyelven készült film, ami Oscart nyer, sőt, ez lehet az első film, amit egy alternatív forgalmazó, nevezetesen a Netflix vett szárnyai alá (megj.: mondjuk az igazsághoz hozzátartozik, hogy a cég feladta miatta az elveit és több héttel az online premier előtt húsz országban a mozikba küldte az alkotást). Legnagyobb kihívója a Zöld könyv lesz, ami egyrészt jóval közönségbarátabb film a mexikói versenyzőnél, ráadásul amerikai. De ez a verseny már a legjobb eredeti forgatókönyv díjánál elválik majd, ha ott veszít a Zöld könyv, nem lesz semmiféle verseny. Ha ott nyer, egy kicsit még lehet majd izgulni a legjobb film kihirdetésekor.

És ha már Roma, emlékezzünk meg egy kicsit a díjszezon meglepő, de mindenképpen kellemes hozadékáról. Nevezetesen arról, hogy elég sok nem angol nyelvű alkotás és alkotó került a fontosabb kategóriákba. Ott van a lengyel Hidegháború, aminek a rendezője, Pawel Pawlikowski is ott van a legjobb direktorok között, az operatőri kategóriának pedig egyik fő esélyese, miután megnyerte az Amerikai Operatőrök Szövetségének nagydíját. A német Szerző mű nélkül szintén a fényképezésével hívta fel magára a figyelmet, a dán Határvidék pedig a legjobb maszkmesteri díj egyik várományosa – és ne feledkezzünk meg Jorgosz Lanthimoszról sem, aki ugyan angolul forgatott (és filmje, A kedvenc valószínűleg be is zsebel majd néhány technikai díjat), de görög rendezőként járult hozzá ahhoz, hogy idén csak két amerikai rendező legyen versenyben: Adam McKay és Spike Lee. Utóbbi komoly tényező lehet, ha a szavazók az egész életművet akarják díjazni, de ha nem, akkor Cuarón nyeri majd ezt az elismerést.

Ugyanez nem igaz a női főszereplők egyébként meglehetősen erős kategóriájára. Az egész szezonban Olivia Colman, A kedvenc finoman szólva is különc királynőjeként egy rakás díjat megnyert, de vele szemben ott van Glenn Close, akit valószínűleg nem fog hetedszer is hoppon hagyni az Akadémia. A férfi főszereplők kategóriája az Oscar egyik másik „gyerekbetegségével” küzd, vagyis a „díjazzuk azt, aki a legjobban utánozott egy híres embert” trendjével. Így lehet legfőbb esélyes Rami Malek, aki Freddie Mercury-t utánozta szépen a Bohém rapszódiában, legnagyobb ellenfele pedig az egykori alelnököt, Dick Cheney-t utánzó Christian Bale.

A mellékszereplők kategóriájában már nagyobb színészi kihívást igénylő alakítások vannak az élen. A férfiak között a Megbocsátasz-e valaha? mellékszerepében látható Richard E. Grant szorongathatja majd meg a Zöld könyv Mahershala Aliját… valószínűleg sikertelenül. A hölgyek között A kedvenc szolgálólánya és hercegnője, Emma Stone és Rachel Weisz néz farkasszemet az egyébként a legjobb filmek közül méltatlanul kihagyott If Beale Street Could Talk epizódszerepében látható Regina Kinggel. A fogadóirodák utóbbi győzelmét jósolják, de egyre többen suttogják azt is, hogy ha nagy lesz a Roma-szerelem, az simán hozhatja Marina de Tavira győzelmét is.

Az idegen nyelvű filmek között csak akkor van veszélyben a Roma győzelme, ha a szavazók úgy gondolják, kap máshol eleget. Ha így lesz, annak a Hidegháború örülhet, de valószínűleg nem lesz így. Az animációs filmek között a Pókember – Irány a Pókverzum! diadalát jósolja a többség, de ne feledjük, hogy a Kutyák szigete mögött álló Wes Anderson szintén sokszoros vesztes már, és a történelem arra is megtanított ebben a kategóriában, hogy soha ne írd le a Pixart.

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Kapcsolódó filmek

 • Bohemian Rhapsody

  Színes életrajzi, zenés, 2018

  Rendező: Bryan Singer, Dexter Fletcher

 • Zöld könyv

  Színes életrajzi, vígjáték, filmdráma, 130 perc, 2019

  Rendező: Peter Farrelly

 • Alelnök

  Színes életrajzi, vígjáték, filmdráma, 132 perc, 2018

  Rendező: Adam McKay

 • Csillag születik

  Színes , 135 perc, 2018

  Rendező: Bradley Cooper

 • Fekete Párduc

  Színes akciófilm, sci-fi, 134 perc, 2017

  Rendező: Ryan Coogler

 • Csuklyások - BlacKkKlansman

  Színes életrajzi, vígjáték, thriller, 2018

  Rendező: Spike Lee

 • A kedvenc

  Színes vígjáték, történelmi, 120 perc, 2018

  Rendező: Jorgosz Lanthimosz

 • Roma

  Fekete-fehér filmdráma, 135 perc, 2018

  Rendező: Alfonso Cuarón

Friss film és sorozat

 • Tőrbe ejtve: Az üveghagyma

  Színes bűnügyi, thriller, vígjáték, 139 perc, 2021

  Rendező: Rian Johnson

 • Guillermo del Toro: Pinokkió

  Színes animációs film, fantasy, musical, 117 perc, 2022

  Rendező: Guillermo del Toro, Mark Gustafson

 • Bardo

  Színes filmdráma, vígjáték, 159 perc, 2022

  Rendező: Alejandro González Iñárritu

 • M3GAN

  Színes horror, sci-fi, 102 perc, 2022

  Rendező: Gerard Johnstone

 • Babylon

  Színes filmdráma, vígjáték, 189 perc, 2022

  Rendező: Damien Chazelle

 • Az ember, akit Ottónak hívnak

  Színes filmdráma, vígjáték, 126 perc, 2022

  Rendező: Marc Forster

 • Taximetriști

  Színes vígjáték, 97 perc, 2023

  Rendező: Bogdan Theodor Olteanu

 • A gép

  Színes akciófilm, thriller, 107 perc, 2023

  Rendező: Jean-François Richet

Szavazó

Melyik filmnek drukkolsz az idei Oscaron?

Szavazó

Melyik filmnek drukkolsz az idei Oscaron?

Friss film és sorozat

 • Tőrbe ejtve: Az üveghagyma

  Színes bűnügyi, thriller, vígjáték, 139 perc, 2021

  Rendező: Rian Johnson

 • Guillermo del Toro: Pinokkió

  Színes animációs film, fantasy, musical, 117 perc, 2022

  Rendező: Guillermo del Toro, Mark Gustafson

 • Bardo

  Színes filmdráma, vígjáték, 159 perc, 2022

  Rendező: Alejandro González Iñárritu

 • M3GAN

  Színes horror, sci-fi, 102 perc, 2022

  Rendező: Gerard Johnstone

 • Babylon

  Színes filmdráma, vígjáték, 189 perc, 2022

  Rendező: Damien Chazelle

 • Az ember, akit Ottónak hívnak

  Színes filmdráma, vígjáték, 126 perc, 2022

  Rendező: Marc Forster

 • Taximetriști

  Színes vígjáték, 97 perc, 2023

  Rendező: Bogdan Theodor Olteanu

 • A gép

  Színes akciófilm, thriller, 107 perc, 2023

  Rendező: Jean-François Richet